26. Februar 2020

Karsprengninger, også kalt blodsprengninger, er en veldig normal medisinsk tilstand og rammer rundt 30% av befolkningen. Blodsprengninger er små, synlige blodårer som ligger helt overfladisk på huden og vises derfor som et nett av lilla eller blålige tråder. Blodsprengninger forekommer ofte på bena, men kan også oftest ses i ansiktet, kinnene og nesen. Som med åreknuter, er blodsprengninger også veldig genetisk relatert, så hvis en av dine har blodsprengninger, er det en rett stor sannsynlighet for at du selv kan få blodsprengninger på et tidspunkt i livet.

Hvorfor oppstår blodsprengninger på bena?

Blodsprengninger er ofte veldig små, tynne tråder, som er ufarlige og medfører ikke smerter som åreknuter kan.

Blodsprengninger oppstår når veneklaffene som regulerer blodstrømmen er defekte. I venene renner blodet til hjertet for å bli oksygenert, og veneklaffene har som funksjon å sørge for at blodet renner i den riktige vei. Hvis veneklaffene er svake eller ødelagte, vil blodet ha det vanskelig med å renne den riktige veien, noe som kan føre til at blodet samles under veneklaffen, og dette kan føre til blodsprengninger eller åreknuter.

Blodsprengninger på bena

Hvem kan får blodsprengninger på bena?

Det er forskjellige grunner til at man kan få blodsprengninger på bena, og noen av disse grunnene burde du være oppmerksom på om du vil redusere risikoen for å få blodsprengninger på bena.

Genetikk: Opptil 90% av mennesker som har en blodsprengninger er på grunn av genetisk disposisjon.

Kjønn: Blodsprengninger kan ramme hvem som helst, både menn og kvinner. Imidlertid har de fleste kvinner en tendens til å få blodsprengninger.

Graviditet: Det er alltid en stor vektøkning ved en graviditet, og det er denne ekstra vekten som gir trykk på venene i bena, noe som kan forårsake blodsprengninger i bena eller åreknuter. Hos mange kvinner vil disse forsvinne etter graviditeten, men hos andre krever det behandling for å fjerne blodsprengningene.

Alder: Veneklaffene slites ut over tid, noe som også er tilfellet med resten av kroppen, og derfor er alder en stor faktor for når blodsprengninger på bena kan forekomme.

Overvekt: En person som er overvektig vil ha ekstra kroppsvekt, som gir ekstra trykk på venene i bena og påvirker derfor også blodsirkulasjonen.

Stillesittende og -ståing: Hvis en person står eller sitter i samme stilling i flere timer av gangen, vil det ha en dårlig effekt på blodsirkulasjonen og det blir vanskeligere for blodet å renne til hjertet fra bena.

Solskader: Det ultrafiolette lyset fra solen kan skade huden og forårsake blodsprengninger. Dette sees ofte i ansiktet, som er mer utsatt for solstråler.

Hvordan kan blodsprengninger på bena forhindres?

Umiddelbart er det ikke mulig å forhindre blodsprengninger på bena, men du kan være med til å minimere risikoen for forekomsten av blodsprengninger. Flere av faktorene ovenfor er noe du ikke kan kontrollere selv, men det er derfor viktig å huske på faktorene som du selv kan kontrollere og gjøre noe med.

  • Opprettholde en sunn vekt og god livsstil.
  • Bruk solkrem
  • Hold deg fysisk aktiv
  • Stå og gå i stedet for å være stillesittende
  • Løft bena når du sitter eller ligger

Behandling av blodsprengninger i bena

For personer som har blodsprengninger på bena, medfører de som oftest til en kosmetisk plage som kan gi begrensninger i hverdagen. I verste fall kan det medføre til en forverret livskvalitet, for eksempel hvis det blir en dominerende faktor for valg av klær eller å besøke offentlige strender og svømmebassenger hvor kroppen vises. Derfor vil vedkommende som har blodsprengninger som oftest velge å få dem behandlet av kosmetiske årsaker.

Før og etter bild sprengte blodkar

Effektiv og skånsom behandling

Blodsprengning på bena kan behandles med forskjellige metoder, og valget av behandlingsmetode avhenger av hvor omfattende blodsprengningene på bena er:

Sklerose: Hvis en person har større områder på beina med blodsprengninger, brukes sklerose ofte til å behandle blodsprengningene. I denne behandlingen blir et medikament injisert i de små venene hvor blodsprengninger er. Legemidlet vil føre til at venene krymper, hvoretter blodsprengningene forsvinner.

Laserbehandling: Når det gjelder mindre områder med blodsprengninger (som ofte sees i ansiktet), brukes laserbehandling for å fjerne blodsprengningen. Lyset fra laseren får blodet til å koagulere, hvoretter venene krymper og blodsprengningene forsvinner.

Ved behandling av blodsprengninger i bena er det ofte nødvendig med 3-5 behandlinger for å oppnå et tilfredsstillende resultat. Hvis du har blodsprengninger på bena, kan du bestille en behandling på Åreknuteklinikkene hvor våre dyktige spesialistleger utfører behandlingene. Vi har Nordens ledende spesialister innen åreknuter og blodsprengninger for å sikre at pasientene får den mest effektive og moderne behandlingen.

Sammendrag

Blodsprengninger er små, synlige blodkar som ligner blå tråder, ofte sett på bena og ansiktet. De forekommer hovedsakelig på grunn av arv, men du kan selv gjøre noen tiltak som reduserer risikoen for å få blodsprengninger på bena. Hvis en person allerede har blodsprengninger og ønsker å få den fjernet, er det forskjellige skånsomme og effektive behandlinger. Sklerose brukes til større områder med blodsprengninger, og brukes som oftest når blodsprengninger skal fjernes på bena. I mindre områder, ofte i ansiktet, brukes laserbehandling.