10. Oktober 2019

I denne artikkelen vil vi beskrive hva synlige blodårer er, hvordan de oppstår og hvordan de kan behandles. Synlige blodårer kan være slitsomt for en person har dem, og det av to grunner. Dette delvis fordi man kan bli bekymret for at de synlige blodårene kan være farlige, at de kan utvikle seg til åreknuter eller at de kan være et tegn på en annen sykdom. Den andre grunnen til at synlige blodårer kan kan være et forstyrrende element for en person som har dem, er at synlige blodårer blir ofte oppfattet som stygge. Dette kan bidra til begrensninger i en persons hverdag da vedkommende kanskje ikke vil vises i shorts, skjørt eller badetøy. Disse kosmetiske bekymringene over synlige blodårer bør betraktes som en god grunn til å behandle dem.

Synlige blodårer

Synlige blodårer er årer som er synlige gjennom huden. Disse blodårene ses som små blodkar som fremstår som svake linjer, eller som et nett som slynger seg under huden. Synlige blodårer vises vanligvis på baksiden av kneet og på den øvre delen av leggen, men kan også eksempelvis forekomme i ansiktet til en person. Det er ikke alltid at synlige blodårer utvider seg over tid, men de kan også være det første tegnet på utvikling av åreknuter.

Hva er synlige blodårer?

Synlige blodårer kalles også for spindelvevårer fordi de kan ligne et nettverk av årer under huden. De er synlige gjennom huden fordi årene er blåaktige på grunn av oksygenfattig blod som er på vei til hjertet for å bli oksygenert.

Feil i veneklaffene forårsaker synlige blodårer

Det er feil i veneklaffene som får synlige blodårer til å dannes. Veneklaffer har som oppgave å forhindre at blodet strømmer tilbake når det pumpes til hjertet. Det er tyngdekraften som fører til at feil i veneklaffene, og kan derfor også oftest ses som synlige blodårer i beina da blodet i beina skal pumpes opp til hjertet. Veneklaffene slites naturlig ut med årene, og det er derfor vanlig å få synlige blodårer med økende alder.

Hvorfor vises synlige blodårer?

Det finnes mange grunner til at synlige blodårer oppstår. Den viktigste faktoren i utviklingen av synlige blodårer er arv, som betyr at personen som får dem har en eller to foreldre som også har synlige blodårer. Den arvelige faktoren er derfor veldig stor, og en person som har synlige blodårer i familien vil mest sannsynlig også få dem. Når de synlige blodårene oppstår og hvor omfattende de blir, kommer som oftest an på vedkommendes livsstil og andre tilfeller knyttet til hvilken situasjon i livet man er i. Årsaken til at vi skiller “situasjonen i livet” fra livsstilsfaktorer er at graviditet er en av de vanligste årsakene til synlige blodårer. Dette kommer av økt kroppsvekt i samband med graviditeten som får synlige blodårer til å utvikle seg. Den vektøkningen får blodsirkulasjonen til å bli dårligere, noe som får blodet til å samle seg i venene og vil etterhvert forårsake forekomsten av synlige blodårer som vises på utsiden av huden.

Livsstilsfaktorene som forårsaker forekomsten av synlige blodårer inkluderer overvekt, stillesitting og -ståing, røyking, alkoholforbruk og mer.

Mangel på blodsirkulasjon er den mest vanlige livsstilsfaktoren for det utseendet synlige blodårer har. Det er derfor veldig viktig å være fysisk aktiv og unngå for mye stillesitting.

Synlige blodårer i ansiktet er ofte forårsaket av ødelagte blodkar. Disse blodkarene har vanligvis en brist på grunn av økt trykk eller for mye sol i ansiktet.

Er synlige blodårer noe man vil behandle?

Er synlige blodårer noe du kan behandle, eller bør behandle? Synlige blodårer er ikke farlige. De små blodårene som vises gjennom huden kan man finne hos flertallet i befolkningen som helhet, og det finnes ingen bevis på at de er farlige.

Til gjengjeld blir synlige blodårer sett på som stygge av mange mennesker. Dette er nok fordi at en ellers glatt og jevn hud blir brutt av de små og blålige blodkarene som er synlige gjennom huden. For de som er opptatte av sitt utseende, og vil fremstå sunne, er de synlige blodårene selvfølgelig et problem. Selv om problemet er kosmetisk, bør det likevel tas alvorlig. For noen mennesker kan et kosmetisk problem nemlig gi begrensninger i livet. Når det gjelder synlige blodårer, kan noen begrensninger i livet være å unngå å vise sine bein, for eksempel ved å ikke bruke badedrakt eller korte skjørt. Disse grunnene kan være like gode argumenter for å behandle de synlige blodårene.

Hvordan behandles synlige blodårer?

Det finnes en rekke gode behandlingsmetoder for å fjerne synlige blodårer. Disse metodene er veldig enkle og kan utføres på en klinikk utenfor et sykehus. De mest fleksible behandlingene for synlige blodårer er å sette inn et kateter i de skadede årene, som deretter lukkes med skum, lim eller annet. Da krymper venene og de synlige blodårene er ikke lenger synlige utenfra. Prosedyren tar omtrent en time og utføres med lokalbedøvelse. Pasienten kan reise hjem umiddelbart etter at behandlingen er utført, og det tar kun noen få dager med rekonvalesens før pasienten er tilbake til sin normale hverdag.

Sammendrag – Synlige blodårer

Synlige blodårer er veldig vanlig blant befolkningen som helhet. Mer enn tretti prosent vil ha dem på et tidspunkt i løpet av livet. Arvelighet er den vanligste årsaken til synlige blodårer. Det er som regel ulike livsstilsfaktorer som påvirker utseendet til synlige blodårer. De vanligste er overvekt og mangel på fysisk aktivitet, spesielt hvis de synlige blodårene vises på beina. Hvis de synlige blodårene vises i ansiktet, skyldes det vanligvis overdreven soling eller ødelagte blodkar som et resultat av alkoholforbruk.

Det er flere gode behandlingsmetoder for synlige blodårer, og de mest moderne krever svært små inngrep for å bli utført. Pasienten kan behandles med lokalbedøvelse og kan forlate klinikken umiddelbart etter behandlingen som tar omtrent en time å utføre.