28. August 2019

Hva er åreknuter og hvordan kan de forebygges? Åreknuter oppstår når venene i beina hovner opp og utvides. Åreknuter kan føre til ulike former for smerte og ubehag. Det finnes imidlertid gode muligheter for å selv å forebygge åreknuter. Omtrent 30 prosent av alle voksne utvikler åreknuter på et tidspunkt i løpet av livet, det er mange behandlingsmetoder tilgjengelige, samtidig gode tiltak person selv kan gjøre for både å forebygge åreknuter og å lindre symptomene.

I denne artikkelen gjennomgår vi ti ulike metoder som kan benyttes av den som lider av åreknuter, for både å forebygge og lindre symptomene.

Hva er åreknuter

Åreknuter har en mørkeblå eller en lilla nyanse, og bukter ut ifra undersiden av huden. Åreknuter kan vokse fram når de små klaffene i venene blir svakere. Disse klaffene er til for å hindre blodet fra å strømme tilbake, og i stedet fraktes videre til hjertet. Når klaffene er skadet og ikke kan hindre blodet fra å renne tilbake, oppstår det oppsamlinger med syrefattig blod i venene som skaper forvridde og hovne vener, som på grunn av hevelsen og den blåaktige fargen blir synlige gjennom huden. Åreknuter er arvelige, så hvis en av foreldrene dine har hatt det, er du genetisk disponert for å ha det selv på et tidspunkt i livet.

Hvordan kan åreknuter forebygges?

Andre symptomer på åreknuter:

 • En brennende følelse i beina
 • Ubehag i beina, ømhet og tyngdefølelse
 • Muskelkramper som særskilt merkes under nattehvilen
 • Hovne føtter og ankler
 • Tørr eller irritert hud

Ti metoder som kan lindre eller forebygge utvikling av åreknuter

Nedenfor gir vi en presentasjon av ti metoder som kan forebygge utvikling av åreknuter, lindre symptomer av allerede utviklede åreknuter, samt motvirke en videre utvikling. Personer med overvekt, stillesittende, gravide eller med en genetisk predisposisjon har høyere risiko for å utvikle åreknuter. Eldre personer har også høyere risiko for å utvikle åreknuter ettersom klaffene i venene slites med årene.

Ti metoder for å lindre eller forebygge åreknuter:

Mosjon

Regelmessig mosjon forbedrer blodsirkulasjonen i beina som hjelper med å unngå oppsamlinger av blodet i venene. Mosjon hjelper også med å senke blodtrykket. Et forhøyet blodtrykk er også en av grunnene til at åreknuter oppstår.

Det finnes mange lavintensive mosjonsformer som avlaster leggmusklene, mosjonsformer som fungerer bra for å lindre eller forebygge åreknuter:

 • Svømming
 • Turer
 • Sykling
 • Yoga

Støttestrømper

Støttestrømper kan fås kjøpt i de fleste apotek, de kan lindre eller forebygge åreknuter ved at de legger press på beinvevet. Trykket ute ifra, gjennom støttestrømpen, hjelper blodet i venene å sirkulere bedre og risikoen for oppsamling av blod i årene reduseres. I en studie fra 2018 konkluderte en med at personer som bruker knehøye støttestrømper med et press på mellom 18 og 21 mmHg, på under en uke opplevde redusert smerte og ubehag knyttet til sine åreknuter. Støttestrømper kan kjøpes i både fysiske så vel som i internettbaserte apotek.

Naturlige oljer

I en studie fra 2006 hevdes det at olje fra kastanjer, Aesculus hippocastanum L, hestekastanje, kan hjelpe med å redusere verk og en tyngde følelse i beina, samt kløe hos personer som lider av kronisk reduserte vener, som er en av de vanligste årsakene til at åreknuter oppstår. Aesculus hippocastanum L, hestekastanje, kan kjøpes i kostholds butikker og på Internett.

I en studie fra 2010 meldes det at en ekstrakt fra Terpentintall, Pinus maritima, strandfuru, kan redusere hevelsen i beina som ofte kommer sammen med åreknutene.

Før naturlige oljer brukes for å mildne eller forebygge åreknuter, skal de tilpasses behandlingen.

