08. Januar 2020

Åreknuter på føttene er relativt vanlig og kan forekomme hos opptil tretti prosent av den voksne befolkningen. Åreknuter på føttene oppstår vanligvis på grunn av arv, så vedkommende som har foreldre med åreknuter på føttene, har en meget høy risiko for selv å utvikle åreknuter på føttene – og andre steder på kroppen, spesielt på leggene.

Selv om åreknuter på føttene først og fremst er arvelige, er det en rekke livsstilsrelaterte faktorer som kan lindre og forsinke forekomsten av åreknuter på føttene. Disse faktorene er hovedsakelig knyttet til å forbedre blodsirkulasjonen i kroppen, noe som gjøres ved fysisk aktivitet, å unngå stillesitting og -ståing, samt prøve å opprettholde en sunn vekt.

For de som allerede har åreknuter på føttene, finnes det en rekke gode muligheter for behandling. Denne behandlingen innledes med at en karkirurg gjør en forundersøkelse av åreknutene.

Hva er åreknuter på føttene?

Åreknuter på føttene er hovne vener som ligger så overfladisk på føttene at de er både synlige og kan kjennes på overflaten av huden. Åreknuter på føttene er blå- eller lillaaktige da blodet i de overflatiske, hovne venene har lite oksygen og er på vei til hjertet for å bli oksygenert igjen. Det er svikt ved denne pumpingen til hjertet som forårsaker åreknuter på føttene.

Hvis veneklaffene som regulerer blodstrømmen, når blodet pumpes til hjertet, har feil som gjør at veneklaffene ikke er tette, vil noe av blodet strømme nedad i venene hvor det vil hope seg opp. Det er disse samlingene av blod som vil forårsake åreknuter på føttene. At åreknuter er mer vanlig på den nedre delen av kroppen sammenlignet med andre steder på kroppen skyldes at tyngdekraften gjør at det krever mer krefter for å pumpe blodet til hjertet.

Åreknuter på føttene

Hvilke symptomer kan en person ha som har åreknuter på føttene?

Det finnes en rekke symptomer som er vanlige ved åreknuter på føttene. Ved siden av de synlige symptomene, for eksempel hovne vener som ser blå- eller lillaaktige ut, kan en person med åreknuter på føttene føle at føttene er tunge og har milde smerter. Åreknuter på føttene kan forårsake mørke flekker som gir kløe og kan til slutt utvikle seg til permanente sår som er vanskelige å lege.

Disse symptomene utvikler seg langsomt over tid, og det er ofte at vedkommende blir vant til åreknutene. Derfor kan pasienten som får behandling av åreknutene på føttene oppleve en stor og uventet lettelse når dem er fjernet.

Åreknuter på føttene er ikke synlige

Siden det ikke er vanlig for oss å gå barbeint, vil åreknuter på føttene sjelden vises. Dette betyr at den vanligste årsaken til en åreknutebehandling, de kosmetiske problemene på beina, sjeldent skjer ved åreknuter på føttene.

Selv om åreknuter på føttene ikke synes, betyr det ikke at det på noen andre måter skaper ubehag eller svekke livskvaliteten hos de som har dem. Åreknuter på føttene gir den samme milde smerten som åreknuter andre steder på kroppen, og de varige sårene som klør finnes også på føttene da åreknuter forverres over tid.

Det kan være vanskelig å finne sko som passer hvis du har åreknuter på føttene

En av de praktiske vanskene som følger med åreknuter på føttene, er at åreknuter får venene til å hovne opp og det kan være vanskelig å bruke skoene du har. Det kan også være vanskelig å finne nye sko som passer fordi sko ofte er utviklet for en “normal fot” som har standardiserte dimensjoner relatert til lengde og høyde. Etter hvert som åreknuter på føttene utvikler seg og blir verre, vil venene på føttene hovne opp enda mer, noe som igjen betyr at skoene du har ikke passer lenger. Dette vil dessverre si at problemene relatert til å bruke sko og å finne nye sko vil være konstant for en person med åreknuter på føttene.  Dette er en god grunn til å få åreknutene på føttene undersøkt og finne gode behandlingsmetoder for å få dem fjernet.

Behandling av åreknuter på føttene er en god idé, da de ofte relatert til åreknuter på beina

Det finnes en rekke moderne behandlinger av åreknuter på føttene som både er skånsomme, kan utføres veldig raskt og krever minimal rekonvalesens.

De vanligste behandlingene er laser-, lim-, skum- eller flebotomibehandlinger. Behandlinger med laser, lim eller skum går alle ut på å lukke venene på føttene som har åreknuter, slik at blodstrømmen stopper. For å lukke venen setter man inn et veldig lite kateter gjennom huden ved siden av åreknuten. Helt i enden av kateteret er et lite verktøy som utfører dette. Dette får venene til å forsvinne, og dermed forsvinner også åreknutene. Ved en flebotomi blir det laget et veldig lite snitt ved siden av åreknuten på foten. Dermed føres det et veldig lite verktøy inn – som ser ut som en liten fiskekrok – og med den drar man ut venen som har åreknuten.

Behandlingene vi beskrev ovenfor kan alle utføres under lokalbedøvelse og tar omtrent en time å fullføre. Behandlingene kan utføres på en klinikk utenfor et sykehus. Dermed trenger man ikke å innlegge pasienten, og vedkommende kan reise hjem den samme dagen behandlingen blir utført. Etter noen dager med rekonvalesens kan pasienten gå tilbake til sine normale aktiviteter.

Åreknuter på føttene