19. December 2022

Åreknuter i ung alder ses oftere enn man først skulle tro. Mange tror at åreknuter bare rammer gamle mennesker, men dette er langt fra sannheten. Åreknuter kan i prinsippet oppstå gjennom hele voksenlivet, men svært ofte kommer åreknutene med økende alder. Åreknuter kan imidlertid også dukke opp når man er veldig ung, så man ser også at folk rundt 20 år har åreknuter.

Hva er åreknuter?

Åreknuter er vener (blodårer) som snor seg langs leggen og buler ut og kan gi ubehag i form av kløe, uro i bena, kramper og tyngdefølelse. Åreknuter er blå og lilla og forekommer for det meste på bena. Åreknuter forekommer oftest på bena, fordi trykket på venene er størst der.

Åreknuter i ung alder
Varicose veins on the thigh and legs in woman, Blue swimming pool background, Close up and macro shot, Selective focus, Asian Body skin part, Healthcare, Medical and Beauty concept

Hvordan åreknuter oppstår

I bena har vi vener som har som oppgave å lede blodet mot hjertet, i retning oppover. For å sikre at blodet ikke renner bakover har vi veneklaffer, som sitter på innsiden av venene og fungerer som små porter. Hvis disse veneklaffene er defekte, slik at de ikke lenger kan lukke seg helt, vil noe av blodet strømme tilbake og samle seg opp. Dette vil føre til at trykket i venene øker, noe som gjør at venene vil utvides og vri seg, og det utvikler seg åreknuter.

Hvem får åreknuter?

Åreknuter rammer omtrent én av tre voksne, og åreknuter kan også oppstå i ung alder. Åreknuter forekommer oftere hos eldre mennesker enn hos svært unge. Det er en grunn til dette. Som tidligere beskrevet oppstår åreknuter når veneklaffene er defekte, og slitasje på veneklaffene kan ha ulike årsaker, blant annet høy alder, overvekt og graviditet.

Faktorer som påvirker utviklingen av åreknuter i ung alder:

Arvelighet: en faktor som i stor grad påvirker forekomsten av åreknuter er arvelighet. Det betyr at dersom foreldrene dine har åreknuter, er det svært stor sannsynlighet for at du også får åreknuter selv, og kanskje til og med åreknuter i ung alder.

Graviditet: mange kvinner som er gravide, opplever å få åreknuter i forbindelse med svangerskapet. Hos noen forsvinner åreknutene igjen etter fødselen, mens det hos andre kreves behandling for å bli kvitt åreknutene. Under svangerskapet endres hormonbalansen, kroppsvekten øker plutselig og blodvolumet øker. Disse endringene bidrar til å påvirke veneklaffene, og det er grunnen til at åreknuter kan oppstå, selv i ung alder.

Fedme: en annen faktor som kan påvirke utviklingen av åreknuter, og åreknuter i ung alder, er fedme. Hvis du er overvektig, kan det legge press på venene og påvirke utseendet til åreknutene. Denne tilstanden ses også hos yngre mennesker, og det er grunnen til at åreknuter også kan oppstå hos svært unge mennesker.

En annen faktor som også påvirker forekomsten av åreknuter er alder, så åreknuter ses oftere hos eldre, blant annet, enn hos svært unge i 20-årene. Veneklaffene slites med alderen, akkurat som resten av kroppen, og dette påvirker venene slik at det kan oppstå åreknuter.

Kan åreknuter i ung alder forebygges?

Det veldig korte svaret på spørsmålet om åreknuter i ung alder kan forebygges eller unngås, er nei. I de aller fleste tilfeller oppstår åreknuter i ung alder, eller senere i livet, på grunn av arv. Det finnes imidlertid ulike tiltak som kan redusere trykket på venene, noe som vil ha en viss effekt på hvor tidlig åreknutene i så fall vil komme.

Hvis du først får åreknuter i ung alder, er det ingenting du kan gjøre for å bli kvitt dem. Her vil det derfor kreves en åreknuteoperasjon for å få fjernet åreknutene.

Behandlingsmetoder for å fjerne åreknuter

Hvis du har fått åreknuter i ung alder, kan det behandles med skånsomme metoder. Åreknuter forverres over tid, så hvis du har fått åreknutene i veldig ung alder, er det lurt å få dem fjernet så fort de plager deg. Åreknutene går nemlig ikke over av seg selv.

I dag brukes moderne metoder for å fjerne åreknuter, og disse metodene inkluderer varmebehandling, skumbehandling og flebektomi.

Har du fått åreknuter i ung alder, kan de enkelt og skånsomt fjernes, og Åreknuteklinikkene tilbyr de nyeste metodene innen åreknutebehandling.