01. April 2020

Sprengte blodkar er små blodkar som ligner tynne, blå tråder som ligger helt overfladiske under huden. I motsetning til åreknuter buler ikke sprengte blodkar ut, og man kan ikke merke dem på huden hvis man stryker fingrene over. I artikkelen vil vi beskrive hvorfor sprengte blodkar oppstår, hvilke plager det kan forårsake og hvilke behandlingsmetoder som brukes for å fjerne sprengte blodkar.

Hvorfor oppstår sprengte blodkar?

Sprengte blodkar oppstår blant annet når veneklaffene ikke fungerer som de skal. I venene i bena har vi klaffer som hjelper til med å regulere blodstrømmen slik at blodet til hjertet strømmer i den riktige retning. Hvis disse klaffene er slitte eller defekte, vil blodet strømme tilbake, noe som øker presset på venene.

Hvorfor blir veneklaffene ødelagte?

Du kan få ødelagte eller slitte veneklaffer av forskjellige årsaker.

  • Genetikk: Hvis et familiemedlem har hatt sprengte blodkar, og dermed også ødelagte veneklaffer, er det også en stor risiko at man kan selv få sprengte blodkar.
  • Overvekt: Overvekt er en viktig risikofaktor når det kommer til sprengte blodkar og ødelagte veneklaffer. Når en person er overvektig, er det et stort press på venene, og dette påvirker blodsirkulasjonen negativt og kan føre til at veneklaffene fungerer utilstrekkelig og vil over tid bli defekte.
  • Graviditet: Under en graviditet øker kroppsvekten kraftig, og denne plutselige overvekten vil også gi ekstra press på venene og blodsirkulasjonen.
  • Alderdom: Over tid eldes kroppen, og med dette også veneklaffene som blir slitte.

Disse faktorene er med til å påvirke funksjonen til veneklaffene, og er derfor også årsaken til sprengte blodkar.

En annen faktor som påvirker forekomsten av sprengte blodkar er sollys. Solens ultrafiolette lys kan forårsake skade på huden, og det kan forekomme sprengte blodkar, ofte sett i ansiktet da det er mest utsatt for sollys.  

åreknuter

Behandlingsmetoder for fjerning av sprengte blodkar

Sprengte blodkar er ofte en kosmetisk plage, men sprengte blodkar kan også forekomme i forbindelse med åreknuter. Mennesker med sprengte blodkar kan se på dem som en barriere i hverdagen og det kan være en mental plage, da det kan påvirke våre valg når det kommer til våre antrekk og å vise sine bare ben i offentligheten, som for eksempel på stranden eller i svømmehallen. Derfor kan en behandling for å fjerne sprengte blodkar gi en forbedret livskvalitet for de som føler seg begrenset av sine sprengte blodkar.

Hvis du har sprengte blodkar, er det første steget å få dem fjernet, og å få en forundersøkelse hvor venene og blodstrømmen sjekkes med ultralyd. Deretter kan spesialisten ta en vurdering om den riktige behandlingen av sprengte blodkar. På Åreknuteklinikkene brukes laserbehandling og injeksjonsterapi ved sklerosering:

Laserbehandling: Hvis en person har sprengte blodkar i mindre områder, for eksempel i ansiktet, er en laserbehandling en veldig effektiv og skånsom metode for å fjerne sprengte blodkar. Lyset i laseren for blodet i de små blodårene til å koagulere, noe som får sprengte blodkar til å forsvinne.

Sklerosering: De som har sprengte blodkar i større områder, for eksempel på benene, kan få dem fjernet ved hjelp av sklerosering. Her injiseres et medikament i venen med sprengte blodkar, hvoretter venen lukkes og de sprengte blodkarene fjernes.

Disse behandlingsmetodene for fjerning av sprengte blodkar tar omtrent 20-30 minutter, og det er ingen smerter forbundet med behandlingen og det krever ingen bedøvelse for å fullføre. Å fjerne sprengte blodkar krever ofte flere behandlinger, uavhengig av behandlingsmetoden, for å oppnå et tilfredsstillende resultat.

Når skal man ha fjernet sine sprengte blodkar?

Som tidligere beskrevet er sprengte blodkar som oftest en kosmetisk plage, men de kan også oppstå i forbindelse med åreknuter noe som kan forårsake milde smerter og kan være begrensende. Sprengte blodkar kan forårsake mentale plager, og er et grunnlag nok til å få dem fjernet. Alle kan få sprengte blodkar; både menn og kvinner. Imidlertid er det en flertall kvinner som har sprengte blodkar, da det er kvinner som blir gravide og som kan være årsaken til forekomsten av sprengte blodkar.

Hvis du har sprengte blodkar og du føler at det gir plager, er det lurt å kontakte en klinikk som kan gi råd og en riktig behandling. På Åreknuteklinikkene brukes det kun de mest moderne behandlingsmetodene, og det er spesialister som fjerner de sprengte blodkarene. En forundersøkelse på Åreknuteklinikkene tar omtrent 30 minutter, og du kan reise hjem rett etter behandlingen.

En annen god grunn til å fjerne sprengte blodkar, er at sprengte blodkar blir verre med tiden. Denne tilstanden kan føre til at det blir behov for betydelig flere behandlinger for å få dem fjernet, eller at det kan føre til større plager og åreknuter.

Før og etter bild sprengte blodkar

Sammendrag – fjerning av sprengte blodkar

Sprengte blodkar er små, tynne blodkar som ligger helt overfladisk under huden. De kan være kosmetisk skjemmende og kan være en stor plage for de med sprengte blodkar. Sprengte blodkar blir ofte sett på bena og i ansiktet, og forekommer blant annet på grunn av arv eller overvekt.

I venene i bena har vi veneklaffer som hjelper til med å regulere blodsirkulasjonen. Hvis disse klaffene er defekte eller ødelagte, vil blodet strømme feil vei, noe som fører til blodansamlinger og presset på venene blir stort. Dette kan forårsake sprengte blodkar eller åreknuter.

Det er spesielt to behandlingsmetoder for å fjerne sprengte blodkar – laserbehandling og sklerosering. Ved en laserbehandling får lyset fra laseren blodet til å koagulere og de sprengte blodkarene forsvinner. Denne behandlingsformen brukes ofte i mindre områder av sprengte blodkar, for eksempel i ansiktet. I større områder, for eksempel, på bena, brukes sklerosering. Her injiseres et medikament i de små blodkarene, hvoretter disse blodkarene blir lukket og de forsvinner. Det krever ofte flere behandlinger for å fjerne sprengte blodkar.

Hvis du er plaget med sprengte blodkar, er dette en god grunn til å få dem fjernet. Dette kan bidra til en forhøyet livskvalitet og vil minimere risikoen for at de sprengte blodkarene forverrer seg.