Åreknuter

Oversikt over åreknuter

Lurer du på hva som forårsaker de vridde, svulmende venene i beina, og hvordan du kan behandle dem? Vi guider deg trinn for trinn gjennom prosessen fra diagnose til behandling, slik at du forstår hvert trinn på reisen. Enten du søker lindring av ubehag eller ønsker kosmetisk forbedring, er denne artikkelen din viktigste kilde til informasjon om alt som har med åreknuter å gjøre. Bli med oss på veien mot sunnere vener og bedre velvære.

Åreknuter er en vanlig sykdom

Åreknuter (varicer) er en sykdom forårsaket av slitte eller defekte veneklaffer. I blodårene i bena sitter veneklaffene som hjelper til med å regulere blodstrømmen til hjertet slik at blodet ikke renner i feil retning. Hvis disse veneklaffene er slitte eller defekte, vil trykket i venen øke, hvoretter blodet samler seg i bassenger, og man kan få åreknuter.

Rammer både kvinner og menn

Åreknuter rammer omtrent 30 prosent kvinner og 15 prosent menn. Åreknuter kommer ofte i forbindelse med graviditet når kroppen er tyngre og hormonbalansen endres. Som med resten av kroppen vil også veneklaffene slites ut over tid, slik at risikoen for å få åreknuter øker når du blir eldre.

Hva skyldes det?

Forskning viser at åreknuter er arvelig. Andre faktorer som har vist seg å påvirke risikoen for åreknuter er ubalanse i kvinnelig kjønnshomoner, nedsatt blodsirkulasjon og livsstilsfaktorer som mangel på mosjon og fedme.

Symptomer

Åreknuter viser seg som utvidet og slyngete blodårer, vener, som oftest på innsiden av leggen. Hvis de er overfladiske, ser de ut som blå og klumpete opphøyninger i huden. Opplevelsen av åreknuter varierer avhengig av hvor alvorlig sykdommen er. Noen pasienter ser de mest som et estetisk problem, og vegrer seg for å vise beina selv på de varmeste sommerdagene.

For andre er åreknuter mer smertefulle. Hevelse av føtter og ankler, følelsen av spenning eller tyngde og kløe er alle vanlige symptomer. Noen ganger kan det oppstå væskeansamling rundt anklene. Slår man hull på en åreknute kan det blø kraftig. Noen utvikler eksem på områdene med åreknuter eller ved anklene. Dette kan utvikle seg til beinsår som kan være vanskelige å helbrede.

Gradering av åreknuter

Åreknuter er delt inn i kategorier avhengig av graden av åreknuter – Det vil si hvor alvorlige de er. I kategori 1 anses graden av åreknuter som mild og betraktes som et kosmetisk problem. I grad 2-3 vises åreknuter tydelig og det kan oppstå hevelse på benet. I gradene 4-6 forekommer ofte misfarging av huden, og åreknuter kan forårsake venøse leggsår. Behandling av 4-6 vil alltid ha statsstøtte. Hvis du har åreknuter som ikke blir behandlet, kan disse utvikle seg og forverres over tid. Derfor er det anbefalt å behandle åreknutene som er en plage og er en begrensning i hverdagen. Før de utvikler seg til å bli en alvorlig sykdom.

Åreknuteklinikkene tar bort åreknuter effektivt og forsiktig med metoder som i de fleste tilfeller gir varige resultater. Vi tilbyr alle moderne behandlinger – ultralyd, laser, flebektomi og skum eller en kombinasjon av disse. De aller fleste åreknuter behandles enkelt og effektivt, og prosedyren utføres skånsomt under lokalbedøvelse.

Undersøkelse med ultralyd

Før vi bestemmer hvilken behandlingsmetode som passer best ift. dine åreknuter, gjennomfører kirurgen en klinisk vurdering og en undersøkelse ved hjelp av ultralyd. Undersøkelsen kartlegger åreknutene, hvor dypt de ligger og hvilken alvorlighetsgrad de har. Det er spesielt viktig om du har blitt behandlet for åreknuter tidligere.

Etter undersøkelsen stiller spesialistlegen spørsmål basert på dine problemer og kommer med forslag til hvordan de kan løses. Er foreslått behandling ønskelig vil du få en tid. Du vil motta skriftelig informasjon og instruksjoner om hvordan du skal forberede deg.

I noen tilfeller kan du få din behandling betalt av staten. Det er visse kriterier som må oppfylles for å falle innenfor det medisinske rammeverket. Du vil bli fortalt ved første besøk om problemene dine tilhører denne kategorien.

Moderne åreknutebehandlinger

I gamle dager ble åreknuter fjernet med en metode som ble kalt stripping. Her foretok kirurgen et snitt i lysken og den syke venen ble trukket ut. Etter denne åreknutebehandlingen måtte pasienten ofte være sykemeldt over en lengre periode, da metoden var svært invasiv. I dag fjernes åreknuter med minimalt invasive metoder, hvor det kun brukes lokalbedøvelse. Felles for de nye metodene for åreknutebehandling er at det er kort restitusjonstid etter behandlingen, og derfor er det i de aller fleste tilfeller ikke behov for sykemelding. Du kan derfor vanligvis gjenoppta din vanlige hverdag 1–2 dager etter åreknutebehandlingen.

Laserbehandling

Laserbehandling er en svært anerkjent og brukt metode for åreknutebehandling. Med denne åreknutebehandlingen behandles den syke venen med varme, og varmen fra laseren gjør at venen lukker seg, slik at blodet strømmer på andre måter.

Radiofrekvensbehandling

I likhet med laserbehandling er radiofrekvensbehandling også en varmebehandling som brukes til å fjerne åreknuter. Varmen fra radiofrekvensen vil også føre til at den syke venen lukker seg, og over tid vil venen, og dermed også åreknutene, forsvinne.

