12. Maj 2020

Varicer og graviditet er faktisk en veldig normal tilstand, og dette er noe mange kvinner får i løpet av svangerskapet. Når en kvinne er gravid, skjer det utrolig mange endringer i kroppen, og varicer er nok ikke det du vil ha under graviditeten. Varicer oppstår fordi kroppen forandrer seg, og det er disse forandringene som vil påvirke forekomsten av varicer. Dette blir nærmere beskrevet i artikkelen. Vi vil diskutere hva varicer er, om det er farlig å ha varicer under svangerskapet, og hva du kan gjøre for å fjerne varicene.

Hvorfor oppstår varicer?

Varicer er også ofte referert til som åreknuter, og varicer er en vanlig vene sykdom som rammer omtrent 30% av befolkningen. Varicer kan påvirke alle, men dette er spesielt tydelig hos overvektige, eldre og gravide. Dette fordi det blant annet oppstår varicer på grunn av dårlig blodsirkulasjon samt defekte eller slitte veneklaffer.

I kroppen vår blir blodsirkulasjonen regulert av veneklaffer som sitter på innsiden av veneveggene i venene i beina. Det oksygenfattige blodet strømmer i venene til hjertet for å bli oksygenert, og veneklaffene regulerer blodstrømmen for å forhindre tilbakeløp. Hvis disse klaffene er ødelagte eller slitte, kan tilbakeløp oppstå. Dette kan føre til at blodet samler seg i puljer, og det store trykket på venene kan føre til varicer. En varice er derfor en tykk og synlig blodåre som ofte forekommer på beina på grunn av dårlig blodsirkulasjon eller ødelagte veneklaffer.

Varicer og graviditet

Varicer forekommer ofte hos personer som er overvektige eller eldre. Som overvektig har man ofte nedsatt blodsirkulasjon og veneklaffer som ikke fungerer optimalt. Som med resten av kroppen, vil veneklaffene slites ut over tid, og det er grunnen til at du ofte vil se en eldre person med varicer, fordi veneklaffene deres fungerer dårlig.

Hvorfor er varicer vanlige under graviditeten?

Som beskrevet forekommer varicer når blodsirkulasjonen er nedsatt, noe som ofte oppstår ved overvekt. Under svangerskapet øker kroppsvekten, og denne plutselige overvekten, som for de fleste er kortvarig, legger mye press på venene og påvirker blodstrømmen i beina negativt. På samme måte endres kvinnens hormonbalanse under graviditeten, og dette fører til at elastisiteten av veneveggene forverres. Dette påvirker også forekomsten av varicer.

Når man har kommet lengre ut i svangerskapet, øker blodnivået i kroppen med 40-50%. Dette legger også mye press på sirkulasjonen i hele kroppen, fordi det er mye mer blod å pumpe rundt i kroppen når man er gravid. Derfor er det veldig normalt å ha varicer når man er gravid, og selv vanlige, sunne kvinner kan få varicer under graviditeten.

Er det farlig å ha varicer under graviditeten?

Varicer som forekommer under graviditeten er helt ufarlige. Varicer generelt er en ufarlig tilstand, men varicer som ikke blir behandlet kan forårsake mer alvorlige følger, som eksem og venøse leggsår. Disse følgene sees bare i svært alvorlige tilfeller av varicer, og tilstanden oppstår når varicer har vært tilstede i mange år. Normalt vil varicene i forbindelse med graviditeten forsvinne etter svangerskapet, fordi kroppsvekten vil gå tilbake til normalen og en god blodsirkulasjon vil komme tilbake. Dessverre er det ikke alltid at varicene forsvinner av seg selv etter en graviditet, og hvis kvinnen forblir overvektig etter graviditeten, øker det risikoen for at varicene ikke forsvinner og tilstanden forverres.

Varier som forårsaker plager for den gravide

Varicer som er oppstått under graviditeten er ofte helt ufarlige. Varicer kan forårsake milde smerter i form av hovne og trøtte bein som kan gi ubehag og kramper. Varicer kan ofte gi fysiske ubehag, men varicer kan også bli en kosmetisk plage da varicene ofte sees på beina, spesielt på leggene. Der vil de bule ut på huden og være blålige. Mennesker som har varicer viser ikke ofte beina sine, og det kan være begrensende på offentlige steder, som for eksempel ved svømmebassenget eller på stranden. Det vil si at varicer kan gi begrensninger i hverdagen og kan gi nedsatt livskvalitet.

Varicer som ønskes fjernet under graviditeten

Hvis du har fått varicer under graviditeten, og du vil fjerne dem, kan du be behandle dem når svangerskapet er over og ammingen er stoppet. Som nevnt vil mange kvinner oppleve at varicene forsvinner av seg selv en stund etter graviditeten, så det er lurt å være tålmodig og se om varicene forsvinner helt av seg selv etter en tid. Hvis varicene ikke forsvinner av seg selv, og de er en stor plage i hverdagen, kan det være en god idé å få dem fjernet med en variceoperasjon.

Behandlingsmetoder for å fjerne varicer i forbindelse med graviditet

Hvis du ønsker å fjerne varicer etter graviditeten, og du ikke ammer mer, finnes det forskjellige effektive og skånsomme behandlingsmetoder for å fjerne varicer. Behandlingen utføres av erfarne spesialister, og det brukes kun moderne behandlingsmetoder av varicer.

Skumbehandling: Får man varicene fjernet ved en skumbehandling, injiseres et medikament i den syke vene der varicene er. Dette stoffet får venen til å lukke, noe som får blodet til å strømme andre veier, og dermed forsvinner varicen.

Laserbehandling: Ved en laserbehandling settes et kateter inn i venen, hvor laseren settes inn og trekkes sakte ut. Varmen fra laseren gjør at venen lukkes, og varicene vil forsvinne.

Flebektomi: Hvis du har veldig synlige varicer på beina som har kommet under graviditeten, kan du fjerne den kosmetiske delen av varicene med flebektomi. Under denne behandlingen fjernes en liten del av den syke venen, og som trekkes forsiktig ut av et lite snitt i huden.

Det første steget for å få en variceoperasjon er en forundersøkelse. I en forundersøkelse undersøker spesialisten blodstrømmen i beina, og der blir eventuelle varicer identifisert. Denne undersøkelsen avgjør den riktige behandlingsmetoden for å fjerne varicer i forbindelse med graviditeten.