12. September 2019

Åreknuter er hovne, slyngende vener som du kan se rett under overflaten på huden. Vener med åreknuter er vanligst på beina, men kan også forekomme andre steder på kroppen. Åreknuter er vanlige, og ofte er det bare noen få tegn eller symptomer på åreknuter. Det er i noen få tilfeller at åreknuter kan skape komplikasjoner som ubehag, milde smerter, blodpropp eller varige bensår.

Årsaken til at åreknuter forekommer

Venene i kroppen har klaffer som forhindrer at blodet strømmer tilbake når det pumpes mot hjertet for å oksygenere. Hvis disse klaffene er svake eller skadde, vil en del av blodet strømme tilbake. Siden beina vanligvis lavere enn resten av kroppen, vil skadde og slitte klaffer skape de største problemene der og det kan forekomme blodansamlinger. Disse blodansamligene får venene til å hovne opp, og dette kan igjen føre til åreknuter. Fordi veneklaffene slites ut over tid, er åreknuter mer vanlig blant eldre enn blant yngre.

Årsakene til at en person får åreknuter er nesten utelukkende genetiske. Det vil si at hvis noen i familien din har hatt åreknuter, vil du sannsynligvis få det på et tidspunkt også. Men selv om forekomsten av åreknuter er arvelig, vil det ikke påvirke når åreknuter vil forekomme, hvor alvorlige de vil være og hvordan de kommer til å påvirke personen.

Faktorene som øker sjansene for åreknuter og som en person selv kan påvirke, er blant annet overvekt, stillesitting og bruk av klær som hemmer blodstrømmen i beina.

Metoder for operasjon av åreknuter

Det er en rekke operasjoner for åreknuter som er både effektive og skånsomme for pasienten. Målet med operasjonene er å lindre symptomene, forbedre utseendet på beina og forhindre forverrede tilstander som kan være et resultat av åreknuter.

Komplikasjoner på grunn av åreknuter

Vanligvis er åreknuter bare et kosmetisk problem som også forårsaker fysiske ubehag hos pasienten. Men det er i noen situasjoner hvor åreknuter er farlige eller forårsaker smerter hos pasienten.

Komplikasjoner som åreknuter kan forårsake er blant annet blodpropp i beina og varige sår som ikke leges av seg selv. I verste fall kan en blodpropp for eksempel strømme opp i kroppen og feste seg et sted som kan forårsake farlige problemer for pasienten.

Operasjon av åreknuter 

Hvis en person har en mistanke om disse mer alvorlige symptomene på åreknuter, bør vedkommende kontakte en lege for en undersøkelse.

Kosmetiske årsaker er også grunn for operasjonen av åreknuter

Det er mange personer som synes deres åreknuter er virkelig stygge, et kosmetisk problem, og kan være en årsak til å operere vekk åreknutene. Ved å gjøre dette kan det forbedre en persons livskvalitet, for eksempel at vedkommende kan bruke shorts eller skjørt.

Åreknuteoperasjon for å bli kvitt ubehag

Fordi åreknuter ofte gir ubehag og litt smerte, kan det ha en innvirkning på en persons evne til å konsentrere seg og søvnkvaliteten. Dette kan være en like god grunn til å operere vekk åreknuter, da å fjerne åreknuter kan forbedre personens livskvalitet.

Metoder som brukes ved operasjon av åreknuter

En forundersøkelse er nødvendig innen en person kan opereres for åreknuter. Prosessen starter med en dialog mellom en karkirurg og en pasient, og går dypere inn i hvordan pasienten oppfatter åreknuter, hvordan disse påvirker pasientens hverdag, hvis pasienten opplever smerter og mer. Deretter undersøkes pasienten med ultralyd for å finne ut mer om hvordan venene ser ut og hvilke vener som er skadet. Deretter bruker legen denne dataen som grunnlag for en vurdering av hvordan åreknuter best kan behandles.

Åreknutekirurgi innebærer enten å fjerne åreknuter eller lukke dem. Det kan høres merkelig ut å lukke vener, men blodet vil strømme gjennom fungerende årer i stedet, så det er ingenting pasienten trenger å bekymre seg for.

Skleroterapi

Skleroterapi bruker flytende kjemikalier for å trekke sammen venene med åreknuter. Når venen er lukket, dør den, og forsvinner.

