03. Juni 2020

Det er mange tanker og overveielser forbundet med beslutningen omkring en åreknuteoperasjon. Når er riktige tidspunktet å gjennomføre en åreknuteoperasjon, gjør det er vondt å få åreknutene fjernet, og kan man risikere å få åreknuter igjen? Dette er noen av tankene og bekymringene man kan ha, og dette blir belyst i artikkelen.

Det kan være veldig vanskelig å komme frem til beslutningen om å få en åreknuteoperasjon. En åreknute er en tykk og synlig åreknute som buler ut på huden, og åreknuter kan forårsake både fysiske og psykiske ubehag. Symptomene på åreknuter er ofte tyngdefornemmelse, trette og hovne bein, og generelt ubehag og uro i beina og føttene.

Forundersøkelse – Første steget til en åreknuteoperasjon

Når avgjørelsen om en åreknuteoperasjon er tatt, er det første steget å kontakte en klinikk som kan gjennomføre en forundersøkelse. I denne forundersøkelse blir det utført en ultralydundersøkelse av beina for å kartlegge blodsirkulasjonen. Her kan spesialisten også få et bilde av om det er åreknuter og hvilken grad av åreknuter det er.

På Åreknuteklinikkene blir forundersøkelsen alltid utført av en spesialist, og det tar omtrent 30 minutter. Det er ingen smerter forbundet med forundersøkelsen. Når spesialisten har identifisert åreknutene, kan den riktige behandlingsmetoden bestemmes, og deretter planlegge en tid til selve åreknuteoperasjonen.

Valg av behandlingsmetode for en åreknuteoperasjon

Behandlingsmetoden som blir valgt for en åreknuteoperasjon avhenger av forskjellige kriterier. Her ser vi blant annet på hvilken grad av åreknuter det er snakk om, den generelle helsen og livskvaliteten, og om man er tidligere behandlet for åreknuter.

Åreknuter klassifiseres basert på CEAP-systemet, som klassifiserer åreknuter fra 1-6.

Hvordan foregår en åreknuteoperasjon?

Åreknuter utvikler seg over tid, så hvis du har åreknuter som ikke blir behandlet, vil tilstanden forverres og i verste fall bli mer alvorlig. Åreknuter er ikke farlige i seg selv, men hvis de ikke blir operert, kan tilstanden bli verre og det kan føre til alvorlige sykdomstilfeller som venøse leggsår som ikke leges, eller tromboflebitt og dyp venetrombose.

Åreknuter utvikler seg over tid, noe som betyr at hvis de har blitt behandlet en gang, kan det oppstå åreknuter igjen i et annet område på kroppen senere i livet.

Åreknuteoperasjon – forskjellige behandlingsmetoder

I samråd med pasienten vil spesialisten vurdere den riktige behandlingsmetoden brukt til åreknuteoperasjonen, som vil være den mest effektive for vedkommende, samt gi det beste resultatet.

Noen av de mest moderne og skånsomme metodene for åreknuteoperasjon er:

Radiofrekvens

Denne behandlingen innebærer å sette inn et kateter i venen der åreknuten er hvoretter kateteret varmes opp med radiofrekvens. Varmebehandlingen kan ikke merkes og varer i noen minutter. Varmen får venen til å stenge, noe som betyr at blodet ikke kan passere og åreknutene forsvinner.

Laserbehandling

Når man bruker en laserbehandling til en åreknuteoperasjon, fjernes åreknutene ved å sette laser inn i venen ved hjelp av et kateter. Laseren trekkes sakte ut og varmen fra laseren får venen til å stenge og åreknutene forsvinner. Denne metoden for åreknuteoperasjon er mye brukt, er veldig skånsom og gir ofte et veldig godt resultat.

Skumbehandling

Hvis du tidligere har hatt åreknuter og ønsker en ny åreknuteoperasjon, brukes ofte skumbehandling. Dette er en behandlingsmetode som brukes på mindre årer og overfladiske åreknuter, da den er knapp så effektiv som en laserbehandling og derfor ikke egner seg for en åreknuteoperasjon av større vener og åreknuter. En skumbehandling i kombinasjon med ultralyd betyr at et skummiddel injiseres i en blodåre og skummiddelet får venen til å forsegle seg og som får åreknutene til å forsvinne.

Disse behandlingsmetodene for åreknuter fjerner den medisinske delen av en åreknute. Hvis du ønsker å få den kosmetiske delen fjernet, det vil si de synlige blodårene som buler ut på beinet, brukes flebektomi.

Flebektomi

Ved en flebektomi vil spesialisten lage et mikrosnitt på huden der åreknuter er, og med en veldig liten krok trekkes en liten bit av den syke blodåren ut. Dette kan gi noen små arr som vil bli mindre synlige over tid. Flebektomi brukes ofte i forbindelse med en annen type åreknuteoperasjon.

Kriterier for å få en åreknuteoperasjon

Hvis du har smerter og plager på grunn åreknuter, kan du komme til en forundersøkelse og få et tilbud på en åreknuteoperasjon – hvis dette anses som den riktige måten for å avhjelpe problemene. Hvis du har veldig alvorlige åreknuter som klassifiseres som C4, kan åreknuteoperasjonen bli dekket av det offentlige. Ulike kriterier må være oppfylt og spesialisten kan vurdere dette ved en forundersøkelse.

Etter en åreknuteoperasjon

Avhengig av hvilken type behandling som brukes, vil beinet bli pakket inn i bandasje umiddelbart etter åreknuteoperasjonen. Denne bandasjen skal være på i 24 timer, og etter det kan du bruke støttestrømper om du synes det lindrer.

Det krever ingen sykefravær etter en åreknuteoperasjonen, og det er anbefalt å holde seg i gang for å opprettholde en god blodsirkulasjon. Hard fysisk aktivitet bør unngås i omtrent en uke etter at åreknuteoperasjonen er utført.

Resultat av åreknuteoperasjon

Etter en åreknuteoperasjon kan beinet godt være hovent og ømt, og blåmerker eller blodansamlinger vil dukke opp i området der åreknutene er blitt operert. Blåmerker forsvinner ofte etter noen uker, mens blodansamlingene kan ta opptil 4-6 måneder å avta.