11. April 2020

Åreknuter vil for mange forårsake milde smerter og plager som kan være en begrensning i hverdagen. I denne artikkelen skal vi gå i dybden på hva åreknuter er, hvorfor åreknuter forekommer, samt hvilke bivirkninger det er med åreknuter.

Det er helt normalt å ha åreknuter, og opptil 30% av befolkningen har enten åreknuter eller vil få åreknuter på et tidspunkt i livet. Mange synes åreknuter er kosmetisk sjenerende da hos de fleste vil de være veldig tydelige, tykke blodårer som buler ut på huden.

Hva er åreknuter?

Ordet åreknuter kan forårsake litt forvirring ettersom mange tror det er en knute på blodåren, men det er ikke korrekt. En åreknute er en blodansamling i en blodåre. Årsaken til blodansamlingen vil bli beskrevet her:

Veneklaffer

I blodårene, venene, har vi veneklaffer som hjelper til med å regulere blodstrømmen slik at blodet ikke renner i feil retning, men renner derimot mot hjertet for å oksygenere.

Defekte veneklaffer

Som tilfellet er med kroppen, slites den over tid, og derfor vil veneklaffene slites ut med alderen. Hvis de veneklaffene er slitte eller defekte, kan de ikke regulere blodsirkulasjonen, noe som resulterer i tilbakeløp. Når det oppstår tilbakeløp, vil det være et stort press på venene, som derfor hovner opp og blodet samles i puljer. Dette forårsaker åreknuter.

Bivirkninger av åreknuter
Bivirkninger av åreknuter

Åreknuter rammer hver tredje voksen og alle kan få åreknuter, men de blir ofte sett hos eldre mennesker, gravide og overvektige. Grunnen til dette er at venene hos eldre mennesker er mer utslitte, som beskrevet ovenfor, og hos en gravid kvinne er venene under stort press på grunn av den ekstra vekten samt en endret hormonbalanse. Hos mennesker som er overvektige, er ofte blodsirkulasjonen dårlig, og dette påvirker funksjonen til venene negativt.

Bivirkninger av åreknuter

Hos de som har åreknuter, vil plagene og bivirkningene være forskjellige. Noen mennesker opplever ikke noen plager og legger knapt merke til at de har åreknuter.

Hos andre kan det være store plager å ha åreknuter som kan gi alvorlige bivirkninger, noe som kan være begrensende og som bidrar til å redusere livskvaliteten.

Plagene som åreknuter kan forårsake er trette, tunge og urolige ben, noe som kan forårsake kramper, spesielt om natten.

Hvis du har hatt åreknuter i lang tid og ikke har blitt behandlet, kan noen av bivirkningene være:

  • Eksem
  • Pigmentering av huden i området rundt åreknutene
  • Venøse leggsår
  • Tromboflebitis
  • Dyp venetrombose

Når der er dårlig blodcirkulation over lang tid, vil dette påvirke huden omkring området med åreknuder, og det kan føre til eksem, og at huden ændrer struktur i form af tykkelse og farveændring. Ved mere alvorlige tilstande kan åreknuder også give venøse bensår, der er et sår, som ofte sidder på underbenet eller anklen. Et venøst bensår kan være på størrelse med en håndflade og have meget svært ved at hele, og det kræver separat behandling.

En anden alvorlig bivirkning ved åreknuder er tromboflebitter, som er en blodprop i en overfladisk vene. Hvis denne blodprop river sig løs og flyder med blodet mod hjertet, kan man risikere at den sætter sig i lungerne, som er et meget alvorligt sygdomstilfælde.

Når det er dårlig blodsirkulasjon over lengre tid, vil dette påvirke huden rundt området med åreknuter, noe som kan føre til eksem og huden endrer struktur når det gjelder tykkelse og fargeendring. Ved mer alvorlige tilstander kan åreknuter også forårsake venøse leggsår, et sår som ofte sitter på leggen eller ankelen. En venøs leggsår kan være på størrelse med en håndflate og det kan være vanskelig å leges, og krever separat behandling.

En annen alvorlig bivirkning av åreknuter er tromboflebitt, som er en blodpropp i en overfladisk blodåre. Hvis denne blodproppen løsner og flyter med blodet til hjertet, kan man risikere at den setter seg i lungene noe som er en alvorlig sykdomstilfelle.

Der findes altså forskellige bivirkninger ved åreknuder, og disse bivirkninger er af forskellige grad, og kan være mere eller mindre alvorlige bivirkninger ved åreknuder.

Det finnes altså forskjellige bivirkninger av åreknuter, og disse bivirkningene er av forskjellige grader og kan være mer eller mindre alvorlige bivirkninger av åreknuter.

Hvordan unngå alvorlige bivirkninger av åreknuter?

Bivirkningene av åreknuter er alle relatert til dårlig blodsirkulasjon. Jo lenger du har åreknuter som ikke blir behandlet, jo større er risikoen for at bivirkningene blir verre. Derfor, hvis du vil unngå alvorlige bivirkninger, kan du velge å få åreknuter behandlet eller prøve å holde en god blodsirkulasjon gjennom forskjellige tiltak:

  • En sunn og aktiv livsstil
  • Venepumpeøvelser
  • Kompresjonsstrømper
  • Unngå langvarige sittende og stående stillinger

Ved å huske på disse forskjellige tiltakene, kan du bidra til å minimere risikoen for at bivirkninger av åreknuter blir alvorlige eller at tilstanden forverres.

Behandling av åreknuter

Hvis du har åreknuter og bivirkningene er i en stor omfang og en begrensning i hverdagen, kan åreknuter fjernes ved en åreknutebehandling og dermed også redusere plagene

Det første steget for å få åreknutene fjernet, og dermed også fjerne bivirkningene forårsaket av åreknuter, er ved en ultralydundersøkelse. Ved en ultralydundersøkelse kontrolleres blodfrekvensen og benene undersøkes grundig for åreknuter. Denne forundersøkelsen kan gjøres på Åreknuteklinikkene, og det tar omtrent 30 minutter, og det er ingen smerter forbundet med det.

I forundersøkelsen vil spesialisten finne en riktig behandling for å fjerne åreknuter som vil gi det beste resultatet.

Ulike behandlinger

Bivirkningene av åreknuter kan være en slik plage at du ønsker å fjerne åreknutene ved en åreknuterbehandling. Det er forskjellige metoder for dette, som alle er ekstremt effektive og skånsomme.

Laserbehandling:

I denne behandlingen settes et kateter inn i den syke vene, hvoretter en laser settes inn i kateteret og trekkes sakte ut. Varmen fra laseren får den syke vene til å stenge og åreknutene og bivirkningene forsvinner.

Skumbehandling:

Med en skumbehandling for å fjerne åreknuter og bivirkninger, injiseres et medikament i den syke vene. Dette stoffet får venen til å stenge, blodet finner andre veier og åreknutene forsvinner.

Flebektomi/heklenålsteknikk: Hvis du ønsker å fjerne den kosmetiske delen av åreknutene, dvs. de tykke årene som svulmer ut på huden, brukes en såkalt heklenålsteknikk, også kalt flebektomi. Her lages det en mikrosnitt på huden der venen er, hvoretter et stykke av den syke venen trekkes ut. Denne behandlingsformen brukes ofte sammen med en laserbehandling.

Disse behandlingsmetodene kan bidra til å forbedre tilstanden, minimere forverring av åreknuter og eliminere bivirkningene av åreknuter.