20. Maj 2020

Det skjer mange forandringer i kroppen når du blir gravid, og det er mange nye ting man skal forholde seg til. En graviditet innebærer forskjellige forandringer, og det er sannsynligvis ikke åreknuter man tenker mest på under svangerskapet. Men åreknuter og graviditet er ofte nært knyttet sammen, og vi vil gå nærmere inn på dette i denne artikkelen

Forandringer med kroppen under en graviditet

Når man først oppdager man er gravid, går det mange tanker gjennom hodet, og i løpet av de neste 9 månedene gjennomgår kroppen en enorm forandring. Disse endringene innebærer en markant vektøkning, noe som er ganske normalt, og noen kvinner opplever en vektøkning på 15-30 kg. Denne plutselige vektøkningen er en form for midlertidig overvekt, og overvekt har en negativ effekt på blodsirkulasjonen.

Veneklaffer og åreknuter

I kroppen vår har vi vener, og venene får det oksygenfattige blodet til å strømme til hjertet for å bli oksygenert. Når blodet strømmer i beina mot hjertet, strømmer det mot tyngdekraften, og for å hjelpe det underveis har vi veneklaffer som har til oppgave å sørge for at det ikke oppstår tilbakeløp.

I forbindelse med en graviditet hvor vekten øker betydelig, påvirkes blodsirkulasjonen fordi den ekstra vekten påvirker blodstrømmen og dette kan svekkes i forbindelse med graviditeten.

Som beskrevet er funksjonen til veneklaffene å forhindre tilbakeløp, men funksjonen til veneklaffene blir svekket av overvekt og dårlig blodsirkulasjon. Det vil si at under graviditeten blir veneklaffenes funksjon utilstrekkelig.

Hvis veneklaffene er defekte oppstår det tilbakeløp, noe som betyr at blodet samler seg i puljer og er noe som kan forårsake åreknuter.

Åreknuter og graviditet

En åreknute er en tykk og slyngende blodåre som buler ut og kan ses tydelig på huden, og åreknuter oppstår når veneklaffene er defekte eller slitte, noe som kan være tilfellet under graviditeten. Det vil si at det er en økt risiko for å få åreknuter i forbindelse med graviditeten, fordi åreknuter og graviditet er nært knyttet sammen.

Vektøkning og mer blod under en graviditet

I forbindelse med en graviditet øker kroppsvekten, men dette er langt fra den eneste endringer som skjer med kroppen. Kroppsvekten øker på grunn av forskjellige faktorer, inkludert fosterets vekt og morkaken, men også den ekstra blodtilførselen som en kvinne får under en graviditet. Mengden blod økes med 40-50%, og denne ekstra mengden blod gir ekstra trykk på hele blodsirkulasjonen.

Hormonbalansen endrer seg også under et svangerskap, og dette fører til en reduksjon i elastisiteten i veneveggene.

Derfor oppstår åreknuter i forbindelse med en graviditet

Som vi har beskrevet, forekommer det mange forandringer under graviditet, og disse endringene påvirker forekomsten av åreknuter under graviditet. Det er spesielt mangelen på veneklaffenes funksjon som påvirker forekomsten av åreknuter når man er gravid. Mange kvinner som har fått åreknuter i forbindelse med graviditeten, opplever at åreknutene forsvinner etter graviditeten.

Åreknuter og graviditet

Åreknuter under graviditeten

Under en graviditet er åreknuter det siste du som gravid vil plages av. Åreknuter under graviditeten kan forårsake store plager og kan være en veldig stor begrensning i en allerede eksisterende, og ofte begrensende hverdag for den gravide. Mange gravide som har åreknuter får åreknuter på bena, spesielt på leggene, noe som kan forårsake følgende plager:

  • Milde smerter
  • Tunge og slitne ben
  • Tyngdefornemmelse og uro i beina
  • Hovne føtter og hender
  • Ødem

Åreknuter som oppstår i forbindelse med en graviditet kan også forekomme andre steder enn på beina, men åreknuter sees som oftest på beina. Når livmoren vokser, kommer det ekstra trykk på kvinnens bekken og de store venene som er i bekkenet, noe som kan forårsake åreknuter høyt på låret, magen og kjønnsleppene, spesielt i forbindelse med fødselen.

