27. Juli 2020

Varicer, også kjent som åreknuter, er noe mange synes er plagsomme. Varicer kan forårsake milde smerter og andre fysiske plager, som dessverre forverres med årene. Da problemene forårsaket av varicer blir langsomt verre, blir mange vant til problemene. Men varicer gir også psykiske plager. De psykiske plagene varierer fra person til person, uansett hvor omfattende varicene er.

De psykiske problemene skyldes hovedsakelig på grunn av at mange oppfatter varicene som kosmetisk sjenerende. Dette kan medføre til at vedkommende som har varicer vil unngå omstendigheter hvor det forventes at man skal vise sine bare bein. Hvorvidt varicer virkelig er sjenerende avhenger selvfølgelig helt av hvordan personen selv oppfatter dem. Hvis varicene gir begrensninger i personens liv på grunn av psykiske plager, er det en god grunn til å få varicekirurgi for å behandle dem.

I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva varicer er, hvorfor varicer oppstår, hvordan man forebygger varicer samt hvordan varicekirurgi og andre metoder kan brukes til å behandle varicer.

Hva er varicer, og hvorfor behandles de med kirurgi?

Varicer er vener som har svulmet opp på grunn av blodansamling og forårsaket et økt trykk i venen. Det er denne blodansamlingen, sammen med trykket, som får varicene til å slynge seg og som vises som blålige blodkar gjennom huden. Det at blodet i varicene virker blåaktig skyldes at det er lite oksygen. Varicer oppstår i venene og det er i venene at det oksygenfattige blodet blir pumpet til hjertet for å bli oksygenert igjen.

Varicer blir større over tid, noe som betyr at trykket i venene øker samtidig som varicene utvikler seg langs beina, både oppover og nedover. Varicene kan vanligvis først ses ved knehasene. Når varicene vokser, blir både de fysiske og mentale plagene større. Varicer kan bli så omfattende at de blir veldig synlige på leggene og helt ned til foten. På dette stadiet lider vedkommende nok av varicer, og som gir både fysiske plager i form av milde smerter, en følelse av tunge bein og åpne leggsår som ikke leges på egen hånd, så vel som psykiske problemer fordi varicer på dette stadiet er veldig synlige – til og med på avstand.

Det er derfor man utfører varicekirurgi for å forhindre at varicene vokser til et så stort omfang at de blir til et hinder i hverdagen.

Hvorfor oppstår varicer?

Varicer oppstår først og fremst fordi det er feil i veneklaffene som regulerer blodstrømmen når blodet pumpes til hjertet. Veneklaffene sitter i venene for å forhindre at blodet strømmer nedover i beina mellom hjerteslagene. Hvis veneklaffene ikke er tette, vil blodet lekke nedover i beinet og samle seg i puljer under veneklaffene. Det er disse puljene som vokser over tid og til slutt blir til varicer.

Veneklaffene slites med alderen, men det er hovedsakelig på grunn av arv av slitasjen på veneklaffene blir så omfattende at det oppstår varicer. Når varicer forekommer og hvor raskt det utvikler seg, avhenger også av faktorer som en person selv kan påvirke.

Varicekirurgi

Kan varicer forebygges slik at pasienten kan slippe varicekirurgi?

En ting som påvirker når varicer oppstår og hvor omfattende det blir, er en persons blodsirkulasjon. Hvis blodsirkulasjonen er god, blir belastningen på veneklaffene redusert. Blodet kommer helt enkelt høyere opp i beinet hver gang hjertet slår, og dette betyr at det ikke er tid til å strømme så mye blod nedover mot veneklaffene før hjertet slår igjen, sammenlignet med hvis blodsirkulasjonen er dårlig.

Å ha god blodsirkulasjon er derfor veldig viktig for å forebygge varicer. En god blodsirkulasjon opprettholdes blant annet ved å være fysisk aktiv, unngå overvekt og fedme, unngå å stå eller sitte stille i lengre perioder, og ved å holde beina høyere enn hjertet når du sitter eller ligger. Røyking og alkoholforbruk har også negative konsekvenser for blodsirkulasjonen.

