20. April 2020

De fleste har synlige blodårer på kroppen, og hos noen er blodårene mer synlige enn hos andre. Hvis blodårene buler mye ut på huden, og er slyngende og utvidede, kan det bety at det er åreknuter. I artikkelen vil vi beskrive de underliggende problemene med åreknuter, hvorfor de oppstår og hvorfor åreknuter kan fremstå som slyngende og utvidede blodårer.

Synlige blodårer kan sees flere steder på kroppen, og sees ofte der huden er tynn, for eksempel på hender, underarmer og føtter. Noen mennesker opplever synlige blodårer på bena, spesielt i knehasen og leggene hvor blodårene er slyngende og utvidede. Dette kan være et tegn på at det er åreknuter, og selve sykdommen åreknuter medfører ofte til forskjellige plager som oppleves forskjellig fra person til person.

Hva er slyngende og utvidede blodårer?

En person som har veldig tydelige og tykke blodårer på bena som er slyngende og utvidede, kan oppleve å få forskjellige plager av dem. Når det er snakk om åreknuter vil plagene normalt være tunge og trøtte ben, og det kan oppstå kløe og svie i området omkring de slyngende blodårene.

Vi har vener i bena som fører det oksygenfattige blodet tilbake til hjertet for å bli oksygenert. For å hjelpe blodstrømmen har vi veneklaffer som regulerer blodstrømmen og gjør at blodet bare kan strømme én vei tilbake til hjertet. Er disse veneklaffene defekte vil det oppstå tilbakeløp, noe som vil føre til økt trykk i venene og det forekommer blodansamlinger. Når denne tilstanden oppstår, vil blodårene utvide seg og vil bli tykke og slyngende. Når disse puljene av blod har samlet seg i blodårene kan dette medføre til åreknuter som vises på huden som utvidede og slyngende blodårer.

Slyngende og utvidede blodårer
Slyngende og utvidede blodårer

Åreknuter som er slyngende og utvidede blodårer

Det store trykket på blodårene, som har forårsaket åreknuter, kan gi forskjellige plager. Disse plagene kan være begrensninger i hverdagen for vedkommende som har åreknuter. Når der er åreknuter, som er tykke og slyngende blodårer, er der også dårlig blodsirkulasjon. En dårligere blodsirkulasjon kan føre til uro bena, og mange opplever også kramper, en brennende følelse og tyngde i bena. Åreknuter kan også forårsake plager som:

  • Pigmentering av huden rundt området med åreknuter og de slyngende og utvidede blodårene
  • Eksem og kløe
  • Venøse leggsår som kan være veldig vanskelige å lege

Slyngende og utvidede åreknuter forårsaker forskjellige fysiske plager, men det kan også være en stor kosmetisk plage. Dette i seg selv kan være en begrensning og svekke livskvaliteten fordi det blir et styrende element i hverdagen. Derfor velger mange mennesker å behandle sine åreknuter, og få fjernet de utvidede blodårene som slynger på benene.

Behandlingsmetoder for å fjerne slyngende og utvidede åreknuter

Når de synlige og utvidede åreknutene blir til en så stor plage at det svekker livskvaliteten, er det lurt å få dem behandlet. Det første steget til å fjerne åreknutene er å få en forundersøkelse. I en forundersøkelse vil bena bli sjekket med ultralyd som identifiserer blodhastigheten og viser eventuelle åreknuter. Det er forundersøkelsen som avgjør hvilken behandlingsmetode som gir det beste resultatet. Forundersøkelsen varer omtrent 30 minutter, og det er ingen smerter forbundet med undersøkelsen.

Det finnes forskjellige behandlingsmetoder som skånsomt og effektivt fjerner åreknuter, og slyngende og utvidede blodårer.

Radiofrekvens- og laserbehandling

Ved både radiofrekvens- og laserbehandling settes et tynt kateter inn i blodåren hvor åreknutene er, hvoretter varme frigjøres for å få den tykke venen til å lukke. Dette gjør at blodet vil deretter strømme andre veier, og åreknutene forsvinner.

Skumbehandling

Det å fjerne åreknuter ved en skumbehandling innebærer å injisere et medikament, et såkalt skum, i den syke vene, hvoretter blodårene lukkes og åreknutene forsvinner.

Med skum-, radiofrekvens- og laserbehandling fjernes den medisinske delen av åreknutene. Det vil si at den kosmetiske delen ikke fjernes. Hvis du vil fjerne de utvidede og slyngende åreknutene, krever det en annen type behandling; en såkalt flebektomi behandling, også kjent som heklenålsteknikk.

Flebektomi/heklenålsteknikk

For å fjerne de synlige, slyngende og utvidede blodårene, som er den kosmetiske delen av en åreknute, brukes en behandlingsmetode kalt flebektomi/heklenålsteknikk. I denne behandlingen blir det laget et mikrosnitt der de utvidede blodårene er synlige på huden. Deretter trekkes et stykke av den syke venen ut med en liten krok, noe som resulterer i at de synlige åreknuter forsvinner.

Denne behandlingsmetoden brukes ofte i forbindelse med laser- og skumbehandling.

Ulike forholdsregler hvis du allerede har utvidede og slyngende blodårer

De utvidede og slyngende blodårene er forårsaket av dårlig blodsirkulasjon. Det er derfor viktig å huske på det følgende hvis du vil redusere plagene og minimere risikoen for å forverre tilstanden. Dette kan gjøres ved å:

  • Opprettholde en sunn og aktiv livsstil
  • Unngå overvekt
  • Hold deg unna røyking
  • Minimer alkoholinntaket
  • Å holde bena høyt
  • Unngå langvarige sittestillinger og stillestående stillinger

Videre er det økt risiko for å få åreknuter, og dermed også utvidede og slyngende blodårer i forbindelse med graviditet. Under graviditeten øker kroppsvekten markant og hormonbalansen endres. Disse plutselige endringene påvirker blodsirkulasjonen og legger ekstra trykk på blodårene som utvider seg.

Mange kvinner opplever at tilstanden bedres etter endt svangerskap, men hos noen krever det behandling for å fjerne åreknutene og de slyngende og utvidede blodårene.

Sammendrag – utvidede og slyngende blodårer

Det er helt normalt å ha synlige blodårer på kroppen, men noen opplever å ha veldig slyngende og utvidede blodårer på bena. Dette kan bety at de har åreknuter. Åreknuter oppstår når blodsirkulasjonen er svekket, fordi veneklaffenes funksjon ikke er nok, hvilket resulterer i blodansamlinger. Disse puljene av blod fører til utvidede og slyngende blodårer som kan gi åreknuter. Ønsker du å fjerne åreknutene og de tykke slyngende blodårene, finnes det forskjellige behandlingsmetoder. For å fjerne de kosmetiske delene av åreknutene, brukes flebektomi. Denne behandlingsformen fjerner de synlige, slyngende og utvidede blodårene.

Har du allerede utvidede og slyngende blodårer på benene, kan man ta forskjellige forholdsregler for å minimere risikoen om at tilstanden blir verre og for å gjøre plagene større.