27. Januar 2020

Åreknuter oppstår ofte i eller i nærheten av knehasene. Årsaken til at åreknuter oppstår er at blod som skal pumpes til hjertet for å oksygenere strømmer i stedet nedad forbi veneklaffene. Dette skaper samlinger av blod under klaffene. Blodet i disse samlingene har lite oksygen og det ser derfor blått ut. Når mer blod strømmer nedad, vokser blodansamlingene, blir større og åreknuter oppstår.

Etter hvert som tiden går vokser åreknutene sakte men sikkert. Ofte vokser de videre på leggene, men de kan også, og på samme tid, utvikle seg på baksiden av lårene. Over tid utvides ikke bare åreknutene, men også også tykkelsen. Venene som slynger seg på beina blir rett og slett tykkere og mer slyngende.

Sprer åreknuter seg?

Arvelighet er den viktigste faktoren for å få åreknuter

Den viktigste grunnen til at en person får åreknuter er arvelighet. En person som har én eller to foreldre som har eller har hatt åreknuter, vil også ha nesten 100% sannsynlighet for å få åreknuter. Hva som forårsaker denne arveligheten, er ennå ikke klart, men man vet at det eksisterer.

Selv om åreknuter ikke er farlige, kan de være ubehagelige. De vanligste symptomene, i tillegg til de som sees på huden, er en følelse av tunge bein, milde smerter og – etter hvert som åreknutene forverres – misfargning av huden, vanligvis ved anklene, som over tid kan forårsake kløe og varige sår som sjelden leges.

Livsstil er avgjørende for risikoen for spredning av åreknuter

Selv om forekomsten av åreknuter er arvelig, er det mange livsstilsrelaterte faktorer som spiller en rolle både når åreknuter oppstår og hvor omfattende de blir når de oppstår og begynner å spre seg.

Disse livsstilsfaktorene kan du selv påvirke, og er alle relatert til å forbedre blodsirkulasjonen. Siden det er slitasje på veneklaffene som forårsaker åreknuter, se mer nedenfor, er alle tiltak som får blodet til å pumpe lettere til hjertet forsinke forekomsten av åreknuter og redusere omfanget når de oppstår.

Noen eksempler på aktiviteter og vaner – alt relatert til blodsirkulasjon – som påvirker forekomsten av åreknuter og deres omfang, er røyking, overvekt, stillesitting og -ståing,  manglende fysisk aktivitet og dårlig kosthold. Alt dette er ting du kan påvirke selv og dermed redusere risikoen for at åreknuter sprer seg.

Noen andre ting du kan gjøre for å hjelpe blodet til å pumpe til hjertet, er å holde bena i en høy stilling, høyere enn hjertet, og ha støttesokker.

Alle disse livsstilsfaktorene og aktivitetene kan også redusere problemene til en person som allerede har åreknuter.

Veneklaffene slites ut gjennom livet

Det er feil, slitasje og lekkasje ved veneklaffene som forårsaker åreknuter. Det er veneklaffenes jobb å forhindre at blodet strømmer tilbake mellom hjerteslagene når det oksygenfattige blodet pumpes til hjertet for å oksygenere. Når disse klaffene ikke lenger klarer å holde tett, strømmer blodet tilbake mellom hjerteslagene, og med tiden vil blodansamlingene bli større og større som får åreknutene til å vokse.

Du vet at det er arvelige faktorer som avgjør om veneklaffene vil fungere optimalt i livet eller ikke, men man vet ikke hvorfor det er sånn, og heller ikke hvordan man kan fikse veneklaffene. Alle åreknutebehandlinger behandler derfor kun symptomene, og ikke kjerne problemet.

Dette betyr at en vellykket åreknutebehandling behandler bare symptomene, venene som har åreknuter, men ikke de slitte veneklaffene som forårsaker åreknuter. Dette betyr at det er en veldig høy risiko for at det kan igjen oppstå åreknuter når blodet fortsetter å strømme nedad de ødelagte veneklaffene.

Dette årsaksforholdet betyr at det kan bli behov for å gjenta en åreknutebehandling etter fem til ti år.

Men som vi diskuterte over, er det mye av deres egen livsstil som kan påvirke når åreknuter oppstår og hvor store de blir. Dette gjelder selvfølgelig også etter vellykket behandling av åreknuter.

Bør man behandle åreknuter som har spredd seg?

Etter hvert som åreknuter sprer seg, og det gjør de ofte over tid, blir det selvfølgelig mer og mer aktuelt å behandle dem. Både de fysiske og psykiske lidelsene øker etter hvert som åreknuter vokser i størrelse og omfang. Mange blir så vant til det fysiske ubehaget fra åreknutene at mange kan bli overrasket over hvor stor en lettelse det er å bli kvitt dem etter en behandling for åreknuter.

Det er nok like fantastisk å merke hvor jevne og flotte bein man har, og hvor det nå føles greit å bruke skjørt eller shorts igjen.