01. Marts 2020

Årebetennelse kalles også tromboflebitt, som skyldes en blodpropp i en overfladisk blodåre. I denne artikkelen vil vi diskutere emnet årebetennelse i bena, hva det er og hvorfor det oppstår. Årebetennelse i bena oppstår ofte i sammenheng med åreknuter, og grunnen til dette vil vi også belyse i artikkelen. Årebetennelse er en betennelsestilstand i venene. Venen vil hovne opp i området der betennelsen er, og innsiden av blodkaret blir ujevn. Dette kan medvirke til at blodet klumper seg lettere sammen og det kan dannes en blodpropp. Årebetennelse i bena er en alvorlig sykdom fordi det kan forårsake blodpropp og smerter. I artikkelen vil vi beskrive årebetennelse i venesystemet.

Symptomer på årebetennelse i bena

Hvis du har årebetennelse i bena er det noen forskjellige symptomer som du skal være klar over.

De typiske symptomene på en årebetennelse er:

 • Hevelse
 • Smerter
 • Rødhet rundt det angrepne området
 • Febertilstand
 • Store smerter når man trykker på den syke venen

Årebetennelse oppstår typisk i området rundt leggen, og kan bli ganske ømt når man trykker direkte på området. Det kan være vanskelig å diagnostisere ‘årebetennelse i bena’, da man kan ha årebetennelse med få eller nesten ingen symptomer.

Hvorfor oppstår årebetennelse?

Årebetennelse er en venesykdom. Det finnes forskjellige grunner til hvorfor årebetennelser oppstår, men her er de vanligste:

Mekanisk irritasjon:

Dette sees for eksempel på sykehus når en nål eller tynt kateter settes inn i venen. Dette kan forårsake irritasjon i venen, noe som kan forårsake årebetennelse.

Redusert blodsirkulasjon:

Dette er den vanligste årsaken til en betennelse i bena. Hvis blodsirkulasjonen i venen blir hemmet, kan det føre til at blodet koagulerer og deretter kan det bli dannet en blodpropp. Hvis en årebetennelse oppstår vil en blodpropp i venen på benet utvikle seg, og som helt eller delvis lukker blodstrømmen.

Årebetennelse og åreknuter

Åreknuter kan påvirke forekomsten av årebetennelse. Hvis årebetennelsen, blodproppen, oppstår omkring veneklaffen i benet, kan man risikere at veneklaffen blir skadet og det kan føre til åreknuter. Åreknuter oppstår når blodårene som regulerer blodsirkulasjonen er slitte eller defekte, og derfor kan en årebetennelse i bena være årsaken til åreknuter.

Årebetennelse i bena

Hvordan forebygge årebetennelse i bena?

Det er ikke mulig å unngå årebetennelser, men du kan forebygge forekomsten, stanse utviklingen av sykdommen og prøv å forhindre at en eventuell ny årebetennelse oppstår.

Det er en økt risiko for å få årebetennelse ved:

 • Stillestående eller stillesittende arbeid
 • Graviditet
 • Overvekt
 • Langvarig sengeleie. For eksempel etter et operativt inngrep
 • Åreknuter
 • For lange bil- eller flyturer

Hvis man kjenner til disse risikofaktorene for dannelsen av årebetennelse, kan man selv være med til å forebygge dette. Som nevnt er den vanligste årsaken til årebetennelse en nedsatt blodsirkulasjon, og derfor kan venepumpeøvelser øke blodsirkulasjonen. Det er også en god idé å bruke støttesokker som hjelper til med å forhindre blodansamling i venene.  

Dyp venetrombose

En årebetennelse, dvs. en blodpropp, kan forekomme i de dype venene i benet eller bekkenet. Dette er et mer alvorlig sykdomstilfelle enn ved en årebetennelse i en overflatisk blodåre. Ved en dyp venetrombose kan man risikere at blodproppen løsner og kan deretter følge blodstrømmen til lungene og forårsake blodpropp, en lungeemboli.

Oppsummering

Årebetennelse, også kalt tromboflebitt, er en betennelsestilstand i en overflatisk blodåre. Årebetennelse i bena oppstår ved dårlig blodsirkulasjon eller ved mekanisk irritasjon av venen. Årebetennelse kan forårsake åreknuter hvis veneklaffene blir skadet, noe som kan påvirke blodsirkulasjonen. Det er ikke mulig å unngå årebetennelse, men det er mulig å forhindre en utvikling gjennom noen tiltak.