01. Oktober 2019

Åreknuter blir mer vanlig blant befolkningen i sin helhet. Dette er i stor grad fordi det er flere og flere eldre mennesker, men det er også fordi et stort antall av mennesker er mindre fysisk aktive og overvektige. Men, det finnes nå flere og også gode behandlingsmetoder for åreknuter. Disse behandlingene blir også enklere og enklere å utføre, samtidig som rekonvalesensen for pasienten blir kortere og kortere.

Hva er åreknuter?

Åreknuter er tykke årer som stikker ut fra huden og er svært synlige. Disse venene slynger seg ofte sammen og kan til og med vises som små knuter på utsiden av huden. Åreknuter oppstår fordi veneklaffene, som er ment å forhindre at blodet strømmer ned igjen, er skadet. Disse skadene får blodet til å strømme tilbake under den skadde klaffen, og skaper ansamlinger som bidrar til og utgjør åreknuter.

Åreknuter på beina

Komplikasjoner av åreknuter i beina

Åreknuter er nesten aldri farlige, men folk som har dem kan føle milde smerter, oppfatte bena som tykke og tunge, og med større åreknuter kan det dannes permanente sår ved anklene som klør. Mange oppfatter også åreknuter som stygge, noe som selvfølgelig også er et problem som kan være verdt å se på.

Hvorfor er åreknuter vanligst på beina?

Det er på grunn av tyngdekraften at åreknuter nesten alltid forekommer i på baksiden av knærne og på leggene. Det krever mer å pumpe blod oppover sammenlignet med til siden og nedover. Det er på grunn av dette at god blodsirkulasjon er så viktig for å utsette og forminske forekomsten av åreknuter. Med andre ord skal en person som er bekymret for å få åreknuter i beina, gjøre det han eller hun kan for å øke blodsirkulasjonen.

Åreknuter på beina

Hvorfor får en person åreknuter på beina?

Den største grunnen til at en person får åreknuter er arv. Hvis en eller begge foreldrene har eller har hatt åreknuter, er sannsynligheten veldig stor for at barna også lider av åreknuter. Uansett arv eller ikke, er åreknuter forårsaket av feil i veneklaffene. Da kroppen slites ned med tiden, sammen med veneklaffene, er det oftere eldre mennesker som rammes av åreknuter i beina enn yngre mennesker.

Når og hvor alvorlige åreknuter blir, kan en person dog påvirke og forhindre gjennom livsstilsvalg.

Hvordan åreknuter i beina kan forebygges

Fordi åreknuter påvirkes av blodsirkulasjonen, kan det tas skritt for å forbedre det. Dette kan for eksempel være vektnedgang hvis en er overvektig, unngå å være stillesittende eller -stående, øke mengden av fysisk aktivitet og trening, unngå røyking og slutte å bruke stramme klær over hoftene og lårene.

Disse tiltakene kan også utføres av personer som allerede har åreknuter for å lindre problemene. En person som allerede har åreknuter på beina, kan også bruke støttesokker, eller sette beina i en høy stilling så de ligger høyere enn hjertet.

Kan åreknuter behandles?

Det er en serie gode behandlingsmetoder for åreknuter på beina. Alle disse behandlingsmetodene innebærer å lukke de skadede venene, altså åreknuter, i beina slik at de krymper. Deretter blir de fjernet.

Den tradisjonelle behandlingsmetoden for åreknuter er kirurgi. Man åpner bare beinet og fjerner åreknuten. Denne metoden har dog blitt mindre vanlig ettersom den kun kan utføres på et sykehus, og hvor pasienten ofte må overnatte etterfulgt av flere ukers rekonvalesens hjemme.

Moderne metoder for behandling av åreknuter i beina er mye mindre inngripende. Disse behandlingene inkluderer laser- eller limbehandling. Et kateter settes inn i beinet hvor åreknutene sitter, og lukkes deretter med laser eller lim slik at de krymper. Åreknutene trekkes deretter ut av beinet. Disse behandlingene kan utføres på en time og på en klinikk utenfor et sykehus, og pasienten kan reise hjem umiddelbart etter behandlingen. Deretter er noen dager med rekonvalesens tilstrekkelig før pasienten kan gå tilbake til en normal hverdag.

Fremtidige behandlingsmetoder for åreknuter på beina

Det vi kan forutse når det gjelder fremtidige behandlingsmetoder for åreknuter, er at disse vil være enda mindre inngripende og at de vil forkorte rekonvalesenstiden enda mer. Dette er ganske enkelt fordi de moderne metodene som eksisterer i dag vil bli utviklet og forbedret enda mer. Dette vil også sikkert føre til en prisreduksjon for åreknutebehandlinger i beina, og flere vil utnytte seg av behandlingene.

Når det gjelder helt nye behandlingsmetoder for åreknuter på beina, er det vanskelig å si med sikkerhet hvordan det vil utvikle seg. Men mest sannsynlig kan det komme metoder som tillater åreknutebehandlinger fra utsiden av kroppen. Det kan også komme metoder som kan erstatte eller til og med reparere de skadede veneklaffene i beina i stedet for å kun behandle symptomene, åreknutene.

Fremtiden vil vise hvilke metoder og teknikker for åreknutebehandling på beina som kommer, men det vi kan si med en viss sikkerhet er at det vil komme flere metoder, de vil være lettere for pasienten og det vil koste mindre å utføre behandlingen.

Sammendrag – Åreknuter på beina

Når vi oppsummerer artikkelen vår om åreknuter, kan vi konstatere at det finnes en rekke gode behandlinger for åreknuter i beina. De mer moderne metodene er veldig enkle å utføre, krever en kortere rekonvalesens enn før og koster mindre.

Åreknuter i beina er i stor grad relatert til arvelige årsaker, men når åreknuter oppstår og hvor alvorlige de er kan en person selv påvirke gjennom livsstilsvalg. Overvekt, mangel på fysisk aktivitet og stillesittende eller -stående er viktige grunner.

Til slutt er åreknuter egentlig bare symptomer på et annet problem, nemlig skader på veneklaffene som forhindrer at blodet strømmer tilbake når det pumpes mot hjertet for oksygenering. Hvis skadede veneklaffer kunne repareres eller erstattes, ville ikke åreknuter oppstå i det store og hele. Vi vet ikke om behandlinger for skadde veneklaffer vil komme i fremtiden, men vi kan håpe på det.