26. Oktober 2019

Varicer, også kalt åreknuter, er veldig vanlig i befolkningen. Det dreier seg om én av tre personer som vil få varicer på et tidspunkt i livet. Med andre ord kan varicer bli sett på som en folkesykdom.

Varicer fremkommer ofte som slyngende årer som ligger rett under huden. Varicer ser også blåaktige ut fordi blodet i varicerne er oksygenfattig, og fordi de er overfylte med blod blir de også veldig tydelig synlige på beina. Ofte vises varicer først på baksiden av knærne, og deretter kan de spres nedover beina, men også oppover lårene.

Hvordan oppstår varicer som bør opereres

Grunnen til at varicer oppstår er at oksygenfattig blod som skal pumpes til hjertet for oksygenering, ikke strømmer gjennom venene som de skal. Derimot strømmer blodet tilbake forbi klaffene som egentlig skal forhindre at dette skjer. At noen klaffer ikke klarer å forhindre at blodet strømmer tilbake skyldes feil i disse klaffene, og som gjør at de ikke lenger er tette. Den største grunnen for at en person lider av slitte veneklaffer, er i stor grad på grunn av arv. Derfor vil personer som har foreldre med varicer ha nesten 100% sannsynlighet for å få varicer selv.

Operasjon av varicer

For mennesker med en tendens til å få varicer, er blodsirkulasjonen i beina avgjørende for når varicer oppstår og hvor omfattende de blir. En god blodsirkulasjon gjør det lettere for blodet å pumpe oppover til hjertet, mens en dårlig blodsirkulasjon vil derimot få blodet til å pumpe saktere, og dermed risikerer å strømme tilbake ved veneklaffene som har slitasje.

Derfor opereres varicer

Det finnes mange grunner til hvorfor noen mennesker velger å operere varicer. Noen av grunnene er delvis knyttet til medisinske problemer, men det finnes også mentale problemer som er relatert til hvordan varicene ser ut på beina.

De medisinske problemene varicer medfører er hovedsakelig relatert til milde smerter, følelsen av tunge bein og kløe som følge av varicer. I alvorlige tilfeller av varicer kan det også forekomme omfattende sår på den nedre del av leggene. Siden varicer ofte utvikler seg over lengre tid, vil personen ofte bli vant til disse problemene som følger av varicer. Dette inkluderer milde smerter, følelsen av at beina er tunge og de kosmetiske problemene med varicer.

En operasjon kan derfor gi en person som har hatt varicer i lang tid en veldig uventet lettelse. Vedkommende kan med årene ha glemt hvor godt det kan være uten varicer.

Metoder for å operere varicer

En person som har varicer og vurderer operasjon, bør starte med å kontakte en karkirurg for en konsultasjon og undersøkelse som vil fastsette en eventuell operasjon. Under undersøkelsen vil karkirurgen grundig undersøke mulige behandlingsmetoder, og sannsynligvis bruke ultralyd for å bedre forstå omfanget og karakteristikken av varicene. Dette vil utgjøre grunnlaget for operasjonen.

Når undersøkelsen er fullført, vil karkirurgen diskutere hva som skjer videre og se på de eventuelle mulighetene som eksisterer for operasjon av varicer.

Det finnes en rekke alternativer for operasjon av varicer. De aller fleste av disse metodene er minimalt invasive for pasienten, og vedkommende kan ofte reise hjem umiddelbart etter den timelange operasjonen av varicene som pasienten har.

De moderne metodene som brukes for operasjon av varicer, innebærer vanligvis å sette et kateter inn i venen der varicen befinner seg. På dette kateteret er et verktøy som brukes til å tette en varice. Varicen kan dermed lukkes med for eksempel laser, lim eller skum. Etter at varicene er lukket, vil de krympe og kan deretter trekkes ut av kroppen.

Operasjon av varicene tar omtrent en time å utføre. Operasjonen kan utføres på en klinikk utenfor et sykehus, og bare en lokalbedøvelse er nødvendig. Etter operasjonen kan pasienten umiddelbart reise hjem, og etter noen dager med rekonvalesens kan pasienten gå tilbake til normale aktiviteter.

Sammendrag

Varicer er veldig vanlige i befolkningen, og for de som har dem, kan varicer ha en negativ innvirkning på livet. Denne negative innvirkningen kan komme av (vanligvis milde) smerter som varicer gir eller at beina føles tunge. Andre ulemper kan være at det kan komme sår på den nedre del av leggene som er vanskelig å helbrede. Noe annet som kan være et problem er at mange personer oppfatter varicer som stygge, noe som kan føre til at personen ikke ønsker å vise sine bare bein eller legger. Dette kan føre til en reduksjon av en persons livskvalitet. Alle disse problemene er gode grunner til å operere varicer.

Før en person velger å utføre en operasjon av varicer, kan vedkommende selv redusere omfanget og problemene ved varicer. Det finnes en rekke tiltak for å unngå operasjon av varicer, og det handler om å forbedre blodsirkulasjonen i kroppen. Varicer oppstår nemlig på grunn av feil i veneklaffene som regulerer blodsirkulasjonen, og med forbedret blodsirkulasjon vil det være lettere for blodet å pumpe til hjertet. Tiltak som forbedrer blodsirkulasjonen er vekttap, økt fysisk aktivitet, å unngå stillesitting- og ståing, og ikke bruke stramme klær over hofter og lår, med mer.

Personen som velger å operere sine varicer kan henvende seg til en karkirurg for en undersøkelse. De moderne operasjonstypene som er tilgjengelige i dag er veldig enkle, og kan utføres på omtrent en time – etterfulgt av noen få dager med rekonvalesens.