16. September 2019

Varicer kalles også for åreknuter. Varicer er skadde vener som ofte forekommer på baksiden av knærne og leggene.

Tegn og symptomer på varicer

Det første tegnet på varicer er som oftest at venene rundt kneet og på den øvre delen av leggen er synlige gjennom huden, og er hovne til den grad at du merke dem med hånden.

For personen som har åreknuter kan beina føles tunge og ømme. Over tid øker symptomene, og varicerne kan da forårsake hovne og misfargede ankler – og til og med varige sår øverst på ankelen. Ubehaget er som oftest mer tydelig om kvelden og om natten. En person som har voksende varicer, og som har hatt dem i en lengre periode, kan også føle kløe på beina som med eksem. Mindre sår på beina kan også ta lengre tid å helbrede.

En stor grunn til at folk ofte ikke behandler sine varicer, er at ubehaget utvikler seg sakte over så mange år at mennesker med varicer blir til slutt vant til dem.

Varicer oppstår på grunn av nedsatt blodsirkulasjon

Veneklaffene har som oppgave å forhindre at blodet strømmer tilbake når det pumpes mot hjertet for å oksygenere. Venene ser ofte ut til å være blålige eller lilla, nettopp fordi blodet i dem har lite oksygen. Hvis klaffene ikke er tette, vil blodet strømme tilbake i venene og føre til samlinger av blod –  det er slik varicer oppstår. Faktisk er tyngdekraften den store grunnen til at varicer oppstår på beina. Dette påvirker blodsirkulasjonen som pumpes til hjertet negativt. Når klaffene blir verre og verre over tid, forverres også varicerne.

Fakta om varicer
Fakta om varicer

Hvor mange mennesker har varicer?

Varicer er ganske vanlig medisinsk tilstand blant befolkningen. Rundt tretti prosent har eller vil få varicer. Det er noen grupper som er overrepresentert blant de som får varicer, og det er eldre mennesker (klaffene slites ut over tid), overvekt (svekket blodsirkulasjon), folk som er fysisk inaktive, gravide (ekstra vekt under graviditeten), så vel som personer som står eller sitter stille i lange perioder.

Hva forårsaker brister i klaffene som skaper varicer?

Slitte og svekkede veneklaffer i beina forhindrer at blodet pumpes opp til hjertet som det skal, uten at en viss mengde blod renner tilbake og samler seg under veneklaffen. Denne ansamlingen av blod blir til hevelser på beinet, og er synlige og kan føles utenfra. Dette er varicer.

Årsaken til at de veneklaffene ikke fungerer som de skal er mange, men den dominerende årsaken er arv. Hvis tidligere generasjoner i en familie har hatt varicer, vil de yngre generasjonene ha en stor sjanse for å få dem. Når klaffene dog begynner å bli verre og jobber mindre effektivt, kan det i de tilfeller knyttes til en rekke livsstilsfaktorer.

Fakta om varicer

Livsstilsfaktorer knyttet til varicer

Selv om det først og fremst er på grunn av arv at en person får varicer eller ikke, er det en rekke livsstilsfaktorer som har mye å si på når varicer vil oppstå og hvor alvorlige de vil bli. Livsstilsfaktorene er hovedsakelig knyttet til hvor mye de påvirker blodsirkulasjonen i kroppen. Enkelt sagt blir det lettere for blodet å bli transportert oppover i beina med en høy blodsirkulasjon, og en lav blodsirkulasjon vil gjøre det vanskeligere for blodet å transporteres oppover – risikoen for å få brister i veneklaffene blir derfor høyere.

Faktorer som kan føre til at blodsirkulasjonen forverres inkluderer overvekt – også graviditet, lavere grad av fysisk aktivitet, stillestående eller -sittende og stramme klær over midje og lår. Disse livsstilsfaktorene kan også påvirke eksisterende varicer, og gir derfor også mennesker med varicer en lettelse på problemene bare ved å endre livsstilen.

Er varicer farlige?

I de fleste tilfeller er ikke varicer farlige. Selvfølgelig forårsaker de ubehag og lette smerter, men de er som oftest ikke farlige. Det er kun i noen sjeldne tilfeller hvor varicer forårsaker farlige situasjoner. Disse situasjonene er nesten alltid relatert til blodpropp. Det som kan skje er at en blodpropp løsner fra en varicer, og beveger seg deretter oppover i kroppen der den kan sette seg fast, for eksempel i en lunge og forårsake alvorlige situasjoner.

Behandling av varicer

Det finnes en rekke behandlinger for varicer. De fleste av behandlingene er minimalt invasive og kan utføres på en klinikk utenfor et sykehus. Disse behandlingene kan ta så lite som en time, og pasienten kan vanligvis umiddelbart returnere hjem, og deretter fortsette med normale aktiviteter en uke senere.

Behandlingene som kan utføres på klinikker utenfor et sykehus bruker blant annet laser, lim og andre metoder for å lukke de skadde venene slik at de forsvinner.

Hvis behandlingen for varicer utføres kirurgisk, må dette gjøres på et sykehus. En kirurgisk prosedyre for å fjerne varicer er et større inngrep og krever at pasienten er bedøvet. Risikoen for komplikasjoner er også større under en kirurgisk prosedyre, og pasienten kan regne med på flere ukers rekonvalesens.

Sammendrag – Varicer

Varicer oppstår som et resultat av at veneklaffene – som egentlig skal forhindre at blodet strømmer tilbake i venene – slites ut og starter å lekke. Arv er hovedgrunnen til at en person kan utvikle varicer. Men det kommer an på livsstilen om når disse varicerne oppstår og hvor alvorlige de blir. En person som unngår å være for mye stillestående og -sittende, er fysisk aktiv og ikke er overvektig, kan utsette utviklingen av varicer, og personer som allerede har varicer kan lindre dem gjennom å endre deres livsstil.

Rundt tretti prosent av befolkningen rammes av varicer, og er en helt vanlig medisinsk tilstand. Det finnes dog en rekke behandlinger. De fleste er veldig enkle og raske å utføre, og vil fjerne varicer helt.

Varicer skaper ubehag og milde smerter hos dem som har dem, men varicer er ufarlige i de aller fleste tilfeller. Ved siden av ubehaget kan varicer oppfattes som et kosmetisk problem, så det er vanlig at folk med varicer oppsøker klinikker som utfører behandlinger som kan fjerne dem.