28. Oktober 2019

Åreknuter er noe helt vanlig i befolkningen. Omtrent tretti prosent av alle mennesker vil på et tidspunkt oppleve åreknuter, og vil derfor utvilsomt klassifiseres som en folkesykdom. Åreknuter er tykke, blåaktige årer som slynger seg nær overflaten på huden, og kan ses og føles utenfra. Åreknuter forekommer normalt på baksiden av kneet, og derfra kan de også utvikle seg både oppover og nedover på beina.

Det er slitasjen på veneklaffene som styrer blodstrømmen som forårsaker åreknuter. Hvis veneklaffene ikke er tette, kan blodet strømme nedover. Når dette skjer vil blodet samle seg under den skadede klaffen og bli stoppet av den neste som enten er tett eller fungerer bedre. Over tid vokser denne ansamlingen av blod i venen og svulmer opp, og som til slutt blir en åreknute.

Ødelagte veneklaffer forårsaker behovet for å fjerne åreknuter

Grunnen til at klaffene slites ut til det punkt de slutter å fungere, er i stor grad på grunn av arv. Hvis man er anlagt til at veneklaffene er svake, vil åreknuter utvikle seg i løpet av personens levetid. Denne slitasjen vil bli mer og mer tydelig med tiden. Kroppens funksjoner forverres med økende alder, men en persons livsstil spiller også en viktig rolle i hvor raskt kroppen slites ut. Livsstil kan heldigvis bli påvirket, så det er faktisk mye en person kan gjøre for å unngå å utvikle åreknuter for tidlig, og at de blir så store at de må fjernes. Nedenfor kan du lese mer om hvordan livsstil kan påvirke en persons valg om å fjerne åreknuter.

Enkelt å fjerne åreknuter
Enkelt å fjerne åreknuter

Hvorfor fjerne åreknuter?

Det er mange grunner til at en person velger å fjerne åreknuter. De vanligste grunnene til å fjerne åreknuter er å lindre smertene som følge av åreknuter, og også på grunn av kosmetiske årsaker da mange oppfatter åreknuter som stygge.

Det er på mange måter åreknuter uttrykker problemer. En person som har åreknuter kan føle svak smerte i beina, og det kan oppstå sår på den nedre delen av leggene som er vanskelige å helbrede, kan klø – og beina kan også føles tunge. Det er også mange mennesker som synes at åreknuter på beina er stygge, og til den grad at vedkommende unngår å bruke klær som ikke dekker til beina. Derfor kan både de medisinske og kosmetiske problemene som en person med åreknuter opplever skape begrensninger i livet, og disse begrensningene er gode nok grunner for å ville fjerne åreknuter. En person som fjerner åreknutene vil ofte oppleve en større lettelse enn vedkommende forventer. Dette er ofte fordi personen har hatt åreknuter i så lang tid at hun eller han e rblitt vant til problemene. Selv en person som ønsker å fjerne åreknuter av kosmetiske årsaker har nok selv ventet en god stund, da de første tegnene på åreknuter ikke alltid oppfattes som nok til å gi en behandling for.

Enkle metoder for å fjerne åreknuter

En person som har bestemt seg for å fjerne åreknutene, har en rekke behandlingsalternativer å velge mellom. Hvilken metode som passer best for å fjerne åreknutene blir fastsatt gjennom en prosedyre sammen med karkirurgen. Prosedyren starter med at karkirurgen utfører en forundersøkelse av åreknutene pasienten ønsker å fjerne. Deretter diskuteres resultatene med pasienten, hvoretter en behandlingsmetode og en dato for behandlingen fastsettes.

Deretter kan den fastsatte behandlingen utføres. De moderne metodene for å fjerne åreknuter kan utføres på klinikker utenfor et sykehus. Noen store fordeler for pasienten er at moderne metoder for å fjerne åreknuter er veldig enkle, og kan utføres under lokalbedøvelse og tar kun en time å utføre. Pasienten kan reise hjem umiddelbart etter behandlingen og trenger bare noen få dager med rekonvalesens før hun eller han gå tilbake til normale aktiviteter.

Enkelt å fjerne åreknuter

Hvordan kan man unngå å måtte fjerne åreknuter?

Selv om arv er en stor faktor for å få åreknuter, er det mye en person selv kan gjøre for å unngå å komme til det punkt hvor vedkommende burde fjerne åreknutene. Slitasje i veneklaffene kan kompenseres ved å forbedre blodsirkulasjonen slik at blodet kan lettere pumpes til hjertet. Noen tiltak som kan forbedre blodsirkulasjonen er å unngå overvekt, stillesitting og stramme klær over hoftene og lårene. Disse tiltakene bør kombineres med store mengder trening.

For den som allerede har åreknuter, kan de ovennevnte tiltakene også lindre de eksisterende problemene med åreknuter.

Det er også viktig å påpeke at feilene i veneklaffene som forårsaker åreknuter, blir ikke fikset under behandlingen. Det vil si at åreknutene vil komme tilbake over tid. Det kan ta alt fra fem til ti år, men det kan bli behov for gjentatte behandlinger for å fjerne åreknutene. Det er enda ikke utvikled noen metoder som kan fikse disse feilene i veneklaffene.

Sammendrag – Enkelt å fjerne åreknuter

Det er flere grunner til at en person ønsker å fjerne åreknuter. De vanligste grunnene er at åreknuter forårsaker milde smerter, og de kan oppleves som et kosmetisk problem. Begge disse årsakene anses av helsevesenet som tilstrekkelige grunner til at en karkirurg skal undersøke åreknutene, og sammen med pasienten legge en plan for å få åreknutene fjernet.

Åreknuter oppstår fordi veneklaffene ikke fungerer som de skal. Dette betyr at blodet strømmer tilbake i venen og det forekommer ansamlinger av blod som svulmer opp og blir til åreknuter. Det er på grunn av arv at klaffene slites ut til de ikke fungerer, men man kan påvirke tiden som danner åreknuter gjennom tiltak som forbedrer blodsirkulasjonen i beina.

Når tiden er kommet for å behandle åreknutene, utføres det med veldig lite inngrep, og pasienten kan gå tilbake til sine normale aktiviteter i løpet av noen få dager.