09. Juni 2020

Det er veldig vanlig at en person har synlige årer på kroppen. Mange ganger er disse synlige årene ikke noe bemerkelsesverdig, og ofte bare et tegn på at en person har lite underhudsfett som gjør årene synlige gjennom huden.

I noen tilfeller kan imidlertid en person ha årer på kroppen, ofte på beina, som ikke er knyttet til underhudsfett. I stedet kan det være at disse årene er blålige, slyngende og at de til og med kan gjøre litt vondt. Beina kan også føles tunge og slitne.

Den typen synlige årer som har en blåaktig farge, slynger på beina og gjør litt vondt, kan være åreknuter.

Hva er synlige årer?

Det er slett ikke uvanlig at synlige årer på beina er åreknuter. Dette er ikke så rart da så mange som tretti prosent av befolkningen vil ha synlige årer i form av åreknuter på et tidspunkt i livet.

Åreknuter er en type venesykdom som får blod til å samle seg i beina, og disse blodsamlingene har siden utviklet seg til å bli åreknuter. Åreknuter slynger seg ofte fra knehasene både oppover og nedover på beina. I tidlige stadier av åreknuter er disse ofte uten merkbare symptomer, bortsett fra at de vises på beina, men når tiden går, kan åreknutene føre til blant annet milde smerter, trette og tunge bein, herdet hud og leggsår som over tid blir vanskeligere å helbrede. Noen mennesker oppfatter også de synlige årene i form av åreknuter som stygge. Dette er også et problem som blir tatt på alvor, da det kan føre til en nedsatt livskvalitet da personen med de synlige årene kan dekke til sine bare bein på offentlige plasser.

Åreknuter er blåaktige fordi de forekommer i venene der oksygenfattig blod pumpes til hjertet. Oksygenfattig blod ser ofte blå- eller lilla aktig ut når karene er synlige gjennom huden.

Synlige årer på beina

Hvorfor kan synlige årer oppstå?

De synlige årene, som er åreknuter, oppstår på grunn av defekte veneklaffer. Veneklaffene er i venene og de regulerer blodstrømmen til hjertet. Hver gang hjertet slår, pumpes blodet oppover til hjertet, men mellom hjerteslagene strømmer blodet litt nedover. For å forhindre at blodet strømmer nedover, er det klaffer i venene som åpnes når blodet pumpes opp og lukkes når blodet strømmer tilbake. Hvis veneklaffene er defekte og blodet strømmer nedover, vil blodet samles i puljer under veneklaffene. Det er disse blodpuljene som gradvis vokser, hovner opp og blir åreknuter. Åreknuter slynger og buler ut på huden da blodet som samler seg opp må ha plass.

Akkurat som alt annet i kroppen slites veneklaffene med alderen, men det er også andre faktorer som kan svekke deres funksjon. Den vanligste årsaken til at en persons veneklaffer blir defekte er arv. Hvis en eller begge foreldrene har hatt åreknuter, er det en stor sannsynlighet at barnet også vil ha det. Når i livet åreknutene forekommer og hvor omfattende de blir, påvirkes imidlertid av noen livsstilsfaktorer. Hvis blodsirkulasjonen i kroppen er god, vil hjertet ha det lettere å pumpe blod mot hjertet. Blodet beveger seg rett og slett høyere opp hver gang hjertet slår. Imidlertid, hvis blodsirkulasjonen er dårlig, vil blodet passere gjennom veneklaffen stille og jevnt. En god blodsirkulasjon forminsker derfor at åreknuter forekommer tidlig i livet og at de blir omfattende.

Blodsirkulasjonen påvirkes negativt av røyking, overvekt, mangel på fysisk aktivitet, stillesittende eller stillestående i lengre perioder og graviditet – noe som også resulterer i økt kroppsvekt.

Kan synlige årer behandles?

Det er mulig å behandle synlige årer som er åreknuter. Det er flere veldig skånsomme behandlingsmetoder som kan utføres på bare en time med bare lokalbedøvelse.

Noen av disse behandlingsmetodene er laserbehandling, skumbehandling, radiofrekvens og flebektomi.

Hvordan kan du forhindre at synlige årer oppstår?

Synlige årer som er åreknuter forekommer på grunn av arv og livsstilsfaktorer som har ført til dårlig blodsirkulasjon. Siden arven ikke kan påvirkes, blir det i stedet fokusert på livsstilsfaktorer som påvirker blodsirkulasjonen. Disse tiltakene kan for eksempel omfatte:

 • Trening
 • Gå ned i vekt
 • Unngå å stå eller sitte i samme stilling i en lengre periode
 • Slutt å røyke
 • Spise sunt

Sammendrag – Synlige årer

Når vi oppsummerer artikkelen vår om synlige årer, er det noen få ting vi ønsker å fremheve

 • Synlige årer er vanlige og nesten aldri farlige
 • Årene som er synlige gjennom huden kan være ganske vanlige vener som kan sees fordi en person har lite underhudsfett
 • De synlige årene kan også skyldes åreknuter
 • Synlige årer, som er åreknuter, har oppstått på grunn av defekte veneklaffer. Defekte veneklaffer er arvelige, men når åreknuter oppstår på grunn av defekte veneklaffer og hvor omfattende de blir kan påvirkes av livsstilsvalgene som en person tar
 • Livsstilsfaktorer som forårsaker synlige årer, som er åreknuter, er knyttet til nedsatt blodsirkulasjon
 • Synlige årer kan behandles med en rekke veldig skånsomme og effektive metoder

Kontakt Åreknuteklinikkene og bestill en forundersøkelse om du vil få mer informasjon om hvorfor du har synlige årer, om de er åreknuter og om du bør behandle dem og hvordan det fungerer.