Til tross for at en person tar forebyggende tiltak for å unngå åreknuter, kan disse fremdeles oppstå og nå et omfang som betyr at varicekirurgi bør overveies for å redusere problemene som følger med varicer.

Hva er varicekirurgi?

Varicekirurgi er en av en rekke forskjellige behandlinger for varicer som tilbys en person som ønsker å fjerne sine varicer. På Åreknuteklinikkene er prosessen for å behandle varicer veldig enkel. Det begynner med at pasienten møter en av spesialistene innen karkirurgi ved Åreknuteklinikkene for en undersøkelse med ultralyd. Pasienten konsulterer deretter spesialisten om hvilken behandling som skal utføres for å få bukt med varicene.

De vanligste behandlingene for varicer er:

  • Laserbehandling: Venene der varicene sitter lukkes ved hjelp av en laser
  • Skumbehandling: Akkurat som ved laserbehandling blir venene lukket, men med skum i dette tilfellet
  • Flebektomi: En form for varicekirurgi der varicene fjernes ved å trekke dem ut gjennom et veldig lite snitt hvor varicene befinner seg
  • Stripping: Stripping er kanskje den mest tradisjonelle av alle behandlinger for varicer. Stripping er varicekirurgi som innebærer å gjøre et snitt i huden ved lysken og kneet, hvoretter venen trekkes ut med varicene ved hjelp av en sonde.

Sammendrag – Varicekirurgi

Varicer er synlige blodkar som ligger overfladisk under huden. Varicer er et annet ord for åreknuter, og de forekommer fordi blodet som skal pumpes til hjertet lekker gjennom veneklaffene og der samles puljer av blod som fortsetter å vokse videre beina.

Varicer kan forårsake både fysiske og psykiske plager. De fysiske plagene kan for eksempel være milde smerter og leggsår som er vanskelig å lege. De psykiske plagene kan være at vedkommende som har varicene vil unngå å vise sine bare bein.

Varicekirurgi er et samlenavn for forskjellige teknikker for å fjerne varicer, eller i det minste betydelig lindre plagene de forårsaker.

På Åreknuteklinikkene utføres varicekirurgi av Nordens ledende spesialister for varicer. De aller fleste behandlingene kan utføres på omtrent en time og kun lokalbedøvelse brukes. Pasienten kan reise hjem og gjenoppta den daglige aktiviteten umiddelbart etter behandlingen.

5 spørsmål om varicekirurgi

Hvordan kjennes en åreknute ut?

Åreknuter ser ut som lokale blå hevelser, ofte på leggen eller låret. De kan stå ut fra huden, og både se og kjennes klumpete ut. Beina kan kjennes vonde eller pulserende. Åreknuter kan forårsake kløe og beina kan føles tunge.

Er åreknute farlig?

Helt vanlige åreknuter er ikke farlige. Åreknuter skaper dog ofte ubehag og oppleves som utiltalende av personene som har dem. I noen tilfeller kan åreknuter forverres, og de kan bli både smertefulle og føre til sykdomstilfeller av mer alvorlig grad.

Når bør åreknuter opereres?

Hvis du har åreknuter, er det nødvendig med operasjon for å fjerne dem. Åreknuter kan gi både fysisk og psykisk ubehag, og når dette er tilfelle er det verdt å vurdere åreknuteoperasjon.

Kan man få dekket fjerning av åreknuter?

Hvis du ønsker å få behandlet åreknuter finnes det forskjellige behandlingsmetoder. Hvis åreknutene dine er alvorlige kan behandlingen også bli dekket av det offentlige men det er ulike kriterier som må oppfylles før operasjonen kan dekkes.

Er åreknuter arvelig?

Åreknuter er nesten 100 prosent arvelig. Arv er den viktigste risikofaktoren for å utvikle åreknuter og edderkoppårer, sprengte blodkar. Dog kan graviditet, lange perioder med stående arbeid, overvekt og aldring også øke risikoen for åreknuter.