10. December 2019

Det er ikke uvanlig at kvinner får åreknuter i forbindelse med en graviditet. Det kan være flere årsaker til det, men det er to grunner som stikker ut. Det er slitasje på veneklaffene som følge av arv og nedsatt blodsirkulasjon som følge av den ekstra kroppsvekten som kommer under graviditeten.

Man kan imidlertid ikke unngå å få åreknuter i forbindelse med graviditeten, og det kan også være at åreknutene blir ved med å vokse etter svangerskapet. Det er mange faktorer som fører til utviklingen av åreknuter i forbindelse med graviditeten, men det er mye en kvinne kan gjøre under og etter graviditeten for å redusere risikoen for at åreknuter oppstår – og hvis de oppstår, hvor stort omfanget også blir.

Årsaker til åreknuter

De blålige, tykke venene som slynger seg fra baksiden av knærne og nedover leggene, åreknuter, forekommer som et resultat av slitasje i veneklaffene som regulerer blodstrømmen i venene og ofte i kombinasjon med dårlig blodsirkulasjonen. Styrken til en persons veneklaffer er i stor grad påvirket av genetisk arv fra foreldrene, men slitasje på veneklaffene kan kompenseres for med god blodsirkulasjon som kan gjøres med en sunn livsstil. At blodsirkulasjonen er en så stor faktor for forekomsten av åreknuter og hvor omfattende det blir, skyldes at blodet lettere pumpes oppover hvis blodsirkulasjonen er god og forminsker derfor blodansamlinger under veneklaffene.

Fakta om åreknuter og graviditet

Kroppsvekt og åreknuter

Graviditet er kanskje den eneste livsstilsfaktoren som ikke er usunn, men som fremdeles kan bidra til forekomsten av åreknuter. Dette er på grunn av vektøkningen som følger med en graviditet; den ekstra vekten som kommer med fostervann, fosteret og morkaken er også en overvekt som fører til nedsatt blodsirkulasjon. Det samme hjertet som tidligere oksygenerte kvinnens kropp, skal nå også oksygenere fosteret og også bære en rekke ekstra kilo som øker belastningen på hjertet. Det er denne belastningen som fører til nedsatt blodsirkulasjon, og som betyr at kvinner som har en genetisk disposisjon for åreknuter ofte får dem i forbindelse med et svangerskap.

Forsvinner åreknutene etter endt svangerskap?

Etter at graviditeten er over, forsvinner de ekstra kiloene fra svangerskapet. Med redusert kroppsvekt vil blodsirkulasjonen bli bedre, noe som vanligvis fører til at åreknuter som oppstår under graviditeten forsvinner, men kanskje ikke helt fordi blodansamlingene ikke forsvinner av seg selv.

Hva kan en person gjøre selv for å bli kvitt åreknuter etter graviditet

Det en person kan selv gjøre for å bli kvitt åreknuter etter et svangerskap, er å redusere all kroppsvekt som har kommet under graviditet som ikke er direkte relatert til graviditeten. Kroppen gjennomgår store forandringer under graviditet, og det er derfor ikke uvanlig at kvinners appetitt endres da kroppen trenger mer energi og forbereder seg også på å amme en baby når den er født.

Den beste selvbehandlingen for å bli kvitt åreknutene etter et svangerskap er å leve sunt, trene, spise sunt og unngå stillesitting og stilleståing.

Behandlingsmetoder for åreknuter etter en graviditet

Hvis åreknutene ikke forsvinner av seg selv, eller ved hjelp av egne livsstilsendringer, har en kvinne med åreknuter en rekke alternativer etter et endt svangerskap. Hun kan blant annet la åreknutene være og bare bli vant til dem. Åreknuter er jo ikke farlige da smertene de forårsaker er vanligvis milde og de fleste andre ubehag blir man vandt til. Dette er i hvert fall tydelig ut fra erfaringer fra mange mennesker som har hatt åreknuter i mange år og som får dem fjernet. De sier at det var en uventet lettelse å få fjernet åreknutene fordi de hadde blitt så vandt til de milde smertene og ubehaget.

Et annet alternativ er å behandle åreknutene som ikke forsvant etter graviditeten. Det finnes en rekke behandlinger for åreknuter som er både skånsomme og effektive. Etter en undersøkelse av åreknutene hos en karkirurg, kan kvinnen med åreknutene gå sammen om å diskutere de forskjellige behandlingsalternativene og ta en beslutning.

De mest moderne behandlingene krever ingen sykehusopphold, og prosedyren utføres med lokalbedøvelse. Etter behandlingen er ferdig, som tar rundt en time, kan pasienten reise hjem og deretter gå tilbake til sine normale aktiviteter etter bare noen få dager med hvile.

Disse moderne åreknutebehandlingene er minimalt invasive. Karkirurgen setter inn et veldig tynt kateter i venen med åreknutene og bruker et lite verktøy som sitter på kateteret for å lukke venen med åreknuten. Lukkingen kan gjøres med for eksempel lim, laser eller skum. Etter å ha lukket venen med åreknuter vil den krympe og kan deretter lett trekkes ut med en liten krok.

Disse behandlingene er veldig effektive, men for de som har en større sjanse for å få åreknuter er det viktig å huske at det grunnleggende problemet ligger ved feil i veneklaffene og kan ikke behandles. Det er derfor viktig at pasienten selv jobber forebyggende slik at åreknutene ikke kommer tilbake senere i livet.