19. Marts 2020

Vi har alle på et eller annet tidspunkt sett mennesker som har synlige blodkar som ligger veldig overfladisk under huden. Disse overfladiske blodkarene er ofte gode indikatorer for helsen, da disse blodkarene er synlige gjennom huden hos mennesker med veldig lite underhudsfett. Generelt kan man se det hos idrettsutøvere og atleter som nesten alltid har synlige blodårer gjennom huden og mange steder på kroppen.

Det finnes imidlertid andre mennesker som også har synlige blodkar gjennom huden, og det er veldig slanke mennesker. I disse tilfellene handler det ikke om at de er i god form, men fordi at de rett og slett er for tynne. Dette er ofte et tegn på dårlig helse.

Spørsmålet er derfor når er synlige blodkar et tegn på god helse eller ikke? Det finnes også et oppfølgende spørsmål til dette, og det er når vil disse synlige blodkar til og med være et tegn på en utviklende karsykdom. Men på den annen side er det ikke uvanlig at mennesker får synlige blodkar når de blir eldre, og derfor trenger det ikke på noen måte være et tegn på sykdom, men bare en del av naturlig aldring.

Plutselig synlige blodkar kan være tidlige tegn på sprengte blodkar eller åreknuter

Det er en betydelig forskjell mellom synlige blodkar ved friske personer og synlige blodkar som kan være begynnelsen av sprengte blodkar eller åreknuter. Hvis de synlige blodkarene plutselig blir synlige uten å tidligere ha vært der, kan det være et tegn på at sprengte blodkar eller åreknuter er i ferd med å utvikle seg.

Det som skiller seg ut med sprengte blodkar er at de slynger som et nettverk av blåaktige blodårer rett under huden, og er blå i fargen på grunn av oksygenfattig blod i venene. Dette er ikke tilfellet med, for eksempel, idrettsutøvere med synlige blodkar. Man kan ikke merke de sprengte blodkar på utsiden, og man kan kun se dem.

Plutselig synlige blodkar

Åreknuter er derimot blålige og slyngende årer som merkes på utsiden av huden. Åreknuter oppstår ofte etter at sprengte blodkar har vært der i noe tid.

Hvordan vet man om et plutselig synlig blodkar kommer til å bli til åreknuter?

Det er ikke mulig å si om et plutselig synlig blodkar vil utvikle seg til sprengte blodkar eller åreknuter i en tidlig fase, men du kan holde øye med hvordan disse blodkarene utvikler seg. Hvis du gjør det, er det er relativt enkelt å identifisere symptomene på sprengte blodkar og åreknuter, og finne ut hva det er snakk om.

Siden sprengte blodkar og åreknuter oppstår som et resultat av slitte veneklaffer, strømmer blodet, som egentlig skal pumpes til hjertet, tilbake i venen. Da det ikke er plass til dette blodet, vil det oksygenfattige blodet samle seg og slynge seg – som oftest – på leggene.

Om en idrettsutøver får plutselig synlige blodkar, vil det være annerledes med det oksygenfattige blodet. Blodkarene vil ikke være slyngende da blodet pumpes til hjertet med god hastighet.

Hva gjør jeg hvis et synlig blodkar utvikler seg til åreknuter?

Hva bør du gjøre hvis du mistenker at et synlig blodkar er det første tegnet på at åreknuter vil utvikle seg? Det simple svaret er egentlig å vente og se om symptomene utvikler seg. Du kan vente med å kontakte en lege om en eventuell behandling inntil symptomene er tydelige og det er ingen tvil om at det er åreknuter, eller alternativt når du begynner å få plager fra åreknutene.

Det man imidlertid selv kan gjøre er å implementere noen tiltak for å forbedre blodsirkulasjonen i kroppen. En god blodsirkulasjon letter blodstrømmen i venene, og som gjør at blodet kan strømme bedre når veneklaffene ikke fungerer som de skal. En forbedret blodsirkulasjon løser ikke problemet med de defekte veneklaffene, men det forebygger symptomer av dette, som for eksempel åreknuter.

Steg du kan ta for å forbedre blodsirkulasjonen inkluderer:

  • Vekttap, en mindre kropp krever færre blodkar som gjør blodsirkulasjonen blir bedre
  • Regelmessig trening, det forbedrer også blodomløpet
  • Unngå å sitte eller stå stille i lengre perioder. Hvis kroppen ikke beveger seg, vil blodsirkulasjonen bli dårligere
  • Unngå å røyke
  • Ha et sunt kosthold

Når skal man behandle blodkar som plutselig blir synlige?

Normalt er plutselige synlige blodkar ikke farlige, og de gir heller ingen problemer og ingen smerter.

Hvis de synlige blodkarene vokser og begynner å slynge fra knehasene og langs leggene, kan det bety at åreknuter er ved å utvikle seg. Til å begynne med vil nok disse blodkarene ikke merkes på overflaten av huden, og det kan være sprengte blodkar om de er blålige. Hvis blodårene er blåaktige, slynger seg og kan merkes på utsiden av huden, er det mulig at åreknuter tar form.

Hvis du er bekymret for at åreknuter er ved å utvikle seg, og hvis de fortsetter å vokse og du begynner å merke mild smerte i det området, da bør du kontakte Åreknuteklinikkene for en förundersøkelse. Etter en slik undersøkelse vil karkirurgen sammen med pasienten diskutere ulike behandlingsalternativer.

Før og etter bild sprengte blodkar