Skumbehandling

En annen type åreknutebehandling er skumbehandling. Ved skumbehandling injiseres det et medikament i den syke venen, og stoffet forsegler venen slik at åreknutene forsvinner.

Ovennevnte metoder for åreknutebehandling suppleres ofte med flebektomi, hvor den synlige venen fjernes ved hjelp av et lite snitt og en del av venen skjæres bort.

Alle disse metodene for åreknutebehandling er svært effektive og selve åreknutebehandlingen tar omtrent en time. Etter åreknutebehandlingen kan du i de aller fleste tilfeller gå tilbake til din vanlige hverdag 1–2 dager etter behandlingen.

Etter endt behandling

Det er ingen fysiske begrensninger etter behandling, og det er vanligvis ikke nødvendig å planlegge sykefravær. Etter behandling vil det i noen tilfeller være behov for kompresjonsbandasje. I dette tilfellet vil pasientens bein bli bundet inn i en kompresjonsbandasje og denne bandasjen må fjernes etter 24 timer. Etter behandlingen kan pasienten gå rett hjem og leve som vanlig. Hovner beina opp, eller om det er lette smerter, kan man velge å bruke støttesokk dersom man synes dette gir lindring.

Det er godt å bevege seg som vanlig, og man kan begynne å jobbe når man er klar. For å ta hensyn til risikoen for infeksjon bør man unngå bading i badekar, svømmebasseng og lignende før alle injeksjonssteder er grodd, ca. 10 dager.

Det er vanligvis ikke behov for planlagt etterkontroll. Dersom du fortsatt opplever symptomer, kan du bestille time for etterkontroll ca. 10–12 måneder etter behandlingen, med mindre annet er avtalt.

Du er selvfølgelig alltid velkommen til å kontakte oss hvis du har noen bekymringer eller spørsmål angående din behandling.

Hvis du vil vite mer om åreknuter, kan du lese artikkelen vår ‘Fakta om åreknuter – hvorfor får man åreknuter?’

Før og etter bilder av åreknuter

Din vei til vakre og friske ben uten åreknuter

Lær mer om hva du kan forvente før, under og etter behandlingen.

1. Forundersøkelse

Ved en forundersøkelse foreslår spesialistlegen den behandlingsmetoden som er mest egnet for deg. For å velge rett behandling for akkurat deg, må vår spesialistlege først undersøke dine åreknuter. Dette gjøres ved hjelp av ultralyd.

2. Behandling

Når du ankommer klinikken blir du vel tatt hånd om av vårt erfarne team som sørger for at ditt besøk blir så godt som mulig. Din behandlende spesialistlege gjør en ny undersøkelse før vi klargjør området som skal behandles og gir deg lokalbedøvelse. Inngrepet tar om lag en time.

3. Etterkontroll

Vi tilbyr gratis etterkontroll ved behov etter behandling. Vi anbefaler at det går minst 3-4 måneder, slik at kirurgen kan vurdere effekten av primærbehandlingen. Du må selv kontakte klinikken og avtale time for en etterkontroll.

Få brosjyren vår

Last ned en gratis brosjyre nå og si farvel til åreknutene dine

Lær mer om Åreknuteklinikkene, åreknuter, sprengte blodkar, årsaker, symptomer og behandlingsmetoder.
Last ned nå
Våre priser

Priser for behandling av åreknuter og sprengte blodkar

Prisen avhenger av behandlingen som skal utføres. Du vil få en individuell pris ved undersøkelsen hos våre karkirurger.
Behandling
Behandling
Ett bein:
Åreknuteklinkkene fjerner åreknuter effektivt og skånsomt med metoder som gir varige resultater. Vi tilbyr alle behandlingsformer - laser, skum, flebektomi eller en kombinasjon av disse.
12.500 - 34.000 NOK
To bein:
Åreknuteklinkkene fjerne åreknuter effektivt og skånsomt med metoder som gir varige resultater. Vi tilbyr alle behandlingsformer - laser, skum, flebektomi eller en kombinasjon av disse.
16.500 - 45.500 NOK
Sprengte blodkar
Behandling av sprengte blodkar med sklerosering.
fra 3.950 NOK pr. behandling (inkl. MVA)

Prisene inkluderer gratis etterkontroll med ultralyd hos våre karkirurger. Vi tilbyr garanti for behandling av venestammen, som er den venen som oftest behandles med laser og som er årsaken til åreknutene. Dersom du som pasient skulle få vist en rekanalisering av den behandlede venestammen ved etterkontrollen, tilbyr vi gratis reoperasjon.

Forundersøkelse
600,-
Ingen skjulte gebyrer eller kostnader
Timebestilling
Ved hjelp av en duplex-ultralydskanning stiller vi en nøyaktig diagnose av åreknutenes alvorlighetsgrad og spesifikke egenskaper.
Ultralydundersøkelse
Skreddersydd behandlingsplan
Tilbud om fast behandlingspris
1 til 1 tid med kirurgen din
4,9 i samlet vurdering
Før- og etterbilder

Resultater fra tidligere pasienter vi har hjulpet

Martina
"Jeg kjenner ikke problemet lenger etter behandlingen, og jeg har kunnet jobbe uten problemer".
Caroline
"Helhetsinntrykket har vært veldig bra. Jeg følte meg veldig trygg gjennom hele behandlingsprosessen".
Annchas
"Du får en veldig god behandling her, og jeg følte meg veldig velkommen under konsultasjonen og behandlingsprosessen".
Flere pasienthistorier
Fornøyde pasienter
Over 35.000 vellykkede behandlinger
11 av de beste karkirurgene
7 profesjonelle klinikker
Våre ventetider

0-3 uker

Lær mer om åreknuter

Artikler