18. Maj 2022

Sprengte blodkar er små, synlige blodårer som er synlige på huden og ligner et spindelvev av røde tråder, som egentlig er de helt små, røde blodårene. Sprengte blodkar oppstår når veneklaffene ikke kan holde tett, slik at det oppstår refluks og små bristninger, som forårsaker sprengte blodkar.

Veneklaffene slites over tid akkurat som resten av kroppen, så derfor kan blant annet høy alder påvirke forekomsten av sprengte blodkar. Men hvorfor det ofte er på bena sprengte blodkar oppstår, samt hvordan man fjerner sprengte blodkar, vil bli beskrevet i artikkelen.

Sprengte blodkar ses ofte på bena – hvorfor?

I kroppen har vi veneklaffer som skal sørge for at blodet transporteres til hjertet. Disse veneklaffene kan være defekte eller slitte, forårsaket av ulike faktorer, og hvis veneklaffene ikke fungerer som de skal, kan det oppstå refluks. En tilstand som denne vil føre til at blodet i venene samler seg og at trykket på blodårene blir for stort, og resultatet er sprengte blodkar. Det er nettopp i bena at trykket er størst, så derfor vil man ofte se sprengte blodkar på bena.

Varicer og graviditet

Kan man fjerne sprengte blodkar på bena?

Sprengte blodkar på bena kan føre til redusert livskvalitet for noen, fordi det kan være en stor kosmetisk plage, og de som har slike blodkar, kan ha et ønske om å ikke vise bena hvor de sprengte blodkarene er.

Sprengte blodkar på bena er helt ufarlige, og skånsomme metoder kan fjerne sprengte blodkar på bena veldig effektivt. Det finnes ulike metoder for å fjerne åreknuter på bena.

Behandling av sprengte blodkar på bena med skleroterapi.

Sprengte blodkar kan behandles med skleroterapi, også kalt mikrosklerosering. Før man får behandling for sprengte blodkar i bena er det viktig å vite at sprengte blodkar på bena utvikler seg over tid og at det ofte krever behandling for sprengte blodkar på bena i flere omganger. Ved skleroterapi behandles sprengte blodkar på benet ved å injisere et medikament inn i blodåren der de sprengte blodkarene er. Dette medikamentet får blodårene til å lukke seg og forsvinne. Dette er en veldig effektiv metode for å behandle sprengte blodkar i bena.

Behandling av sprengte blodkar med laser

Sprengte blodkar forekommer i større eller mindre grad og oppstår ofte også i ansiktet. Sprengte blodkar i ansiktet er ofte mindre enn sprengte blodkar på bena. For å behandle mindre områder med sprengte blodkar benyttes laserbehandling som er meget skånsom og gir best mulig resultat ved behandling av mindre typer sprengte blodkar. Laserlyset påvirker blodåren slik at den krymper og forsvinner, og sprengte blodkar behandles deretter.

Ved Åreknuteklinikkene behandles sprengte blodkar på bena med sklerosering.

Sprengte blodkar før etter