12. Februar 2020

Åreknuter er hovne, slyngende og blålige vener som vises gjennom huden der hvor de oppstår. Fordi åreknuter er relatert til blodsirkulasjonen i kroppen, forekommer de ofte der blodsirkulasjonen er dårligst, og på grunn av tyngdekraften er det i bena blodsirkulasjonen er dårligst i kroppen. Følgelig er det mest vanlig at åreknuter utvikler seg i knehasene, og deretter spres oppover og nedover på bena, vanligvis nedover.

Åreknuter er arvelige og omtrent tretti prosent av befolkningen vil få åreknuter på et tidspunkt i livet. Det er mange forskjellige behandlinger for åreknuter, og de mest moderne behandlingene er minimalt invasive og kan utføres på omtrent en time uten noen betydelig rekonvalesens etter operasjonen.

Selv om åreknuter forårsaker plager og milde smerter for pasienten, er åreknuter nesten aldri farlige, og blodpropp assosiert med åreknuter og åreknuteoperasjon er ekstremt sjeldent.

Åreknuter oppstår på grunn av slitte og ødelagte veneklaffer

Det som forårsaker åreknuter er slitasje i veneklaffene som regulerer blodstrømmen. Når blodet pumpes til hjertet, bør veneklaffene forhindre at blodet strømmer ned igjen. Som alt annet i kroppen, slites også veneklaffene over tid. Hvis en person er anlagt til å få åreknuter, betyr det at en persons veneklaffer blir så slitte at de ikke lenger kan holde tett.

Lekkasjen som oppstår når en veneklaff ikke holder tett, gjør at blodet som egentlig skal pumpes til hjertet, renner nedover i venene i stedet. Etter hvert som mer og mer blod renner nedover i blodåren, vil blodet samle seg – og det er disse blodansamlingene som blir til åreknuter. Disse åreknutene vil fortsette å vokse så lenge blodet fortsetter å strømme nedover som et resultat av de slitte veneklaffene.

Ved en åreknuteoperasjon blir selve åreknutene fikset, men ikke de slitte veneklaffene. Dette gjør at åreknutene kan komme tilbake med tiden selv etter en operasjon.

Vanlige problemer på grunn av åreknuter

Åreknuter er nesten aldri farlige, men over tid får de fleste som har åreknuter noen problemer. Disse problemene inkluderer tunge bein, milde smerter, rødhet i huden og leggsår. Disse problemene kan være et hinder i hverdagen for mennesker med åreknuter, men disse hindringene er vanligvis ikke alvorlig begrensende.

I stedet opplever de fleste som har åreknuter at den største begrensningen er at åreknutene er stygge. Mennesker med åreknuter unngår å vise bare ben, og det kan være en tydelig begrensning i hverdagen, spesielt om sommeren.

Ettersom en god blodsirkulasjon gjør at de slitte veneklaffene fungerer bedre, så kan tiltak for å forbedre blodsirkulasjonen utsette forekomsten av åreknuter og redusere plagene rundt eksisterende åreknuter. Tiltak for å forbedre blodsirkulasjonen inkluderer vekttap, fysisk aktivitet, å unngå stillesitting og -ståing, holde bena i høy stilling, et sunt kosthold og mer.

Alvorlige konsekvenser, inkludert blodpropp, av åreknuter

Alvorlige sykdomstilstander forekommer svært sjeldent på grunn av åreknuter eller en åreknutebehandling. Imidlertid er det en viss risiko for blodpropp – også kalt trombose – i forbindelse med åreknuteoperasjoner. Det skal imidlertid understrekes nok en gang at dette er ekstremt uvanlig. Blodpropper i forbindelse med åreknuteoperasjon er så sjeldne at medisinering mot blodpropp etter en behandling av åreknuter ikke anbefales.

Risiko for blodpropp på grunn av åreknuter

Sammendrag – Åreknuter og risiko for blodpropp i forbindelse med operasjonen av åreknuter

Åreknuter oppstår som et resultat av slitasje i veneklaffene som regulerer blodstrømmen i venene. Når disse klaffene fungerer dårlig, renner en viss del av blodet tilbake ned i venen og blir til blodansamlinger som deretter utvikler seg til å bli åreknuter.

Åreknuter er vanlige, og rundt tretti prosent av befolkningen vil oppleve åreknuter på et tidspunkt i livet. Åreknuter er arvelige, men hvor store og omfattende de blir, og når de oppstår, kan påvirkes ved å gjøre tiltak som forbedrer blodsirkulasjon i kroppen. Disse tiltakene inkluderer fysisk aktivitet, vekttap og å unngå stillesitting og -ståing.

De vanligste problemene forbundet med åreknuter er hovne og tunge bein, milde smerter, rødhet ved ankelen som kan resultere i varige sår som er vanskelige å lege. I tillegg til disse plagene, føler mange mennesker med åreknuter at åreknutene er stygge og unngår derfor å vise sine bare ben i offentligheten.

De moderne metodene som brukes for å operere åreknuter er minimalt invasive og utføres på omtrent en time under lokalbedøvelse. Deretter kan pasienten reise direkte hjem og ha bare noen få dager med rekonvalesens.

Det er ekstremt sjeldent at åreknuter er farlige. Det finnes kun noen sjeldne tilfeller hvor personen som opereres for åreknuter for en blodpropp i forbindelse med operasjonen, men det er så sjeldent at medisinering for blodpropp ikke anses som nødvendig.