Denne operasjonen brukes ofte til å behandle små åreknuter og spindelvevårer. Operasjonen kan utføres utenfor et sykehus, og behandlingen gjentas omtrent én gang i måneden til de forventede resultatene er oppnådd.

Mikroskleroterapi brukes til å behandle åreknuter og veldig små åreknuter. En liten mengde flytende kjemikalier blir injisert i venen med en veldig tynn nål for å forsegle de skadede venene.

Laserkirurgi

Laserkirurgi som behandling for åreknuter betyr at laseren er rettet mot en vene med åreknuter og brukes ofte til mindre åreknuter. Ved laserkirurgi er det ikke nødvendig med snitt i kroppen og heller ingen kjemikalier. Dette gjør laseroperasjon veldig skånsom.

Endovenøs laserablasjonsterapi

Endovenøs laserablasjonsterapi bruker laser eller radiobølger for å skape varme. Denne varmen brukes igjen til å tette venen som har åreknuter. Legen gjør et lite snitt i huden i nærheten av åreknutene. Deretter settes et kateter inn i venen, og i spissen av kateteret sitter et lite apparat som varmer innsiden av venen til det er lukket. Inngrepet kan utføres kun med en lokalbedøvelse, og pasienten kan vanligvis reise hjem umiddelbart etter behandlingen.

Endoskopisk venekirurgi

Endoskopisk venekirurgi betyr at legen gjør et snitt i huden i nærheten av åreknuten. Deretter settes et kateter med et kamera inn i venen. På kameraet er et kirurgisk instrument som brukes til å lukke venen. Endoskopisk venekirurgi brukes ofte bare i alvorlige åreknuter som har forårsaket varige leggsår. Etter inngrepet kan pasienten vanligvis gå tilbake til sine normale aktiviteter i løpet av én eller noen få uker.

Ambulatorisk pletysmografi

Ved ambulatorisk pletysmografi gjør legen små snitt i huden for å fjerne små åreknuter. Denne metoden brukes ofte for å fjerne de mest overfladiske åreknuter. Under inngrepet brukes lokalbedøvelse, og pasienten kan returnere hjem umiddelbart etter inngrepet.

Venestripping og ligering

Venestripping og ligering er en prosedyre som ofte brukes i alvorlige tilfeller av åreknuter. Prosedyren inkluderer å lukke venene ved å sy dem sammen og deretter trekke dem ut gjennom snitt i beina. Under inngrepet kan vanlig bedøvelse brukes, selv om inngrepet utføres utenfor et sykehus. Pasienten trenger vanligvis én til fire uker til å komme seg.

Rekonvalesens og bivirkninger etter operasjon av åreknuter

De fleste behandlinger med åreknuter utføres med lokalbedøvelse og utføres på kun én time. Pasienten kan vanligvis reise hjem umiddelbart etter behandlingen og deretter gå tilbake til normal aktivitet kort tid etter behandling. Hvis det oppstår hevelse eller lette smerter etter behandlingen, kan det lindres med støttestrømper. Disse fås på apoteket.

Bivirkninger og tilbakefall av åreknuter etter behandling

Vanlige bivirkninger etter en behandling a v åreknuter er blåmerker, hevelse, misfarging i huden og milde smerter.

Alvorlige bivirkninger er svært sjeldne etter en behandling av åreknuter, men i noen tilfeller kan behandlingen forårsake smerter, infeksjoner, blodpropp eller arr på beina.

Det er vanlig at den totale behandlingen for åreknuter utføres ved flere anledninger da forskjellige åreknuter behandles separat.

Det er også vanlig at en pasient får tilbake åreknutene etter noen år, og deretter kan det være behov for en ny behandling.

Pasientens livskvalitet etter operasjonen

Etter en behandling for åreknuter opplever mange pasienter uventet lettelse. Pasienten har som regel i løpet av årene blitt vant til ubehaget forårsaket av åreknuter, og husker derfor ikke hvordan det føltes før åreknutene oppstod.

Fremtidige behandlinger av åreknuter

Leger som forsker på behandling av åreknuter forventer at fremtidige behandlinger for åreknuter vil gå raskere, være mer skånsomme, ha færre bivirkninger og resultere i en kortere rekonvalesens for pasienten.