22. Marts 2020

Hver tredje person er plaget med åreknuter, spesielt på bena, og det rammer både menn og kvinner. Åreknuter oppstår når veneklaffene er slitte eller defekte. Veneklaffer hjelper til med å regulere sirkulasjonen slik at blodet ikke strømmer feil vei. Hvis veneklaffene ikke fungerer som de skal, vil blodet renne tilbake og samle seg i puljer, venen vil heve seg og åreknuter dannes.

Risikoen for åreknuter øker med alderen. Veneklaffene slites ut over tid, akkurat som det gjør med resten av kroppen. Det vil si at at veneklaffene er mer slitte hos eldre mennesker. Hvis du ønsker å få behandlet åreknuter finnes det forskjellige behandlingsmetoder, og hvis åreknutene dine er alvorlige kan behandlingen også bli dekket av det offentlige. I artikkelen vil vi beskrive ulike behandlingsmetoder og hvilke kriterier som må oppfylles for å få dekket en åreknuteoperasjonen.

Diagnostisering av åreknuter

Åreknuter forekommer som oftest på bena, og spesielt på leggene og i knehasen. Åreknuter er tykke, blå og slyngede årer som ligger helt overfladisk og buler ut på huden. Imidlertid kan det også forekomme dypere åreknuter som ikke umiddelbart er synlige, men som kan forårsake samme milde smerter som synlige åreknuter. De milde smertene som åreknuter ofte forårsaker er hovne og trette ben som føles tunge og ømme, og kan forårsake kramper i bena og føttene.

Hvis du har åreknuter vil de bli verre med tiden, noe som kan forårsake pigmentering av huden, eksem og venøse leggsår, som i verste fall kan være vanskelige å lege. En annen alvorlig sykdom er tromboflebitt, som er en blodpropp i en overfladisk vene, som er blant annet forårsaket av en dårlig blodsirkulasjon.

Det første steget i diagnostisering av åreknuter er en forundersøkelse. Ved en forundersøkelse kan spesialisten undersøke bena med ultralyd for å avgjøre om det er åreknuter, og i så fall, hvor alvorlige de er og hvilken operasjon som anbefales for å fjerne åreknutene.

Klassifisering av åreknuter

Åreknuter klassifiseres ut fra et system som kan kategorisere åreknuter basert på dens alvorlighetsgrad. Systemet for dette kalles CEAP, og rangerer fra C1-C6. Denne klassifiseringen brukes blant annet for å vurdere om en åreknuteoperasjon kan bli dekket av offentlige sektor.

Klassifisering av åreknuter basert på CEAP-systemet:

C0: Ingen endringer

C1: Sprengte blodkar forekommer, og plagene er rent kosmetiske.

C2: Åreknutene er synlige, og gir milde plager i form av tunge og slitne ben og er en kosmetisk plage.

C3: Åreknuter er tykke, synlige og forårsaker hevelse og ødemer i bena.

C4: Åreknuter har medført til hudforandringer på leggene, ofte ved anklene. Huden er misfarget og ru, og det kan forårsake eksem.

C5: Det har oppstått leggsår som er leget igjen.

C6: Alle de tidligere nevnte symptomene kan ses, og venøse leggsår er veldig vanskelige å lege.

Kriterier for å få en åreknuteoperasjon

Åreknuteoperasjon

Etter en forundersøkelse vil man i samråd med spesialisten finne en behandling som passer vedkommende, og dette bestemmes blant annet ut fra alvorlighetsgraden – det vil si klassifiseringen av ens åreknuter.

Behandlingsformer

På Åreknuteklinikkene brukes det bare de mest moderne og skånsomme metodene for en åreknuteoperasjon. Disse metodene er minimalt invasive, det brukes bare lokalbedøvelse og rekonvalesensen er kort. Dette er med på å gi den mest effektive behandlingen.

Skumbehandling: Med denne behandlingen injiseres et medikament i den syke venen, hvoretter venen blir forseglet og blodet vil deretter strømme andre veier – åreknutene forsvinner.

Laserbehandling: Et kateter settes inn i venen hvor det føres en laser inn og trekkes sakte ut. Dette vil også forsegle venen som får åreknutene til å forsvinne. Denne typen behandling brukes ofte i forbindelse med flebektomi, også kjent som heklenålsteknikken.

Heklenålsteknikk: I denne behandlingen blir det gjort et mikro snitt på huden hvor de fremtredende åreknutene er, hvoretter en del av den syke venen blir trukket ut. Denne metoden fjerner det kosmetiske problemet med åreknutene og brukes ofte i forbindelse med en laserbehandling.

En operasjon av åreknuter kan fjerne både fysiske og mentale plager som forekommer når man har åreknuter. Målet med en behandling er å fjerne så langt som mulig disse fysiske og mentale plagene forårsaket av åreknuter, for å forhindre akutte og kroniske komplikasjoner og forbedre livskvaliteten.

Kriterier for å få en operasjon

Alle som har problemer med åreknuter på bena kan komme inn til en vurdering omkring en eventuell operasjon hos Åreknuteklinikkene. I noen tilfeller kan kostnadene for en operasjonen dekkes av det offentlige, men da må operasjonen gjennomføres når en avtale er inngått. De forskjellige kriteriene som må oppfylles er:

  • Åreknuter som er klassifisert C4-C6
  • I noen tilfeller med åreknuter klassifisert C3
  • Åreknuter som blør, eller er lokalisert i et område hvor det er stor fare for blødning, kan dekkes av det offentlige.
  • Hvordan den generelle livskvaliteten er påvirket.

Disse kriteriene skal betraktes som veiledende, da en spesialist skal vurdere om de disse kriteriene i den aktuelle kommunen er oppfylt for å få dekket en åreknuteoperasjon.

Sammendrag

Åreknuter rammer hver tredje person og sees ofte på leggene i form av tykke, slyngende og blå blodårer. Hvis du har åreknuter kan du føle milde smerter, og hvis åreknutene ikke blir behandlet kan det føre til eksem, leggsår og i verste fall tromboflebitt. For å klassifisere åreknuter brukes det et CEAP-system. Dette systemet brukes av spesialister for å vurdere om kriteriene for en åreknuteoperasjon er oppfylt. Det er noen forskjellige kriterier som må oppfylles om det offentlige skal dekke en eventuell operasjon. Parallelt med å ta alvorlighetsgraden av åreknutene til vurdering, ser man også på hvordan livskvaliteten påvirkes og hvor åreknutene er lokalisert. Det siste kan påvirke risikoen for blødning.