31. Maj 2023

Åreknuter er noe mange forbinder med en sykdom som stort sett rammer eldre mennesker. Åreknuter påvirker imidlertid omtrent 30 prosent av alle voksne, og det kan ramme hvem som helst. Det betyr at åreknuter også rammer unge, og noen kvinner opplever å få åreknuter i forbindelse med svangerskapet.

For en del år siden ble åreknuter fjernet ved såkalt stripping, men i dag brukes det nye og skånsomme metoder som gir et vakkert og varig resultat. I denne artikkelen skal vi gå gjennom de forskjellige metodene for åreknutebehandling.

Hvorfor åreknuter oppstår

En åreknute er en tykk, vridd åre som buler ut på bena og ofte gir plagsomme symptomer. Åreknuter oppstår først og fremst på grunn av arv, så hvis moren eller faren din hadde åreknuter, er det stor sannsynlighet for at du også får det i løpet av livet.

Åreknuter er forårsaket av slitte eller defekte veneklaffer. På innsiden av venene i bena sitter det såkalte veneklaffer. De har som oppgave å sørge for at blodet kun strømmer i én retning mot hjertet. Hvis disse veneklaffene er slitte eller defekte, oppstår det en tilstand med refluks. Da øker trykket i venene og blodet samler seg og danner åreknuter.

Veneklaffene slites også med alderen, akkurat som resten av kroppen, så man ser ofte eldre med åreknuter. Men som tidligere beskrevet oppstår åreknuter også ofte i forbindelse med graviditet, hvor flere faktorer spiller inn og påvirker elastisiteten i venene og det generelle trykket på venene.

Hvis du er genetisk disponert for åreknuter, kan du ikke hindre utviklingen av dem, og det vil derfor kreve åreknutebehandling for å bli kvitt åreknutene.

I dag brukes det moderne metoder til åreknutebehandling, som alle er svært skånsomme, og restitusjonstiden er derfor kort.

Moderne åreknutebehandlinger

I gamle dager ble åreknuter fjernet med en metode som ble kalt stripping. Her foretok kirurgen et snitt i lysken og den syke venen ble trukket ut. Etter denne åreknutebehandlingen måtte pasienten ofte være sykemeldt over en lengre periode, da metoden var svært invasiv. I dag fjernes åreknuter med minimalt invasive metoder, hvor det kun brukes lokalbedøvelse. Felles for de nye metodene for åreknutebehandling er at det er kort restitusjonstid etter behandlingen, og derfor er det i de aller fleste tilfeller ikke behov for sykemelding. Du kan derfor vanligvis gjenoppta din vanlige hverdag 1–2 dager etter åreknutebehandlingen.

Laserbehandling

Laserbehandling er en svært anerkjent og brukt metode for åreknutebehandling. Med denne åreknutebehandlingen behandles den syke venen med varme, og varmen fra laseren gjør at venen lukker seg, slik at blodet strømmer på andre måter.

Radiofrekvensbehandling

I likhet med laserbehandling er radiofrekvensbehandling også en varmebehandling som brukes til å fjerne åreknuter. Varmen fra radiofrekvensen vil også føre til at den syke venen lukker seg, og over tid vil venen, og dermed også åreknutene, forsvinne.

Skumbehandling

En annen type åreknutebehandling er skumbehandling. Ved skumbehandling injiseres det et medikament i den syke venen, og stoffet forsegler venen slik at åreknutene forsvinner.

Ovennevnte metoder for åreknutebehandling suppleres ofte med flebektomi, hvor den synlige venen fjernes ved hjelp av et lite snitt og en del av venen skjæres bort.

Alle disse metodene for åreknutebehandling er svært effektive og selve åreknutebehandlingen tar omtrent en time. Etter åreknutebehandlingen kan du i de aller fleste tilfeller gå tilbake til din vanlige hverdag 1–2 dager etter behandlingen.