Forsvinner åreknutene etter graviditeten?

Mange gravide som har hatt åreknuter i forbindelse med en graviditet, opplever at åreknutene forsvinner etter graviditeten når kroppsvekten har gått tilbake til normalen og den gode blodsirkulasjonen er gjenopprettet. Dessverre er det ikke alle kvinner som opplever at åreknutene forsvinner etter graviditeten, og i disse tilfellene trenger man en behandling for å fjerne åreknutene. Hvis åreknutene har oppstått under graviditeten, kan du bare få dem behandlet etter endt graviditet, og behandlingen kan utføres når du ikke ammer ditt barn lenger.

Kan åreknutene som har oppstått under graviditeten behandles?

Hvis du ønsker å få fjernet åreknutene med en åreknutebehandling, finnes det forskjellige behandlingsmetoder for å fjerne åreknutene. Det første steget for å få åreknutene fjernet er å få en forundersøkelse. I forundersøkelsen blir beina sjekket med ultralyd for å identifisere eventuelle åreknuter og for å få et bilde av blodsirkulasjonen. En forundersøkelse tar omtrent 30 minutter, og utføres av en spesialist. Det er ingen smerter forbundet med undersøkelsen. I forundersøkelse blir det vurdert hvilken behandlingsmetode passer best for å fjerne åreknutene som har oppstått som følge av graviditeten.

Det finnes forskjellige metoder for behandlinger av åreknuter som er oppstått under en graviditet. Hvilken behandlingsmetode som velges er avhengig av alvorlighetsgraden av åreknutene. Å få åreknuter under graviditeten er ikke farlig, og åreknuter er ofte ufarlige. Hvis man får problematiske åreknuter som ikke behandles, kan disse åreknutene utvikle seg og tilstanden forverres over tid. Dette betyr at åreknutene kan forårsake andre mer alvorlige følgesykdommer som pigmentering, eksem og venøse leggsår. Derfor er det lurt å få åreknutene undersøkt så snart det blir en plage i hverdagen.

Åreknuter og graviditet

Grader av åreknuter

Åreknuter som har oppstått under graviditeten kan være veldig forskjellige, og være av større eller mindre grad. Noen gravide får sprengte blodkar, mens andre får store og tykke åreknuter på beina, noe som kan forårsake smerter og fysiske plager.

Generelt klassifiseres åreknuter basert på et system som kalles CEAP, og dette systemet brukes til å identifisere hvor alvorlige åreknuter er og hvilken behandlingsmetode de skal bruke.

Åreknuter og graviditet

Hvordan behandles åreknuter som har oppstått under graviditeten?

Hvis det er oppstått åreknuter på beina under graviditeten, og kvinnen ønsker å få dem fjernet etter graviditeten og etter ammingen, finnes det forskjellige behandlingsmetoder. Hos Åreknuteklinikkene brukes bare de nyeste og mest skånsomme behandlingsmetodene, og alle åreknutebehandlinger utføres av Nordens ledende spesialister.

De mest brukte behandlingsmetodene for å fjerne åreknuter som har oppstått under graviditeten er:

Skumbehandling:

Ved en skumbehandling injiseres et medikament i den syke venen, og dette medikamentet fungerer som et slags lim som forsegler venen. Dette får venen til å krympe og blodet løper deretter andre veier, hvoretter åreknuter forsvinner.

Laserbehandling:

En laserbehandling for fjerning av åreknuter som har oppstått under graviditeten, innebærer å sette inn et kateter i den dårlige vene, og deretter føre inn laseren og trekke den sakte ut. Varmen fra laseren får venen til å stenge, og blodet renner deretter andre veier og åreknutene forsvinner.

