29. April 2022

Sprengte blodkar minner mest om et spindelvevlignende mønster i blårøde farger, som er spredt på bena. Sprengte blodkar forekommer svært ofte på lårene, og sprengte blodkar kan også oppstå i forbindelse med åreknuter. Sprengte blodkar kan se veldig forskjellige ut, og her i artikkelen vil vi vise ulike bilder av ulike typer sprengte blodkar.

Hvor kan det oppstå sprengte blodkar?

Sprengte blodkar utvikles der trykket på venene er stort. Derfor ser man svært ofte sprengte blodkar på bena og spesielt på lårene. Sprengte blodkar oppstår på grunn av brister i blodårene, som kan skyldes ulike ting. Dette kan for eksempel være dårlige veneklaffer som ikke lenger kan holde tett, slik at det oppstår tilbakestrømning som gir økt trykk i venene.

Dårlige veneklaffer er arvelig og rammer omtrent hver tredje voksen og dette påvirker også forekomsten av sprengte blodkar, som derfor vil ses hos svært mange.

Som tidligere beskrevet, ligner sprengte blodkar et nettverk av årer som sprer seg langs benet. Sprengte blodkar er blårøde i fargen og ser forskjellig ut fra person til person.

Nedenfor vil vi vise bilder av sprengte blodkar som sitter på bena.

Disse bildene viser tydelig hvor forskjellige sprengte blodkar kan være, at sprengte blodkar kan oppstå forskjellige steder på kroppen og variere i både farge og størrelse i større eller mindre grad.

På noen av bildene med sprengte blodkar vises tydelige områder med store sprengte blodkar, mens det hos andre med sprengte blodkar ses finere, små linjer med sprengte blodkar.

Når bør sprengte blodkar behandles?

Det er utrolig individuelt hvor irriterende den enkelte synes sprengte blodkar er. Har du veldig store områder med sprengte blodkar kan det være en stor kosmetisk plage og i noen tilfeller ende opp med å påvirke deg mye i hverdagen, slik at du for eksempel ikke vil gå i shorts. Hvis du er veldig lei deg for at du har sprengte blodkar, kan det derfor være verdt å vurdere å få de sprengte blodkarene behandlet.

Behandling av sprengte blodkar

Sprengte blodkar i bena behandles med skleroterapi og sprengte blodkar i ansiktet behandles med laser.

Ved Åreknuteklinikkene fjernes sprengte blodkar med sklerosering, og behandlingene utføres av sertifiserte og kompetente sykepleiere eller karkirurger.