09. Februar 2020

Åreknuter, også kalt varicer, er ganske vanlige blant befolkningen, og vil faktisk ramme rundt 30% av alle voksne på et tidspunkt i livet. Varicer forekommer blant annet på grunn av arv – det vil si at du er genetisk disponert for varicer hvis du har foreldre som har hatt varicer en gang i livet.

Hva er varicer

Varicer er åreknuter, som er tykke, slyngende årer som fortrinnsvis forekommer på innsiden av leggene og i knehasene. De er bulende, blålige og synlige å se siden trykket forstørrer venene.

Variceoperasjon

Varicer er ofte helt ufarlige, men for vedkommende som har dem kan de gi ubehag og være en begrensning i hverdagen, som kan bidra til en svekket livskvalitet.  

Hvorfor oppstår varicer

 • Slitte veneklaffer

Varicer oppstår når veneklaffene er slitte eller defekte. Disse veneklaffene hjelper til med å regulere blodstrømmen, men hvis veneklaffene ikke fungerer som de skal, vil blodet samle seg opp i bassenger, og dermed forårsake åreknuter. Som med resten av kroppen, vil også veneklaffer slites ut over tid, slik at risikoen for varicer øker når du blir eldre.

 • Dårlig blodsirkulasjon

En annen faktor som bestemmer risikoen for varicer er blodsirkulasjonen i kroppen. En god blodsirkulasjon vil føre til at blodet sirkulerer i hele kroppen, og omvendt vil dårlig blodsirkulasjon føre til at blodet samler seg der veneklaffene er defekte og skaper varicer.

 • Overvekt

Overvekt og varicer er ofte nært beslektet. Det er klart at en overvektig person har mye press på kroppen og venene, og dette kan forårsake dårlig blodsirkulasjon og bidra til at varicer utvikler seg.

 • Graviditet

En kvinne som går igjennom en graviditet kan oppleve en plutselig økning i kroppsvekten, og hun er derfor overvektig i en kort periode mens hun er gravid. Derfor kan dette også forårsake varicer hos mange kvinner som vil forsvinne etter graviditeten, men det vil kreve en variceoperasjon for å fjerne åreknutene helt.

Når burde man overveie en variceoperasjon

Det er veldig individuelt hvor stor plage en varicer kan være. Mennesker som har varicer kan føle milde smerter med ubehag i bena med varicer, og bena kan føles tunge, hovne og ømme. Varicer kan også føre til kramper og en brennende følelse i bena.
Hos en person som har omfattende åreknuter som ikke er blitt tatt hånd om i god tid, kan det i verste fall føre til irritert hud, eksem og venøse leggsår. Disse venøse leggsårene kan ha det veldig vanskelig å hele.

Når plagene fører til betydelige fysiske og mentale begrensninger i hverdagen, er det lurt å vurdere en variceoperasjon. Et liv med varicer kan forverre livskvaliteten betraktelig fordi vedkommende som har dem ikke kan leve fritt og vil føle seg begrenset. Det første steget til en variceoperasjon er en forundersøkelse hvor en ultralydundersøkelse utføres. Deretter vurderes det i samråd med karkirurgen hvilken type variceoperasjon som vil passe best til den enkelte.

Symptomer på varicer som ikke bør ignoreres

Som nevnt kan varicer i verste fall forårsake symptomer som kan være svært alvorlige, og som burde bli tatt hånd om av faglig kompetente personer med det samme vedkommende oppdager varicerne.

Det er derfor veldig viktig å oppsøke lege hvis du opplever:

 • Pigmentering av huden, ofte rundt ankelen eller den nedre del av leggen. Spesielt hvis huden har endret farge, og har blitt mørk eller rød i fargen.
 • Irritert og sensitiv hud på underbenet som forårsaker kløe og eksem av rødlig karakter.
 • Det har oppstått sår på leggen, ofte rundt ankelen, som ikke har vært forårsaket av en ulykke eller annen skade på benet.

Hvis en person med varicer har opplevd det ovennevnte, er en variceoperasjon vanligvis den eneste behandlingen som vil gi den beste og mest varige effekten. Det vil i de fleste tilfeller fjerne årsaken til disse plagsomme symptomene.  

Ulike typer behandling for variceoperasjon

Hos Åreknuteklinikkene jobber Nordens ledende spesialister innen karkirurgi, og det utføres alltid en individuell vurdering av hvilken behandling som er best for en pasient som ønsker en variceoperasjon.

Variceoperasjon er vanligvis minimalt invasiv, og forskjellige behandlingsmetoder brukes:

 • Skum- og limbehandling
 • Laserkirurgi
 • Radiofrekvens

Ved en laserbehandling av åreknuter settes det inn et tynt kateter ved venen som har varicer, hvoretter venen lukkes og blodet vil finne andre veier i kroppen. Ved skum- og limbehandling injiseres et medikament i venen, hvoretter også venen blir lukket og blodet vil finne andre veier. Det er kun bruk for lokalbedøvelse ved disse variceoperasjonene, og operasjonen i seg selv tar kun rundt én time. Pasienten kan umiddelbart reise hjem, og det er kun en kort rekonvalesenstid.

En person som har omfattende varicer, kan en annen type behandling brukes til å fjerne varicerne:

 • Flebektomi

Ved denne typen variceoperasjon lages det et lite snitt i benet der varicen er, hvoretter karkirurgen fjerner en liten del av den defekte venen.

Hva kan du selv gjøre for å unngå en variceoperasjon

Hvis du er genetisk disponert til å få varicer, er det ingenting du kan gjøre for å forhindre dem. Men det er noen forholdsregler du kan ta for å minimere risikoen for å få varicer og hvor tidlig i livet de vil oppstå:

 • Trening
 • Sunn og aktiv livsstil
 • Vekttap
 • Unngå å røyke

Varicer forekommer i takt med dårlig blodsirkulasjon og slitasje på veneklaffene, så å ha en aktiv og sunn livsstil hjelper til med å opprettholde en god blodstrøm og bidrar til å minimere risikoen for varicer og hvor tidlig varicerne eventuelt forekommer. Hvi du er genetisk disponert for varicer, kan du ikke forhindre at de oppstår, men du kan være med på å utsette eventuell variceoperasjon.

Opsummering

Varicer er tykke åreknuter som er slyngende og blåaktige, og kan ofte sees på leggene og knehasene. De oppstår på grunn av defekter i veneklaffene, som kan være arvelig eller forårsaket av blant annet overvekt eller en usunn livsstil.

Det er individuelt hvor stor begrensning varicer gir en person som har varicer på beina og må leve med det i hverdagen. Når plagene blir en stor begrensning i hverdagen og fører til nedsatt livskvalitet, kan en variceoperasjon være en god mulighet for å få en bedre og enklere hverdag uten bekymringer. Det finnes mange forskjellige typer behandlinger for variceoperasjon, som er alle veldig skånsomme, effektive og krever minimal rekonvalesens.

Før du vurderer en variceoperasjon, er det forskjellige forholdsregler som kan tas for å minimere risikoen for varicer, for eksempel å leve en sunn og aktiv livsstil. Dette kan hjelpe med å utsette en eventuell variceoperasjon på bena.