08. November 2022

Noen har vondt i beina av og til, mens det for andre er normalt å ha vondt i beina til daglig. Det er mange grunner til at det kan være vanskelig å finne ut hva som gjør at man har vondt i beina. I denne artikkelen prøver vi å avklare noen av de mulige årsakene til at man har vondt i beina.

Vondt i beina – uro og smerter

Det kan være noe diffust hvor vondt smerter i beina egentlig er, og det å ha vondt i beina føles forskjellig fra person til person. Noen opplever at det gjør vondt i beina ved fysisk aktivitet, mens andre får vondt i beina når de sitter stille eller legger seg. For de som har vondt i beina, kan det føles mer som uro i beina fremfor tydelige smerter i beina. Det kan være vanskelig å sitte stille og finne ro hvis du har smerter og uro i beina, og det kan være lurt å bevege seg for å lindre uroen i beina.

Symptom på åreknuter – vondt i beina

Som tidligere nevnt kan det være vanskelig å finne en årsak til at du har vondt i beina. Smerter i beina kan blant annet skyldes dårlig blodsirkulasjon, åreforkalkning og åreknuter. Vondt i beina er et veldig typisk symptom når man har åreknuter.

De som lider av åreknuter opplever ofte en følelse av uro i beina, tunge bein, kramper og mild smerte. Derfor er smerter i beina ofte forbundet med åreknuter.

Når åreknuter oppstår

Åreknuter oppstår på beina når veneklaffene ikke fungerer som de skal. Veneklaffenes rolle er å sørge for at blodet strømmer i én retning mot hjertet. Dette betyr at banen i venene er ensrettet. Veneklaffene kan slites ut over tid, og veneklaffene kan også være defekte av genetiske årsaker. Det er veldig ofte genetiske årsaker til at man får åreknuter, og hvis foreldrene dine har åreknuter er det svært stor sannsynlighet for at du selv får åreknuter på et tidspunkt i livet.

Når veneklaffene ikke fungerer som de skal, vil det føre til økt trykk i venene og blodansamlinger, og det er denne tilstanden som skaper åreknutene.

Når bør åreknuter fjernes?

Det er veldig individuelt når åreknuter bør fjernes. Noen opplever mye ubehag på grunn av smerter i beina og andre plagsomme symptomer som oppstår i forbindelse med åreknuter. Når disse symptomene påvirker livskvaliteten negativt og er en daglig påkjenning, bør man vurdere å fjerne åreknuter. Går du rundt med vondt i beina kan en åreknutebehandling lindre disse smertene. En åreknutebehandling fjerner åreknutene og symptomene de kan forårsake.

Hva kan du gjøre hvis du har vondt i beina?

Hvis du lider av vondt i beina, er det et par ting du kan gjøre for å lindre plagene. Disse tingene handler om å øke blodsirkulasjonen, så det kan for eksempel være økt aktivitet, bruk av støttestrømper og å unngå å sitte eller stå stille over lengre tid.

Hvis du har vondt i beina på grunn av åreknuter, trengs det en åreknutebehandling for å bli kvitt smertene. Det ovennevnte kan bare lindre symptomene, men ikke eliminere dem.

Åreknuteoperasjon – for å behandle vondt i beina

I dag behandles åreknuter med moderne og minimalt invasive metoder, som utføres av svært kompetente karkirurger med mange års erfaring.

En av de mest brukte metodene for å fjerne åreknuter, er laserbehandling. Laserbehandling er en varmebehandling som går inn i og lukker venen som forårsaker åreknutene. Deretter fjernes åreknutene som er synlige på beina, slik at alle åreknuter behandles og fjernes.