Endring av diett

Mandel- og pistasjnøtter kan lindre åreknuter ved at de reduserer væskeansamling i kroppen.

Mat med mye salt kan forårsake væskeansamling i kroppen så det anbefales å redusere inntaket av salt.

Mat som anbefales:

 • Mandel- og pistasjnøtter
 • Hvite bønner
 • Poteter
 • Bladvekster
 • Laks og tunfisk

Fiberrik mat kan øke forbrenningen, og redusere risikoen for forstoppelse. Det kan forebygge og lindre åreknuter da anstrengte vener grunnet forstoppelse, kan svekke de allerede skadede klaffene i venene.

Fiberrik mat:

 • Nøtter, frø og belgvekster
 • Havre, hvete og linfrø
 • Fullkornsprodukter

Personer med overvekt har en høyere risiko for å utvikle åreknuter. Vektnedgang kan derfor være bra for å redusere trykket på venene, lindre hevelser og det øvrige ubehaget som knyttes til åreknuter.

Spis mer flavonoider

Ved økt inntak av flavonoider kan venene med åreknuter reduseres.

Flavonoider forbedrer blodsirkulasjonen, som letter blodstrømmen, og begrenser sannsynligheten for oppsamling av blod i venene. Flavonoider kan også redusere blodtrykket i atriene, og avlaste blodkarene som igjen kan redusere risikoen for åreknuter.

Mat som inneholder flavonoider:

 • Grønnsaker som for eksempel løk, spinat og brokkoli
 • Sitrusfrukter og grapefrukt, kirsebær, eple og blåbær
 • Kakao
 • Hvitløk

Naturlegemiddel

Ifølge det Amerikanske Instituttet for Helse kan drueekstrakten Vitis vinifera oralt bidra til å redusere hevelse i beina, og andre symptom på kronisk venøs insuffisiens.

Per dags dato er det dog lite som kan understøtte dette vitenskapelig.

Dersom en har resept på blodfortynnende legemiddel bør en unngå drueekstrakt som kosttilskudd da det kan påvirke medisinen og gi økt risiko for blødning.

Velg bort klær som er tettsittende

Tettsittende klær kan redusere blodstrømmen. Dersom en har løst sittende tøy kan det forbedre blodsirkulasjonen gjennom å øke blodstrømmen til den nedre delen av kroppen.

Høyhælte sko kan også påvirke åreknuter i negativ retning, og derfor anbefales sko med lavest mulig hæl.

Hold beina i hold stilling

Ved å holde beina høyt, i samme lengde som hjertet eller høyere, forbedres blodsirkulasjonen. En forbedret blodsirkulasjon reduserer trykket på venene i beina, og ved å holde beina høyt hjelper gravitasjonen å føre blodet tilbake til hjertet.

Det anbefales spesielt å holde beina høyt når en er i ro over lengre tid, eksempelvis foran TV, eller på kontoret.

Massasje

Forsiktig massasje av områdene med åreknuter kan hjelpe blodet å strømme gjennom venene. Å anvende massasjeoljer eller noen form for fruktkremer kan øke effekten av massasjen.

Det er viktig å unngå direkte trykk på de skadede venene da det kan føre til ytterligere skade.

Bevegelse

Unngå stillesittende dersom du lider av åreknuter eller er i risikosonen. Har du et stillesittende arbeid bør du endre posisjoner regelmessig, og benytte dine pauser til å komme i bevegelse. Slik øker du blodsirkulasjonen din.

Unngå å sitte med beina i kors da det kan redusere blodstrømmen til beina som kan forverre blodsirkulasjonen.

Sammendrag av hvordan åreknuter kan forebygges

Åreknuter kan gi smerter og ubehag som kan medføre besvær for den som lider av åreknuter. Behandling av åreknuter er mulig og en tilpasset diett og livsstil kan forbedre eller forebygge videre utløp, og selve symptomene.

For personer med alvorlig utfall av åreknuter er det lurt å søke helsehjelp som et komplement til en forandret livsstil.

For bedre forståelse av hvilke metoder som egner seg best for deg som allerede har åreknuter eller er i risikosonen, bør du oppsøke en spesialist på åreknuter for undersøkelse og vurdering av hvilke tiltak som er nødvendig med tanke på både lindring, forebygging og eventuell behandling.