27. Juni 2022

Det finnes utrolig mye informasjon om ulike typer åreknutekremer, kremer som kan lindre åreknuter og kremer som kan fjerne åreknuter. Men kan det virkelig være sant at man kan kjøpe kremer som kan få åreknutene til å forsvinne? Vi vil gå i dybden på dette i denne artikkelen.

Før vi kan svare på om det finnes kremer mot åreknuter, vil vi forklare hva åreknuter er og hvorfor åreknuter oppstår.

Generelt om åreknuter

Åreknuter forekommer på bena, spesielt leggen, men de kan også forekomme på lårene og på anklene. Åreknuter kan se veldig forskjellige ut og kan være både store, tykke og vridde og bule mye på huden. Åreknuter er ofte blå eller lilla i fargen.

Åreknuter kommer når funksjonen i veneklaffene er redusert. Veneklaffene sitter på innsiden av venene og har som funksjon å sørge for at blodet renner i én retning mot hjertet for å få oksygen. Når funksjonen i klaffene reduseres, vil det oppstå tilbakestrømning. Det vil si at blodet renner bakover, noe som øker trykket i venene slik at blodet samler seg i puljer. Denne tilstanden kan forårsake åreknuter.

Symptomer på åreknuter

Har du åreknuter vil tilstanden i de fleste tilfeller forverres gradvis med årene. Åreknuter er delt inn i CEAP-klassifisering:

Denne graderingen viser hvordan åreknuter kan utvikle seg og hvilke symptomer og følgesykdommer åreknuter kan forårsake.

De typiske symptomene er:

• Kløe

• Uro i bena

• Følelse av tyngde

• Hevelse

• Kramper

Ved mer fremskredne åreknuter kan symptomene være:

  • Ødemer
  • Eksem og pigmentering
  • Venøse leggsår
  • Blodpropper

Lindring av åreknutesymptomer

Hvis du har åreknuter som gir symptomer av mildere karakter, finnes det ulike tiltak som kan bidra til å lindre disse symptomene. Disse tiltakene handler om å forbedre blodsirkulasjonen i bena. Det oppnås ved for eksempel aktivitet, venepumpeøvelser eller støttestrømper. Disse tiltakene kan i noen tilfeller lindre plagene som åreknutene gir, men de kan ikke fjerne åreknutene.

Krem mot åreknuter

Det finnes mye informasjon på internett om åreknuter og hva åreknuter kan gjøre. Noen steder hevdes det at krem ​​mot åreknuter kan bidra til å redusere åreknutene. Hvis du har åreknuter kan symptomene lindres ved de ovennevnte tiltakene, men åreknutene kan bare forsvinne med behandling. Det vil si at det ikke finnes noen åreknutekrem som kan behandle dem, og heller ikke redusere dem.

Behandling av åreknuter

Det er slått fast at det ikke er mulig å fjerne åreknutene med krem, og også at det ikke finnes noen krem ​​som kan redusere åreknutene. Åreknuter krever behandling for å fjernes, og åreknuter behandles i dag med svært milde behandlingsformer.

Hos Åreknuteklinikkene fjernes åreknuter med laser, skum og flebektomi.

  • Laserbehandling: Ved en laserbehandling mot åreknuter lukkes stamvenen som forårsaker åreknuten, ved hjelp av varmen fra laseren. Når venen er lukket, flyter blodet en annen vei slik at åreknuten forsvinner.
  • Skumbehandling: Venen som forårsaker åreknuten, lukkes med et legemiddel. Dette legemiddel forsegler venen slik at åreknutene forsvinner. Skumbehandling brukes ofte til pasienter som har vært behandlet for åreknuter tidligere.
  • Flebektomi: Flebektomi er en behandlingsform som brukes til å fjerne de synlige åreknutene. Ved flebektomi lages det et mikrosnitt, hvoretter en liten del av åreknuten fjernes slik at åreknuten ikke lenger buler ut og er synlig på huden. Flebektomi brukes ofte i kombinasjon med laser eller skum.

Oppsummering – krem mot åreknuter

Det finnes mye informasjon på internett om åreknuter og ulike typer kremer som antas å redusere dem. Åreknuter oppstår på grunn av defekte veneklaffer som forårsaker en tilstand som kan føre til åreknuter. Det er ulike tiltak som er involvert i å forbedre eller opprettholde god blodsirkulasjon, og disse kan bidra til å lindre eventuelle åreknutesymptomer. Hvis du har åreknuter, vil det kreve behandling for å fjerne dem. Du kan altså ikke bruke en krem ​​som kan redusere åreknutene, eller en åreknutekrem som kan fjerne dem.

Åreknuteklinikkene tilbyr skånsom behandling av åreknuter, og det er kun de nyeste metodene som brukes.