01. Juli 2022

Det er ulike årsaker til at sprengte blodkar oppstår. Den vanligste årsaken til sprengte blodkar er arv. Hvis en av foreldrene dine har sprengte blodkar, vil du mest sannsynlig også få sprengte blodkar, i større eller mindre grad, på et tidspunkt i livet.

Det er ikke mulig å forhindre sprengte blodkar dersom du er disponert for det, men du kan ta ulike forholdsregler for å redusere risikoen for sprengte blodkar

Hvorfor oppstår sprengte blodkar?

Sprengte blodkar er små bristninger i blodårene. De ligger helt ytterst under huden og kan derfor være svært synlige. Dette kan være en veldig stor kosmetisk plage for de som har det. Sprengte blodkar forekommer ofte på bena, spesielt på lårene og i kneskålen.

Årsaker til sprengte blodkar på bena

I tillegg til arv, er det ulike årsaker til at sprengte blodkar oppstår:

  • Overvekt. Når en person er overvektig, er det et større trykk på venene. Det kan påvirke funksjonen til veneklaffene, noe som kan bidra til å gi sprengte blodkar.
  • Graviditet. Under en graviditet oppstår det en kraftig vektøkning i løpet av kort periode, samt endret hormonbalanse. Disse endringene kan forårsake sprengte blodkar, da endringene påvirker funksjonen til venene og veneklaffene.
  • Inaktivitet. Hvis du er veldig inaktiv, kan det føre til dårlig blodgjennomstrømning, noe som også kan føre til sprengte blodkar.
  • Stillesittende og stillestående. Er du generelt veldig stillesittende eller stillestående over lengre tid, bør du tenke på å bevege deg mest mulig for å bedre blodsirkulasjonen og dermed redusere risikoen for sprengte blodkar.

Årsaker til sprengte blodkar i ansiktet

Det er helt normalt å få sprengte blodkar i ansiktet og det vises ofte som røde områder med røde og lilla blodårer. Sprengte blodkar i ansiktet oppstår ofte på kinnene og på nesen. Sprengte blodkar i ansiktet er også arvelig, men sollys er ofte en hovedårsak til sprengte blodkar i ansiktet.

Behandling av sprengte blodkar

Sprengte blodkar kan behandles enkelt og skånsomt, og ved Åreknuteklinikkene fjernes sprengte blodkar med mikrosklerosering, også kalt skleroterapi. Denne typen behandling brukes for å fjerne sprengte blodkar på bena og brukes på større områder med sprengte blodkar. Det kreves ofte 2–4 behandlinger før man oppnår et tilfredsstillende resultat.

Sprengte blodkar før etter
Bilde før og etter en behandling av sprengte blodkar med sklerosering.

Ønsker du å få fjernet sprengte blodkar i ansiktet, brukes det laserbehandling. Lyset fra laseren ødelegger blodårene som forårsaker de sprengte blodkarene. Etterpå renner blodet en annen vei, slik at de sprengte blodkarene forsvinner.

Ved Åreknuteklinkkene fjernes sprengte blodkar kun ved sklerosering.