11. August 2022

Synlige blodårer på beina, som svært ofte er sprengte blodkar eller åreknuter, rammer en stor del av befolkningen, og det er helt ufarlig. De synlige blodårene på beina kan være en kilde til stor irritasjon for den som må lide med synlige blodårer. I artikkelen vil vi beskrive hva synlige blodårer er, hvorfor synlige blodårer ofte vises på beina, og hvordan synlige blodårer fjernes.

Synlige blodårer

Synlige blodårer er små blodårer, vener, som vises rett under huden. De synlige blodårene vises ofte på beina, på leggen og i kneet. Tilstanden der en person har svært synlige årer på beina er forårsaket av at veneklaffene ikke fungerer som de skal. I venene har vi veneklaffer som har som funksjon å sørge for at blodet flyter i én retning. Hvis disse veneklaffene er slitte eller defekte, kan det oppstå tilbakestrømning, som forårsaker bristninger som vil vises som synlige årer på beina. Disse synlige blodårene kan være av mer eller mindre synlig grad, og synlige blodårer minner mest om et spindelvevlignende mønster.

Synlige blodårer på beina er ufarlige, men de kan være en stor kosmetisk plage, og derfor vil mange vurdere å få fjernet de synlige årene på beina.

Tydelige årer kan også oppstå andre steder på kroppen, og her ses ofte de tydelige venene på ankelen eller foten. Har du tydelige blodårer vil de ofte utvikle seg og spre seg over tid, og du kan derfor oppleve at tilstanden med tydelige blodårer på beina vil forverres slik at de også sprer seg oppover låret

Slik fjernes synlige blodårer på beina

Synlige blodårer kommer ofte på beina, fordi trykket på venene er størst i beina. Synlige blodårer på beina kan dukke opp på ulike tidspunkt i livet, og de kan utvikle seg og dukke opp gjennom hele livet. Det er ulike faktorer som bidrar til synlige blodårer på beina, for eksempel overvekt, høy alder, graviditet, røyking og en usunn livsstil.

Hvis du ønsker å få fjernet de synlige blodårene på beina, finnes det effektive metoder for dette.

Sklerosering for å fjerne synlige blodårer på beina

En mye brukt metode for å fjerne synlige blodårer på beina er sklerosering. Ved sklerosering injiseres et medikament i den syke blodåren, hvoretter blodåren lukkes og de synlige blodårene forsvinner. Denne typen behandling for å fjerne synlige blodårer på beina er svært effektiv, skånsom og gir minimalt ubehag. Flere behandlinger kan være nødvendig for å fjerne så mange syke blodårer som mulig. Som beskrevet kan synlige blodårer dukke opp flere ganger i livet, så det kan være behov for å gjenta en behandling flere ganger etter hvert som de synlige blodårene dukker opp.

Laserbehandling som fjerner synlige blodårer

En annen metode som brukes for å fjerne synlige blodårer er laserbehandling. Denne typen behandling brukes imidlertid mest til små blodårer, som oftest oppstår i ansiktet. Laserlyset får blodåren til å lukke seg, slik at de synlige blodårene krymper eller forsvinner. Med denne behandlingsmetoden kan det også være nødvendig med flere behandlinger for å oppnå best mulig resultat med få synlige blodårer.

Ved Åreknuteklinikkene brukes sklerosering for å behandle og fjerne synlige blodårer, sprengte blodkar, på beina.

3 vanlige spørsmål om synlige blodårer på beina

Er det farlig å ha synlige blodårer?

Synlige blodårer er ikke farlige. De små blodårene som vises gjennom huden kan man finne hos flertallet i befolkningen som helhet, og det finnes ingen bevis på at de er farlige. Noen synes de er stygge å se på.

Når blodårene synes?

De blodårene som er synlige, er ofte vener i benene, og de bringer blodet fra kroppen tilbake til hjertet. Det er vanlig å se små, synlige blodårer på håndryggen, i albuen og andre steder. Hvis man har lite underhudsfett og er tynn, kan blodårene vises bedre fordi de ikke kan skjule seg så godt i huden.

Hva er tromboflebitt?

Tromboflebitt er en årebetennelse i en overflatisk vene – de blodårene som fører blodet tilbake til hjertet. I en avgrenset lengde av blodåren er åreveggen betent og inne i blodåren dannes en blodpropp.