Åreknuter

Behandlingsmetoder

Åreknuteklinkkene fjerne åreknuter effektivt og skånsomt med metoder som gir varige resultater.

Moderne åreknutebehandlinger

I gamle dager ble åreknuter fjernet med en metode som ble kalt stripping. Her foretok kirurgen et snitt i lysken og den syke venen ble trukket ut. Etter denne åreknutebehandlingen måtte pasienten ofte være sykemeldt over en lengre periode, da metoden var svært invasiv. I dag fjernes åreknuter med minimalt invasive metoder, hvor det kun brukes lokalbedøvelse. Felles for de nye metodene for åreknutebehandling er at det er kort restitusjonstid etter behandlingen, og derfor er det i de aller fleste tilfeller ikke behov for sykemelding. Du kan derfor vanligvis gjenoppta din vanlige hverdag 1–2 dager etter åreknutebehandlingen.

Laserbehandling

Laserbehandling er en svært anerkjent og brukt metode for åreknutebehandling. Med denne åreknutebehandlingen behandles den syke venen med varme, og varmen fra laseren gjør at venen lukker seg, slik at blodet strømmer på andre måter.

Skumbehandling

En annen type åreknutebehandling er skumbehandling. Ved skumbehandling injiseres det et medikament i den syke venen, og stoffet forsegler venen slik at åreknutene forsvinner.

Ovennevnte metoder for åreknutebehandling suppleres ofte med flebektomi, hvor den synlige venen fjernes ved hjelp av et lite snitt og en del av venen skjæres bort.

Alle disse metodene for åreknutebehandling er svært effektive og selve åreknutebehandlingen tar omtrent en time. Etter åreknutebehandlingen kan du i de aller fleste tilfeller gå tilbake til din vanlige hverdag 1–2 dager etter behandlingen.

Flebektomi

Flebektomi er en behandling som ofte brukes til å fjerne synlige åreknuter. Ved denne behandlingen lages det et mikrosnitt i huden der hvor åreknuten er, og deretter trekkes et stykke av den syke venen ut og åreknutene fjernes.

Hva du kan forvente

Nedenfor finner du informasjon og vanlige spørsmål knyttet til behandling av åreknuter, slik at du kan forstå hva du kan forvente før, under og etter inngrepet.

Før behandling

Første trinn i behandlingsprosessen er selvfølgelig en omfattende konsultasjon på en av klinikkene våre. Under kyndig veiledning av våre karkirurger utføres en grundig undersøkelse, inkludert en dupleks ultralydskanning som gjør det mulig for karkirurgene våre å gå dypt inn i de underliggende årsakene til åreknutene dine, slik at vi kan stille en både nøyaktig og grundig diagnose. 

På behandlingsdagen bør du dusje om morgenen. Ikke bruk krem/kroppslotion på bena, da vi markerer åreknutene med en markørpenn som ellers ikke vil feste seg. 

Ta på deg løse bukser og behagelige sko for å få plass til eventuelle bandasjer og for din egen komfort. 

Vi anbefaler at du ikke kjører bil selv etter behandlingen. Hvis du får en bandasje over hele benet, kan du bli mindre mobil, noe som kan hemme din evne til å kjøre bil på en trygg måte. Du kan bevege deg fritt til fots og med offentlig transport, da vi oppfordrer deg til å gå rett etter behandlingen. 

Hvis du tar blodfortynnende medisiner, bør du ikke slutte å ta disse. Dette skal kun gjøres i ytterst sjeldne tilfeller, og i så fall vil legen ha informert deg om dette under forundersøkelsen. Spør det medisinske teamet hvis du er usikker. 

Du kan ta beroligende midler før behandlingen. Dette kan diskuteres med kirurgen ved konsultasjonen.

Under behandlingen

Under behandlingen vil det være en karkirurg og en sykepleier til stede i rommet sammen med deg som utfører inngrepet. Inngrepet tar vanligvis mellom 45 og 60 minutter, og en større operasjon på begge ben kan ta opptil 90 minutter. 

Det er kun behov for lokalbedøvelse, og behandlingen er så godt som smertefri ettersom venene ikke har noen nerveender. Den eneste følelsen pasienten vanligvis kjenner, er når lokalbedøvelsen injiseres. Vi bestreber oss alltid på å gjøre behandlingen så smertefri og komfortabel som mulig.

Før og etter bilder af åreknuter

Etter endt behandling

Det er ingen fysiske begrensninger etter behandling, og det er vanligvis ikke nødvendig å planlegge sykefravær. Etter behandling vil det i noen tilfeller være behov for kompresjonsbandasje. I dette tilfellet vil pasientens bein bli bundet inn i en kompresjonsbandasje og denne bandasjen må fjernes etter 24 timer. Etter behandlingen kan pasienten gå rett hjem og leve som vanlig. Hovner beina opp, eller om det er lette smerter, kan man velge å bruke støttesokk dersom man synes dette gir lindring.

Det er godt å bevege seg som vanlig, og man kan begynne å jobbe når man er klar. For å ta hensyn til risikoen for infeksjon bør man unngå bading i badekar, svømmebasseng og lignende før alle injeksjonssteder er grodd, ca. 10 dager.

