18. November 2019

Åreknuter er noe som omtrent en tredjedel av alle nordmenn vil få i løpet av livet. Åreknuter forekommer vanligvis på baksiden av knærne og på leggene, men kan også oppstå på lårene – spesielt fra kneskålene og oppover. Åreknuter er nesten aldri farlige, men det er en rekke anerkjente problemer som kan oppstå med åreknuter. Disse lidelsene inkluderer, men er ikke begrenset til, milde smerter, en følelse av at beinene er tunge, at beina kan klø når blodsirkulasjonen svekkes, at det er vanskelig for sår å lege og at åreknuter kan oppleves som veldig stygge.

Det bør dog være en større diskusjon omkring behandlinger når åreknuter oppfattes som stygge, da det er et rent kosmetisk problem. Man skal derfor finne ut om det er primært på grunn av å endre utseende, eller om det faktisk er et medisinsk problem. Men hvis man vurderer noe som forminsker ens livsskvalitet som et medisinsk problem, bør man ta noen kosmetiske problemer alvorlig. Å få åreknuter på lårene kan for eksempel føre til at en person unngår strender, svømmebasseng eller til og med å unngå å bruke shorts eller skjørt. Disse begrensningene er store nok grunner til å bli klassifisert som negative for en persons livskvalitet på samme måte som å ha milde smerter.

Hva er åreknuter på låret?

Åreknuter på låret er når det dannes ansamlinger av blod i venene i låret og som vokser. Disse voksende ansamlinger med blod vil føre til at de overfladiske venene som ligger rett under huden blir synlige og kan merkes gjennom huden. Disse venene, åreknuter, slynger ofte og er blålige fordi blodet inneholder lite oksygen.

Hvordan får man åreknuter på lårene?

Årsaken til at blodansamlingene oppstår er på grunn av feil i veneklaffene som skal forhindre at blodet strømmer tilbake når det pumpes mot hjertet for å oksygenere. Veneklaffene, som alt annet i kroppen, slites gjennom årene. Det er denne slitasjen som reduserer klaffenes evne til å holde tett. Årsaken til at klaffene slites ut og etter hvert ikke fungerer, er spesielt på grunn av arv. Én person som har foreldre som har åreknuter på lårene, kan også forvente å få dem.

Fakta om åreknuter på låret

Når og hvor store disse åreknuter blir, har noe å gjøre med en persons livsstil og livssituasjon. Eldre har større sannsynlighet for å få åreknuter på lårene enn yngre mennesker, noe som skyldes at veneklaffene slites ut over tid. Imidlertid er det stadig mer vanlig at yngre mennesker også har åreknuter, og dette skyldes ulike livsstilsfaktorer. En av de største grunnene for en tidlig utvikling av åreknuter på lårene er overvekt, stillesitting, stilleståing, manglende fysisk aktivitet, røyking, bruk av stramme klær over hofter og lår, og annet. Det som alle de tingene har til felles er svekket blodsirkulasjon. Da styrken på veneklaffene skyldes arv, er det vanskelig å påvirke om man får åreknuter på lårene eller ikke. Men om man kompenserer for dette ved å ha god blodsirkulasjon kan du forsinke utseendet på åreknutene på låret, og på grunn av dette kan de også bli mindre omfattende.

Sånn kan du påvirke om du får åreknuter på lårene

Da blodsirkulasjonen er en av de største grunnene for når åreknuter kan forekomme på lårene, bør faktorer som svekker blodsirkulasjonen påvirkes for å forsinke begynnelsen av åreknuter og omfanget av dem. Følgende livsstilsendringer er alle relatert til blodsirkulasjonen. Det handler for eksempel å ta pauser når man er på jobb, og bevege på seg med jevne mellomrom. Dette er spesielt viktig hvis du sitter eller står stille over lengre tid. Det er også viktig å ikke være overvektig og trene for lite, da det også svekker blodsirkulasjonen. Når det gjelder klær, er det viktig å unngå å bruke klær som svekker blodsirkulasjonen i beina. Klær som tydelig kan påvirke blodsirkulasjonen på beina er bukser som er veldig stramme over hoftene og lårene, og bør derfor unngås så mye som mulig.

Hvis du behandler kroppen din godt, kan du utsette forekomsten av åreknuter på lårene, og hvis du allerede har åreknuter, kan du redusere omfanget.

Gode ​​behandlingsmetoder for åreknuter på låret

Det er en rekke veldig gode behandlingsmetoder for åreknuter på låret. Moderne behandlingsmetoder er veldig fleksible og kan utføres på en klinikk utenfor et sykehus, da pasienten ikke trenger å overnatte etter inngrepet. Noen eksempler på behandlinger for åreknuter på låret er laserbehandling, eller behandling med lim eller skum. Disse behandlingene utføres med et kateter som settes inn i venen som har åreknuter. Etter kateteret er satt inn, blir åreknuten forseglet med laser, lim eller skum som får venen til å krympe og deretter kan trekkes ut av kroppen.

Disse behandlingene kan alle utføres under lokalbedøvelse og det tar omtrent en time å utføre. Etter dette kan pasienten reise hjem umiddelbart, og etter noen dager med rekonvalesens er det mulig å gå tilbake til normale aktiviteter.

Sammendrag – Om åreknuter på låret

Åreknuter som oppstår på låret skyldes som regel feil i veneklaffene som har som oppgave å føre blod til hjertet for oksygenering. Hvis disse veneklaffene ikke fungerer som de skal vil blodet samle seg under klaffene, og deretter vil ansamlingene som vokser bli til åreknuter. Åreknuter på låret fremstår vanligvis som slyngende, blåaktige årer som både er synlige og kan merkes på utsiden av låret.

Åreknuter kan blant annet forårsake milde smerter, kløe og kan virke stygge. Alle disse symptomene er gode grunner til å behandle åreknuter på låret.

Dagens behandlinger av åreknuter er veldig skånsomme og kan utføres på en klinikk utenfor et sykehus. En behandling tar omtrent en time hvoretter pasienten kan reise hjem.

Åreknuter forekommer oftest på grunn av arvelige faktorer, men mangel på blodsirkulasjon er en viktig medvirkende årsak. Det er derfor viktig at en person med åreknuter på låret unngår overvekt, stillesitting og mer, og trener regelmessig – alt for å forbedre blodsirkulasjonen for å kompensere for feil i veneklaffene.