17. April 2023

Noen er av den oppfatning at det er lang restitusjonstid etter en åreknutebehandling, og at man ofte må være syk i mange dager. Men dette er ikke riktig. I dag brukes svært milde behandlingsmetoder, derfor er restitusjonstiden i de aller fleste tilfeller svært kort, og man kan som regel gjenoppta sin vanlige hverdag dagen etter en åreknuteoperasjon.

Når åreknuter oppstår

Åreknuter er forårsaket av slitte veneklaffer som har som oppgave å sørge for at blodet flyter i kun én retning. Når veneklaffene er slitte kan de ikke lenger holde tett, og derfor renner blodet bakover og samler seg. Dette skaper mye press på venen og åreknuter utvikles.

Den primære faktoren i forekomsten av åreknuter og slitte veneklaffer er genetikk. Det betyr at dersom en av foreldrene dine har hatt åreknuter, er det stor sannsynlighet for at du selv får åreknuter på et tidspunkt i livet.

Hvis du er genetisk disponert og allerede har utviklet åreknuter, vil det kreve en åreknuteoperasjon for å bli kvitt åreknutene. Åreknuter behandles i dag med svært effektive og skånsomme metoder, som gir et varig resultat.

Hvordan åreknuter behandles

I gamle dager ble åreknuter fjernet ved et større inngrep, såkalt stripping, og det var lang restitusjonstid etter åreknuteoperasjonen. Videre lå man ofte i sengen i dagene etter åreknuteoperasjonen, og var ofte sykemeldt. Men dette har heldigvis endret seg.

I dag fjernes åreknuter ved hjelp av moderne metoder, hvor kun lokalbedøvelse brukes. Åreknuter fjernes ved varme, skum og flebektomi, og selve behandlingen tar omtrent en time. Fjernes åreknutene enten ved hjelp av varme- eller skumbehandling, lukkes åren, hvoretter blodet renner på andre måter, og dermed er åreknutene fjernet. De synlige åreknutene på bena kan da velges fjernet ved hjelp av flebektomi, hvor det lages et mikrosnitt og en liten del av venen trekkes ut.

Etter en åreknuteoperasjon

Etter en åreknuteoperasjon er benet i noen tilfeller bundet i en tykk bandasje. Dette er for å minimere eventuelle blødninger og redusere hevelse. Etter en dag kan denne fjernes og noen velger å bruke støttestrømpe i etterkant, da dette kan gi lindring. En støttestrømpe regnes imidlertid ikke som en del av selve åreknutebehandlingen.

I dagene etter åreknuteoperasjonen vil du oppleve ømhet i området som er behandlet. Det er lurt å prøve å holde seg i aktivitet dagene etter en åreknuteoperasjon, og det er ingen fysiske begrensninger, så du kan bevege deg så mye du føler for.

I dagene etter en åreknuteoperasjon vil de fleste oppleve større eller mindre blåmerker på bena der åreknutene er fjernet. Disse forsvinner vanligvis etter noen uker. I noen få tilfeller kan det ta opptil 4-6 måneder før de er helt borte.

5 vanlige spørsmål om ”etter en åreknuteoperasjon”

Hvor lenge gjør det vondt etter en åreknuteoperasjon?

Etter en åreknuteoperasjon vil du være sår og hoven, og det er individuelt hvor lenge dette varer. Hvis du har fått fjernet åreknuter ved en skumbehandling, kan du oppleve noen ømme, harde kuler som i noen tilfeller kan kjennes i noen måneder.

Hvor lenge skal man bruke støttestrømper etter en åreknuteoperasjon?

Støttestrømper regnes ikke som en del av selve åreknutebehandlingen, men å bruke dem kan virke lindrende. Det er derfor individuelt om du ønsker å bruke støttestrømper etter en åreknuteoperasjon.

Hvor mye koster en åreknuteoperasjon?

Hva koster en åreknuteoperasjon? Prisen på en åreknuteoperasjon er avhengig av hvilken behandlingsmetode som skal brukes, og om ett eller to ben skal behandles. Prisene ligger normalt mellom 12.000 kr. og 42.000 kr.

Når bør man fjerne åreknuter?

Du bør vurdere å få fjernet åreknuter når de er til sjenanse og påvirker livskvaliteten din. Det er veldig individuelt hvor mye man plages av åreknuter, men det vanlige er at livskvaliteten blir bedre etter en åreknuteoperasjon.

Hvor lang tid tar det å fjerne åreknuter?

Når åreknuter behandles med moderne metoder, brukes kun lokalbedøvelse, og åreknuteoperasjonen tar cirka en time. I de fleste tilfeller kan du gjenoppta hverdagen dagen etter operasjonen.