Det er vanligvis ikke behov for planlagt etterkontroll. Dersom du fortsatt opplever symptomer, kan du bestille time for etterkontroll ca. 10–12 måneder etter behandlingen, med mindre annet er avtalt.

Du er selvfølgelig alltid velkommen til å kontakte oss hvis du har noen bekymringer eller spørsmål angående din behandling.

Ofte stilte spørsmål

Finn svar på alle spørsmålene dine om behandling av åreknuter
Kan jeg kjøre bil etter behandlingen?
keyboard_arrow_down
Vi anbefaler at du tar med deg noen som kan kjøre deg trygt hjem. Hvis du får en bandasje over hele benet, kan du bli mer eller mindre stiv over kneet, noe som kan hindre muligheten til å kjøre bil på en trygg måte. Du kan også velge å reise med offentlig transport.
Bør jeg bruke støttestrømpe etter behandlingen?
keyboard_arrow_down
Det finnes ingen bevis for at støttestrømper hjelper på langtidsresultatet eller reduserer risikoen for komplikasjoner. Hvis du tror det hjelper mot hevelse og ubehag, kan du bruke en kompresjonsstrømpe i 5-6 dager etter behandlingen, som du kan kjøpe på nettet.
Hvor raskt kan jeg begynne å trene etter behandlingen?
keyboard_arrow_down
Det er ikke noe spesifikt forbud mot fysisk trening etter behandlingen. Du kan løfte, gå og løpe i den grad du føler deg komfortabel med det. Hvis du driver med en bestemt idrett, bør du diskutere dette med kirurgen din før du bestiller tid til behandlingen.
Kan jeg sole meg og bade etter behandlingen?
keyboard_arrow_down
Det anbefales at du unngår direkte soleksponering på beina i minst to uker etter behandlingen. Bruk solkrem, minst SPF 30, på beina når du oppholder deg i solen for å unngå misfarging eller arrdannelse. Direkte soling og solarium anbefales ikke.
Hvor lang tid tar en åreknuteoperasjon?
keyboard_arrow_down
En operasjon av normal lengde tar mellom 45 og 60 minutter. En større operasjon på begge bena kan ta opptil 90 minutter
Timebestilling
Bestill en forundersøkelse i dag og la oss ta oss av deg.
Få brosjyren vår

Last ned en gratis brosjyre nå og si farvel til dine åreknuter

Lær mer om Åreknuteklinikkene, åreknuter, sprengte blodkar, årsaker, symptomer og behandlingsmetoder.
Last ned nå
Våre priser

Priser for behandling av åreknuter og sprengte blodkar

Prisen avhenger av behandlingen som skal utføres. Du vil få en individuell pris ved undersøkelsen hos våre karkirurger.
Behandling
Behandling
Ett bein:
Åreknuteklinkkene fjerne åreknuter effektivt og skånsomt med metoder som gir varige resultater. Vi tilbyr alle behandlingsformer - laser, skum, flebektomi eller en kombinasjon av disse.
12.500 - 34.000 NOK
To bein:
Åreknuteklinkkene fjerne åreknuter effektivt og skånsomt med metoder som gir varige resultater. Vi tilbyr alle behandlingsformer - laser, skum, flebektomi eller en kombinasjon av disse.
16.500 - 45.500 NOK
Sprengte blodkar
Behandling av sprengte blodkar med sklerosering.
fra 3.950 NOK pr. behandling (inkl. MVA)

Prisene inkluderer gratis etterkontroll med ultralyd hos våre karkirurger. Vi tilbyr garanti for behandling av venestammen, som er den venen som oftest behandles med laser og som er årsaken til åreknutene. Dersom du som pasient skulle få vist en rekanalisering av den behandlede venestammen ved etterkontrollen, tilbyr vi gratis reoperasjon.

Forundersøkelse
600,-
Ingen skjulte gebyrer eller kostnader
Timebestilling
Ved hjelp av en duplex-ultralydskanning stiller vi en nøyaktig diagnose av åreknutenes alvorlighetsgrad og spesifikke egenskaper.
Ultralydundersøkelse
Skreddersydd behandlingsplan
Tilbud om fast behandlingspris
1 til 1 tid med kirurgen din
4,9 i samlet vurdering
Før- og etterbilder

Resultater fra tidligere pasienter vi har hjulpet

Martina
"Jeg kjenner ikke problemet lenger etter behandlingen, og jeg har kunnet jobbe uten problemer".
Caroline
"Helhetsinntrykket har vært veldig bra. Jeg følte meg veldig trygg gjennom hele behandlingsprosessen".
Annchas
"Du får en veldig god behandling her, og jeg følte meg veldig velkommen under konsultasjonen og behandlingsprosessen".
Flere pasienthistorier
Fornøyde pasienter
Over 35.000 vellykkede behandlinger
11 Av de beste karkirurgene
7 Profesjonelle klinikker
Våre ventetider

0-3 uker

Lær mer om åreknuter