Flebektomi/heklenålsteknikk:

Åreknuter som oppstår under graviditeten kan være tydelige og store åreknuter på beina, noe som kan være en stor kosmetisk plage. Hvis du vil fjerne den kosmetiske delen av åreknutere, brukes flebektomi. Under flebektomi lages det et lite snitt i huden hvor åreknuter er, hvoretter en liten del av den syke venen trekkes ut. Dette resulterer i at den synlige delen av åreknuten fjernes.

Før og etter bild åreknuter

Kan åreknuter unngås under graviditeten?

Hvis du er gravid, vil veneklaffene bli påvirket, og hos noen gravide vil veneklaffene bli påvirket til en slik grad at det forårsaker åreknuter eller sprengte blodkar. Ulike forholdsregler kan tas for å minimere risikoen for å få åreknuter under graviditet. Disse tiltakene er:

  • Begrens tiden med stillesittende og stillestående stillinger
  • Ikke sitt med beina i kryss
  • Ha beina høyt mest mulig
  • Bruk av kompresjonsstrømper
  • Ha en aktiv hverdag

Disse tiltakene handler om å opprettholde god blodsirkulasjon i beina, og ved å ta disse tiltakene kan du aktivt påvirke forekomsten av åreknuter under graviditeten.

Sammendrag – åreknuter og graviditet

Under graviditeten opplever mange kvinner å få åreknuter. Åreknuter oppstår når blodsirkulasjonen er nedsatt på grunn av økt vekt, endret hormonbalanse og økt blodstrøm. Disse endringene forårsaker trykk på venene og funksjonen til veneklaffene blir nedsatt. Når dette skjer, akkumuleres blodet i puljer som skaper åreknutene.

Noen gravide som har hatt åreknuter under graviditeten, opplever at åreknuter forsvinner etter svangerskapet. Dette skjer imidlertid ikke for alle kvinner og det krever behandling for å fjerne åreknutene.

Det er forskjellige skånsomme og effektive behandlingsmetoder som kan tilbys kvinner etter graviditeten og ammingen. Hvis du aktivt vil forhindre og minimere risikoen for å få åreknuter under graviditeten, kan du ta ulike forholdsregler, som alle fokuserer på å opprettholde en god blodsirkulasjon.

5 spørsmål om åreknuter og graviditet

Hvorfor får man åreknuter gravid?

Under en graviditet øker verdien av kjønnshormonet progesteron og gjør at blodåreveggene til venene i bena gir etter, noe som øker risikoen for å utvikle åreknuter. Kvinner som har andre familiemedlemmer med åreknuter, har større risiko for å få åreknuter enn dem som ikke har en familiær belastning. Åreknuter er nesten 100 prosent arvelig.

Er det farlig med åreknuter?

Helt vanlige åreknuter er ikke farlige. Åreknuter skaper dog ofte ubehag og oppleves som utiltalende av personene som har dem. I noen tilfeller kan åreknuter forverres, og de kan bli både smertefulle og føre til sykdomstilfeller av mer alvorlig grad.

Hva er årsaken til åreknuter?

Åreknuter oppstår når klaffene i noen av venene i beina ikke fungerer. Da øker trykket i venene slik at de utvides. Åreknuter oppstår ofte på baksiden eller innsiden av leggene, noen ganger går åreknutene oppover låret. Det er større sannsynlighet for å få åreknuter hvis du er gravid eller overvektig.

Når bør åreknuter opereres?

Det kan kreve en operasjon om åreknutene oppstår på grunn av feil i veneklaffene i beina. Disse feilene får blodet til å renne tilbake i venene og samles i ansamlinger, og som sakte men sikkert vokser i størrelse. Dette får venene til å slynge overfladisk på beina. Når åreknutene er en stor fysisk eller psykisk plage, er det verdt å vurdere operasjon.

Hvordan starter åreknuter?

Åreknuter oppstår når klaffene i venene svekkes, noe som betyr at blodet ikke beveger seg oppover i beina slik det er ment, men samler seg i beina. Problemet med blod som akkumuleres i samlinger forsterkes etter hvert som venene mister sin elastisitet med årene og svulmer når blodet samler seg.