19. August 2019

I denne artikkelen vil vi beskrive vanlige symptomer på åreknuter. Vi vil dele de symptomene som er mindre alvorlige fra de som er så alvorlige at en lege bør oppsøkes.

Det vi vil gjøre først er å beskrive hva åreknuter er.

Hva er åreknuter

Åreknuter er vanlig forekommende hos befolkningen. De fleste har noen synlige vener på beina, og omkring tjue til tretti prosent av alle voksne personer har åreknuter i en eller annen form. Det er vanlig at åreknuter medfører et visst ubehag og mindre smerter, men det er uvanlig at åreknuter er farlige. Åreknuter kan forårsake både fysiske og mentale plager, noe som kan være en begrensning i hverdagen og svekke livskvaliteten.

Svakheter i funksjonen hos klaffene i venene forårsaker åreknuter

Blodet i venene i beina føres oppover når hjertet pumper. Det som hindrer blodet fra å renne nedover mellom hjerteslagene er veneklaffer. Når veneklaffene forsvakes holder de ikke helt tett, som igjen fører til blod ansamlinger. Det er det ansamlede blodet som forstyrrer venene og som gjør de synlige gjennom huden.

Symptomer på åreknuter

Det finnes en mengde årsaker til at venene forsvakes; de mest vanlige er dog at de slites over tiden, eller at blodsirkulasjonen forsvakes på grunn av overvekt eller mangel på fysisk aktivitet.

Det er vanlig å forveksle åreknuter med sprengte blodkar. Sprengte blodkar er vesentlig mindre en åreknuter, og det framstår som et nett som synes gjennom huden. Åreknuter er større og kan oftest kjennes som forhøyninger i huden. Sprengte blodkar er ufarlig, men kan oppleves som stygge, som igjen er bakgrunnen for at flere ønsker behandling for dem.

Mindre alvorlige symptomer på åreknuter

I de fleste tilfeller er åreknuter ikke farlig, og mange skulle mest trolig være uvitende om sine åreknuter dersom de ikke hadde vært synlige på beina. Nedenfor lister vi opp noen vanlige symptomer på åreknuter. De fleste av disse symptomene er helt ufarlige, men dersom du er bekymret kan du oppsøke Åreknuteklinikkene for en forundersøkelse.

Vanlige, mindre alvorlige symptomer på åreknuter:

 • Utvidede vener på beina som framstår som blå eller mørkelilla
 • Venene på beina slynger seg og er hovne
 • Tyngdefølelse i beina, spesielt på nettene eller etter mosjon
 • Verk i beina som går over etter at du har hatt beina i en høy stilling i 30 minutter
 • En brennende følelse ved en av de berørte venene
 • Et visst verk i musklene under nettene
 • Beina kjennes rastløse
 • Hevelse på leggene og anklene

Alvorlige symptomer på åreknuter

Det er vanlig at personer som har hatt åreknuter over lengre tid blir vant til de, som fører til en risiko for at symptomene som er av alvorligere grad i sammenheng med åreknutene overses. Dersom du opplever eller ser en eller flere av følgende symptom må du oppsøke en lege umiddelbart:

 • En mørk misfarging av huden på den nedre delen av beinet og ankelen
 • Om huden er tykkere og hardere enn den omkringliggende huden
 • Eksem på leggen som klør mye og ikke går bort med tiden
 • Sår på huden som varer uten at det er noen ekstern faktor, som for eksempel at du har slått eller kuttet deg
 • At åreknutene blør uten grunn eller ved veldig små støt
 • Kramper i beina som gjør veldig vondt, eller gjør det vanskelig å bevege beina
 • Smerte i beina når du reiser deg etter å ha sittet i ro

Det er ikke uvanlig at personer med åreknuter opplever en uventet lettelse når de har fått behandlet sine åreknuter, ettersom symptomene av åreknuter har vokst fram så gradvis at personen har blitt vant til dem.

De symptomene som er vanlige ved åreknuter, kan ligne de symptomene som oppstår ved en blodpropp i beinet. Derfor er det viktig at du kontakter en lege umiddelbart ved alvorlige symptomer på åreknuter.

En lege kan gjøre en ultralydundersøkelse av dine åreknuter, og bruke resultatene fra undersøkelsen som grunn for beslutningen om du skal behandle dine åreknuter, samt hvilken type av behandling som i dette tilfellet er best for deg.

åreknuter