25. Oktober 2022

Åreknuteoperasjon er et annet ord for åreknutebehandling. Åreknuteoperasjon dekker de ulike metodene for å fjerne åreknuter, som innebærer en eller annen form for inngrep på benet. For mange vil åreknuter være forbundet med den tradisjonelle metoden stripping, som ble brukt på mange sykehus for en del år siden.

Ulike typer åreknuteoperasjoner

De nyeste formene for åreknuteoperasjon inkluderer varmebehandling med laser eller radiofrekvens, skumbehandling, limbehandling og flebektomi. Den tradisjonelle metoden for åreknuteoperasjon kalles stripping.

Åreknuteoperasjoner med varmebehandling

Noen av de nyeste og mest effektive metodene innen åreknuteoperasjon er varmeterapi. Varmebehandling for å fjerne åreknuter er en mye brukt metode, som også er den mest brukte metoden ved Åreknuteklinikkene.

Varmebehandling med enten radiofrekvens eller laser gjør at varmen får blodåren der åreknutene sitter til å lukke seg. Blodet vil deretter renne i en annen retning.

Denne typen åreknuteoperasjoner er veldig milde, fordi laserfiberen føres inn i den syke venen, før den sakte trekkes ut igjen. Det er et minimalt inngrep med ingen eller kort rekonvalesens.

Denne metoden for åreknuteoperasjon gir noen av de beste resultatene og etterlater ingen synlige arr.

Åreknuteoperasjon i form av skumbehandling

Hvis du har mindre typer åreknuter, eller må behandles på nytt for åreknuter, brukes ofte skumbehandling. Ved skumbehandling sprøytes et stoff inn i de syke venene, før venen lukkes og krymper, og til slutt forsvinner helt. Denne typen åreknuteoperasjon er en veldig mild behandlingsform og er stort sett smertefri.

Åreknuteoperasjon for å fjerne synlige åreknuter

Åreknuter oppstår når trykket i venene er forhøyet, noe som ofte resulterer i at åreknutene buler ut på huden og blir veldig synlige. Når den medisinske delen av åreknuter behandles, for eksempel med laserbehandling, betyr det ikke at den synlige delen av åreknuten også forsvinner. I mange tilfeller vil dette bety at den synlige delen av åreknuten må fjernes ved en annen behandlingsform, kalt flebektomi. Flebektomi er en type åreknuteoperasjon hvor kirurgen fjerner en liten del av åreknuten, som buler ut på huden og skaper den kosmetiske plagen. Åreknuten fjernes ved at karkirurgen gjør et mikrosnitt på huden, før det bruker en slags heklenål for å trekke ut en liten del av åreknuten, som deretter skjæres bort. Dette etterlater veldig små snitt på huden som vil gro over tid og ikke etterlate permanente, store arr.

5 vanlige spørsmål om åreknuteoperasjoner

Kan man få dekket fjerning av åreknuter?

Åreknuter går ikke over av seg selv og vil kreve behandling for å få dem fjernet. Når åreknutene gir mer alvorlige symptomer som hudforandringer, årebetennelse og leggsår, kan behandlingen dekkes av det offentlige.

Blir man sykemeldt etter en åreknuteoperasjon?

I de aller fleste tilfeller vil det ikke være behov for sykemelding etter en åreknuteoperasjon. Normalt kan du gjenoppta hverdagen neste dag, avhengig av jobbfunksjonen din. Du vil selvsagt ha vondt i beina etter en åreknuteoperasjon.

Hvor lenge må man bruke støttestrømper etter en åreknuteoperasjon?

Etter en åreknuteroperasjon bindes benet i en bandasje som skal brukes i 24 timer. Etter dette kan du velge å bruke støttestrømpe dersom du synes det lindrer. Men støttestrømper i seg selv er ikke en del av behandlingen.

Hvor mye koster det å fjerne åreknuter?

Det første trinnet til en åreknuteoperasjon er en forundersøkelse. Ved forundersøkelsen foretar karkirurgen en ultralydundersøkelse og du får et individuelt tilpasset behandlingsopplegg, samt nøyaktig pris. Prisene ligger mellom 12 500-42 500 kr avhengig av omfang.

Når bør man fjerne åreknuter?

Åreknuter gir ulike typer symptomer og når disse symptomene blir et problem og reduserer livskvaliteten, er det lurt å vurdere en åreknuteoperasjon. Åreknuter vil bli verre over tid, så det er ingen grunn til å vente med å få dem fjernet.