19. Maj 2020

Det kan være vanskelig å avgjøre om man skal ha en åreknuteoperasjon eller ikke. Mange spørsmål dukker opp – vil en åreknuteoperasjon gjøre vondt? Hvilke type åreknuteoperasjon skal man ha? Hva er bivirkningene osv. I denne artikkelen vil vi prøve å svare på alle spørsmålene du måtte ha angående åreknuter og operasjon av åreknuter.

Hva er en åreknute?

En åreknute er som regel en tykk og hevet blodåre som buler ut på huden. Denne tilstanden oppstår på grunn av forskjellige faktorer, men hovedårsaken er slitte veneklaffer som ikke lenger regulerer blodstrømmen tilstrekkelig. Det vil oppstå tilbakeløp i beina når veneklaffenes funksjon er nedsatt, og dette medfører til økt trykk i venen og resulterer i en åreknute.

En åreknute kan forårsake litt ubehag og plager, men generelt er åreknuter helt ufarlige. Den milde smerten og ubehaget som en åreknute kan forårsake er:

 • Rastløshet i beina
 • Tyngdefornemmelse
 • Kramper og hevelse

Hvis du har hatt åreknuter i lang tid og du har ikke operert åreknutene, kan tilstanden forverres over tid og åreknutene vil utvikle seg og bli verre. Dette betyr at progressive åreknuter kan forårsake mer alvorlige følger, noe som kan resultere i følgende:

 • Eksem og pigmentering
 • Venøse leggsår som ikke leges
 • Tromboflebitis

Hvis du opplever noen av disse symptomene, er det viktig å oppsøke en lege for videre undersøkelse.

Grader av åreknuter

For å kunne klassifisere alvorlighetsgraden av en åreknute, brukes CEAP-system. Dette systemet bruker spesialisten til å vurdere riktig behandlingsmetode for åreknuteoperasjoner.

Åreknuteoperasjon

Etter hvert som åreknutene utvikler seg over tid og tilstanden forverres, er det lurt å få en åreknuteoperasjon utført før tilstanden blir mer alvorlig. Hvis en åreknuteoperasjon utføres før tilstanden forverres ytterligere, øker sannsynligheten for å oppnå et tilfredsstillende resultat, ettersom området med åreknuter er mindre.

Hvem kan få en åreknuteoperasjon?

Åreknuter gir ofte forskjellige fysiske plager, men åreknuter kan også forårsake mentale plager. En åreknute vil vises tydelig på beina, og vil være blå og lilla og bule ut på huden. Derfor kan åreknuter bidra til å gi begrensninger i hverdagen, fordi det påvirker dine valg av klær og hvor man ønsker å vise frem sine bare bein. Alle som plages av åreknuter kan komme til en forundersøkelse for å identifisere åreknutene på beina, og dermed vurdere hvilken behandlingsmetode som er den rette til en åreknuteoperasjon.

Åreknuteoperasjoner er veldig skånsomme og effektive, og det brukes kun lokalbedøvelse for å fjerne åreknutene. Det er en kort rekonvalesens etter åreknuteoperasjonen, og man skal komme i gang igjen rett etter åreknuteoperasjonen.

Ulike typer åreknuteoperasjoner

Hvis du har hatt en forundersøkelse hvor spesialisten har kartlagt blodsirkulasjonen og eventuelle åreknuter, kan den riktige metoden for en åreknuteoperasjon bestemmes.

På Åreknuteklinikkene brukes det bare de nyeste metodene innen åreknuteoperasjoner. Disse gir best mulig resultat og er mest skånsomme for pasienten.

Radial laserbehandling: Laserbehandling er en godt dokumentert behandlingsmetode for å operere åreknuter, og teknikken har blitt brukt siden 1998. Ved å bruke en tynn kanyle, settes laseren inn i den syke venen og varmen fra laseren får venen til å lukke. Når venen er lukket, vil blodet renne andre veier, og derfor vil åreknutene forsvinne.

Radiofrekvens: Denne typen åreknuteoperasjoner innebærer å sette inn et tynt kateter i den dårlige venen, og deretter varme opp kateteret med radiofrekvens som får venen til å lukke. Åreknutene forsvinner når blodet ikke lenger renner i den syke venen.

Skumbehandling: Ofte brukes skumbehandling for å fjerne åreknuter, hvis en man trenger videre behandling etter en åreknuteoperasjon. Det er en ekstremt skånsom behandling der ved hjelp av ultralyd injiseres et medikament i form av skum i venene der åreknuter sitter. Skumbehandling brukes bare på mindre årer og overfladiske åreknuter, og brukes ofte hos pasienter som tidligere har hatt en åreknuteoperasjon.

Flebektomi. De ovennevnte metodene for åreknuteoperasjoner er medisinske behandlinger. Det vil si at de fjerner den medisinske årsaken til åreknutene, og ikke den kosmetiske delen. Hvis du har veldig store og synlige åreknuter som du ønsker å fjerne, kan du få dem fjernet med flebektomi. Ved flebektomi lages det et mikrosnitt i huden og en liten del av den syke venen trekkes ut. Flebektomi brukes ofte sammen med andre typer behandlinger ved en åreknuteoperasjon.

Disse forskjellige typene av åreknuteoperasjoner er alle minimalt invasive og kan utføres på 1 time, hvoretter du kan reise hjem og gå tilbake til en normal hverdag.

Ulike forholdsregler for å unngå åreknuter

Åreknuter rammer omtrent hver tredje voksen, og sykdommen er arvelig. Hvis du er arvelig disponert, kan du ikke unngå å få åreknuter på et tidspunkt i livet. Åreknuter rammer ofte personer som er overvektige, eldre eller gravide, da dem ofte har redusert blodsirkulasjon og har svake veneklaffer.

Det vil si at blodsirkulasjonen spiller en sentral rolle i forekomst av åreknuter. Du kan derfor selv gjøre ulike tiltak for å minimere risikoen for å få åreknuter, og dermed også unngå en åreknuteoperasjon.

Viktige forholdsregler å huske på:

 • Opprettholde en sunn og aktiv livsstil
 • Unngå stillesittende og stillestående stillinger i lang tid.
 • Hold beina høyt mens du sitter eller ligger
 • En graviditet øker risikoen for åreknuter
 • Hold et minimalt alkoholinntak
 • Unngå å røyke

Når du har dette i mente, kan man minimere risikoen for å få åreknuter samt for at tilstanden til åreknutene forverres ytterligere.