18. Maj 2022

Under en graviditet utsettes kroppen for mange endringer. I tillegg til at kroppen bærer et barn, øker kroppsvekten betydelig og hormonbalansen endres. Dette er med på å øke risikoen for å få åreknuter, og årsaken til dette vil bli beskrevet i artikkelen.

Hvorfor åreknuter oppstår

I kroppen har vi vener, og i venene er det veneklaffer som bidrar til å regulere blodstrømmen til hjertet. Hvis disse veneklaffene er slitte eller defekte, vil det oppstå refluks og blodet samler seg i små puljer i venene. Dette legger også mye press på venene slik at det kan oppstå åreknuter.

Åreknuter

Defekte veneklaffer og graviditet

Veneklaffene slites ut akkurat som resten av kroppen slites med alderen, så defekte veneklaffer ses ofte hos eldre mennesker. Denne tilstanden er imidlertid også arvelig, så hvis foreldrene dine har defekte veneklaffer, får du det også selv.

Under en graviditet øker kroppsvekten markant, og en plutselig overvekt påvirker også funksjonen til veneklaffene negativt.

I tillegg endres hormonbalansen når du er gravid, og dette påvirker elastisiteten i venene, som også kan være årsak til åreknuter.

Disse faktorene, kombinert med den begrensede mobiliteten som ofte oppstår med en voksende mage, bidrar til å påvirke forekomsten av åreknuter i en graviditet.

Åreknuter som har kommet under et svangerskap, forsvinner ofte når svangerskapet er avsluttet. Dette er imidlertid ikke tilfellet hos alle, og da vil det kreves en åreknutebehandling for å fjerne åreknutene.

Åreknuter i underlivet i forbindelse med graviditet

Åreknuter som oppstår i forbindelse med graviditet, oppstår ofte på bena, hvor trykket er stort. Men under en graviditet er trykket også veldig stort på bekkenet og venene rundt. Samtidig er det også et enormt trykk på underlivet under selve fødselen, og disse faktorene kan gi åreknuter i underlivet.

Det kan være veldig vondt å ha åreknuter i underlivet, og spesielt hvis det er noe man også opplever mens man er gravid, hvor trykket i kroppen allerede er stort.

Behandling av åreknuter

Dersom du har åreknuter under et svangerskap og åreknutene ikke har forsvunnet etter svangerskapets slutt, må åreknutene behandles av en karkirurg.

Hvis åreknutene sitter på bena, finnes det ulike moderne behandlingsmetoder som skånsomt fjerner åreknutene. Ved Åreknuteklinikkene brukes kun de nyeste teknikkene for å fjerne åreknuter, og den enkeltes individuelle behandling fastsettes etter en forundersøkelse.

Har du derimot åreknuter i underlivet som har kommet i forbindelse med et svangerskap, må du finne en klinikk som spesifikt tilbyr behandling av åreknuter i underlivet. Åreknuter i underlivet vil ofte bli behandlet med injeksjoner som kan fjerne åreknuten.