29. April 2022

Det er veldig vanlig å få sprengte blodkar i løpet av livet. Ofte øker risikoen for å få sprengte blodkar etter hvert som man blir eldre, og hvis man har sprengte blodkar, kan disse også forverres jo eldre man blir. Sprengte blodkar kan imidlertid også oppstå tidlig i livet, så sprengte blodkar i ung alder er ikke uvanlig å oppleve.

Når oppstår sprengte blodkar?

Sprengte blodkar er små rupturer i blodårene og kan oppstå av ulike årsaker. Hvis trykket i venene blir for stort, kan dette føre til sprengte blodårer, som viser seg å være sprengte kar.

Sprengte blodkar er nesten 100 prosent arvelig, så hvis foreldrene dine har åreknuter, er det stor sannsynlighet for at du også får åreknuter på et tidspunkt i livet.

Det er mange forskjellige faktorer som kan påvirke forekomsten av sprengte blodkar. Disse inkluderer:

  • Overvekt
  • Svangerskap
  • Hormonpreparater
  • Inaktivitet
  • Sollys
  • Røyking
  • Er du overvektig er det utrolig mye trykk på venene i bena som påvirker blodårene og veneklaffene, og derfor kan overvekt gi sprengte blodkar.

Under et svangerskap oppstår det også en plutselig forbigående overvekt, blodvolumet øker markant, og hormonbalansen endres, noe som påvirker elastisiteten i venene, og disse endringene kan gi sprengte blodkar.

Hvis du har en svært usunn livsstil, røyker eller er svært inaktiv, vil blodsirkulasjonen være dårlig, noe som også kan føre til sprengte blodkar.

Når man får sprengte blodkar som ung

De ulike faktorene som kan gi sprengte blodkar, kan også være aktuelle når man er ung. Det betyr at for eksempel graviditet og overvekt lett kan oppstå i ung alder, noe som derfor vil føre til sprengte blodkar som ung. Den usunne livsstilen med røyking gir oftest sprengte blodkar først etter at det har gått flere år, så denne årsaken til sprengte blodkar er mindre vanlig hos unge.

Sprengte blodkar i ansiktet er ofte forårsaket av sollys, så derfor kan man allerede i ung alder oppleve sprengte blodkar i ansiktet.

Hva kan du gjøre med de sprengte blodkarene når du er ung?

Er du ung og har sprengte blodkar i bena eller i ansiktet, vil det i de fleste tilfeller kreves behandling for å få dem fjernet. Dersom de sprengte blodkarene har oppstått i forbindelse med en graviditet, kan de i noen tilfeller gå over av seg selv etter avsluttet svangerskap.

Hvis du er veldig ung og har sprengte blodkar som du ønsker å bli behandlet for, kan det kreves at en forelder eller foresatt samtykker i behandlingen eller deltar i behandlingen av sprengte blodkar.

Ulike metoder for å fjerne sprengte blodkar hos en ung person

Hos ungdom vil utseendet ofte ha stor betydning, og dette er noe ungdom ofte bryr seg mye om.

Dersom en ung person har sprengte blodkar på bena eller i ansiktet, vil dette trolig også ha svært stor påvirkning og være en stor kosmetisk plage for den unge.

Derfor kan det våre en god idé å vurdere behandling av de sprengte blodkarene. Det finnes ulike metoder for å fjerne sprengte blodkar:

  • Mikrosklerosering/sklerosering
  • Laserbehandling

Mikrosklerosering brukes til å behandle sprengte blodkar i bena, der et medikament injiseres i de små venene i bena. Væsken gjør at de sprengte blodkarene lukker seg slik at de sprengte blodkarene forsvinner. Når de sprengte blodkarene er i ansiktet, brukes det laserbehandling. Da gjør lyset fra laseren at de synlige blodårene lukker seg og forsvinner.